שתף קטע נבחר

צפון קוריאה: יש לברך אותנו על הניסוי

מועצת הביטחון גינתה את צפון קוריאה בעקבות הניסוי הגרעיני שביצעה, אך שגרירה באו"ם סבור כי יש לברך את ארצו ואף להתגאות בה במקום להעביר "החלטות והצהרות בטלות". השגריר ציין כי לעת עתה אין לארצו כוונה לבצע ניסויים נוספים. הנשיא בוש: זוהי פעולה פרובוקטיבית הדורשת תגובה מיידית

צפון קוריאה ספגה אחר הצהריים (ב') גל גינויים חוצה יבשות וקריאות לסנקציות לאחר שדיווחה כי ביצעה הלילה בהצלחה ניסוי גרעיני תת-קרקעי. מנהיגים מרחבי העולם הביעו דאגה מכך שהניסוי הגרעיני יערער את היציבות באסיה, יחליש את סמכות הקהיליה הבינלאומית ויעודד מירוץ חימוש גרעיני עולמי חדש - וקראו לתגובה חמורה.

 

ואולם, צפון קוריאה עצמה התייחסה לגל הגינויים בביטול. שגריר צפון קוריאה באו"ם, פאק גיל יון, אמר כי על מועצת הביטחון לברך

 

פאק דחה את הקריאות שהושמעו בעולם כאילו הניסוי מהווה איום על העולם. "הניסוי יתרום רבות ליתרון ההרתעה של צפון קוריאה, ואף יסייע לשמירה על השלום והביטחון בחצי האי הקוריאני ובאזור כולו", ציין השגריר.

 

מועצת הביטחון: החלטת גינוי במהירות הבזק

מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה לדיון חירום בעקבות הניסוי ובתוך שלושים דקות - מהירות שיא - קיבלו חברות המועצה החלטה המביעה דאגה מהחדשות. ארה"ב, רוסיה וסין כבר הודיעו כי הן תומכות בצעדים חזקים נגד צפון קוריאה.

 

בצאתו מהפגישה, אמר שגריר ארה"ב ג'ון בולטון שהוא מעודד מההחלטה המהירה.

 

בתום הישיבה פירסמה מועצת הביטחון הודעה לפיה הפעולה של צפון קוריאה "מחמירה את המתח האזורי בחצי האי קוריאה ובאזור ומסכן את הביטחון של האזור ומעבר לו". מזכ"ל האו"ם קרא לחברות המועצה להגיב לאיום החמור הזה בצורה יעילה ולקיים מגעים רצינים לחידוש השיחות הרב-צדדיות.

 

בתוך כך, נודע שארה"ב מציעה להטיל סנקציות חמורות על צפון קוריאה, בהן גם אמברגו מסחר על נשק ומותרות, הזכות לערוך חיפוש בכל מטען שנכנס או יוצא את גבולותיה של צפון קוריאה, והקפאת נכסים הקשורים לתוכנית הנשק של פיונגיאנג. אלה חלק מההצעות שהגישה ארה"ב לעמיתותיה במועצת הביטחון.

 

בעיתוי סמלי וטעון, הצביעה המועצה על מינויו של שר החוץ הדרום קוריאני באן קי-מון לתפקיד מזכ"ל האו"ם הבא. באן בירך על המינוי, והודיע כי יפעל לפתרון המשבר עם צפון קוריאה אם ייבחר על ידי האסיפה הכללית של האו"ם מאוחר יותר החודש.

 

בוש על הניסוי: פעולה פרובוקטיבית

בהודעה רשמית שפירסם נשיא ארצות הברית, כינה בוש את הניסוי "פעולה פרובוקטיבית בלתי מתקבלת על הדעת", המאיימת על שלום העולם וביטחונו. בוש הוסיף כי מעשיה של צפון קוריאה "דורשים תגובה מיידית" מצד מועצת הביטחון של האו"ם.

 

מוקדם יותר היום, שוחח בוש בטלפון עם ראש ממשלת יפן החדש, שינזו אבה, ועם שליטי דרום קוריאה, סין, רוסיה ויפן, והדגיש את מחויבותו לפירוקו של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. לדבריו, צפון קוריאה היא המפרה הגדולה ביותר של האיסור על אי הפצת נשק גרעיני וטכנולוגית טילים לאיראן וסוריה. "העברת נשק גרעיני וחומרים על ידי צפון קוריאה למדינות או לישויות שאינן מדינות, מהווה סכנה גדולה לארה"ב וצפון קוריאה תהיה אחראית ותשלם על מעשיה", הוסיף הנשיא.


הנשיא בוש מגיב לניסוי. צפון קוריאה תשלם על מעשיה (צילום: איי.פי)

 

אבה שוחח עם בוש מסיאול, שם קיים מוקדם יותר פגישה עם נשיא דרום קוריאה רו מו-היון שעיקרה היה הניסוי הצפון קוריאני. הוא השתמש בביטוי חסר תקדים בחריפותו וכינה את המהלך "בלתי נסלח". גורמים בטוקיו אמרו שאם תאמת יפן שהניסוי היה אכן גרעיני, היא תגיב בצעדים חריפים. "ניסוי גרעיני הוא איום רציני לביטחון המדינה ואנו לא נסבול זאת", אמר דובר הממשלה היפנית, שהזכיר גם שצפון קוריאה ביצעה ביולי ניסוי במספר טילים בליסטיים.

 

גם איראן הגיבה לניסוי הגרעיני. בראיון לסוכנות הידיעות אירנ"א, אמר היום עלא אל-דין בורוג'רדי, יושב ראש הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט האיראני (המג'לס), כי "הדרך היחידה להימנע ממצב בו נערכים ניסויים גרעיניים היא החלטה כלל עולמית להשמדת נשק גרעיני ופעולה כלל עולמית למניעת ייצורו והפצתו בעולם".

 

"כל עוד ארה"ב, שהיא המדינה היחידה שהשתמשה בנשק גרעיני להשמדה המונית, ממשיכה במדיניותה לייצר נשק בניגוד לסעיף 6 של האמנה לאי הפצת נשק גרעיני, העולם ימשיך להיות עד לניסויים גרעיניים, והמצב הזה יימשך", הוסיף בורוג'רדי.

 

עדיין בודקים את הדיווח

עד כה רוסיה היא היחידה שאישרה כי הניסוי שביצעה צפון קוריאה הלילה היה גרעיני, אולם התגובות החריפות שמתקבלות מרחבי העולם מעידות כי המדינות השונות רואות בדיווחים הצפון קוריאנים עובדות מהימנות.

 

גורמים ביפן ציינו שתחנות סייסמולוגיות הבחינו בפעילות תת-קרקעית באזור שצפון קוריאה טוענת ששימש לביצוע הניסוי. הגורמים ציינו כי הפעילות אינה דומה לפעילות הנגרמת כתוצאה מרעידת אדמה רגילה. לפי שעה לא אובחנה עליה ברמת הקרינה ביפן אולם מומחים ציינו שאפשר שיחלפו כמה ימים עד שהנשורת הרדיואקטיבית תגיע ליפן - בהתאם למזג האוויר. יפן שיגרה אחר הצהריים מטוסי סיור לים המפריד בינה ובין חצי האי הקוריאני על מנת לבדוק את רמות הקרינה באזור.

 

גורמים בארה"ב אמרו כי סין קיבלה אזהרה על כוונה לבצע את הניסוי כ-20 דקות לפני שלכאורה נערך, ומיד הודיעה לדרום קוריאה, יפן וארצות הברית. מומחי סייסמוגרפיה דיווחו כי עוצמת הניסוי הגרעיני דומה לפיצוץ 550 טון טי-אנ-טי. לשם השוואה הפצצה שנפלה על הירושימה היתה בעוצמה של 15 אלף טון טי-אנ-טי. 

 

מומחים בעולם מאמינים שלצפון קוריאה יש מספיק פלוטוניום על מנת לייצר בין ארבע לתריסר פצצות אטום. עם זאת, המדינה הסטליניסטית מעולם לא ביצעה ניסוי גרעיני עד היום.


פורסם לראשונה 09/10/2006 16:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הניסוי ישמור על ביטחון העולם. פאק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מועצת הביטחון. החלטה במהירות שיא
צילום: איי פי
צילום: איי פי
דורש פעולה נחושה. ר"מ יפן אבה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מינוי בעיתוי סמלי. שר החוץ הדרום קוריאני באן
צילום: איי פי
מומלצים