שתף קטע נבחר

 

אסד רוצה מו"מ, אך "לא בטוח שישנם תנאים לכך"

בראיון שהעניק נשיא סוריה לרשת השידור הבריטית בי.בי.סי, אמר בשאר אל-אסד כי ארצו הגישה לחיזבאללה סיוע פוליטי בלבד ולא צבאי, והבהיר כי הוא מחויב להחלטת האו"ם 1701. על האפשרות למשא ומתן עם ישראל אמר: "דרושים שניים כדי לרקוד טנגו. אבל אם צד אחד רוקד טנגו והשני רוקד וואלס, שניהם ייפלו. כך שאי אפשר"

נשיא סוריה, בשאר אסד, אומר היום (ב') כי הוא מוכן באופן עקרוני לנהל משא ומתן עם ישראל, אך טוען כי טרם הושגו התנאים הדרושים לכך. בראיון מיוחד שהעניק הנשיא לתוכנית "Newsnight" של רשת השידור הבריטית בי.בי.סי, שהוקלט בדמשק וקטעים ממנו הגיעו לידי ynet, הוא דחה את הטענות שארצו מממנת את חיזבאללה ומאפשרת ללוחמי מיליציה לחצות את הגבול לעיראק. כמו כן, אמר אסד כי ישראל וסוריה יכולות לחיות זו לצד זו בשלום.

 

המראיין, ג'ון סימפסון, שאל את אסד על הסיוע שהעניק לחיזבאללה. "אתה איפשרת להם לקחת נשק מסוריה?", שאל סימפסון, אך אסד, שהתראיין באנגלית, התחמק מלענות תשובה ברורה בעניין. "מניסיוני באזור, כל פעם כשיש התנגדות, יש גם תמיכה ציבורית. ברגע שיש לארגון תמיכה ציבורית, הוא יכול להשיג נשק בכל מקום", ענה.

 

סימפסון התעקש: "אני שב ושואל אותך - סייעת לחיזבאללה?". לכך השיב אסד: "לא. הגשנו להם רק סיוע פוליטי". אסד הבהיר כי בכוונת סוריה לשתף פעולה עם הקהיליה הבינלאומית כדי למנוע מנשק להגיע לידי חיזבאללה, בהתאם להחלטת האו"ם 1701.

 

בהתייחסו לחמאס וחיזבאללה, אמר אסד עוד: "כל עוד שארגונים אלה יעילים בעבודתם בשטח עם הציבור, יש לדון עימם. וכאשר הם זוכים לתמיכת הציבור, אינכם יכולים לתייג אותם כ'טרוריסטים', מאחר שבדרך זו, אתם גם מתייגים את הציבור כולו כטרוריסטים, ואת המדינה כמדינה טרוריסטית. זו אינה דרך אובייקטיבית. וזו הסיבה לכך שרוב המדיניות המערבית שהתבצעה באזור בשנים האחרונות נכשלה".

 

בסוגיית ישראל, שאל סימפסון את אסד האם הוא שואף לנהל משא ומתן עם ישראל. "כן", השיב הנשיא הסורי. "יש ביטוי באנגלית - דרושים שניים כדי לרקוד טנגו. אבל אם צד אחד רוקד טנגו והשני רוקד וואלס, שניהם ייפלו. כך שאי אפשר...". סימפסון קטע אותו. "אתה אומר שעכשיו אינו הזמן?", שאל המראיין. "לא, לא, עכשיו תמיד הזמן לכך", הבהיר הנשיא הסורי, "במיוחד לאחר המלחמה. אחרי המלחמה צריכים לדבר. אבל זה לא בהכרח אומר שקיימים התנאים לבצע את זה או להתקדם קדימה".

 

כאשר נשאל אסד אם הוא מחכה לשמוע מהצד הישראלי, השיב: "אנחנו לא יודעים אם הממשלה הזאת חזקה מספיק כדי להתקדם לעבר שלום. בדיוק כפי שאירע בתקופת כהונתו של ברק ב-2000, כאשר נפגשנו עם ישראל. בספרו של קלינטון נכתב שאנחנו היינו מוכנים לשלום, בעוד שישראל לא היתה מוכנה, בשל חילוקי דעות פנימיים. כך שהשאלה הראשונה היא: האם הם מסוגלים, והאם הם רוצים בכך. דבר נוסף הוא שההחלטה על שלום אינה נמצאת בידי ישראל, אלא בידי וושינגטון".

 

באשר לרצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, ציין המראיין את הסברה שההתנקשות לא היתה יכולה להתבצע מבלי סיועו של המודיעין הסורי, אך נשיא סוריה דחה טענה זו. "ההתנקשות בחרירי השפיעה לרעה על סוריה כשם שהשפיעה לרעה על לבנון. חרירי היה בן-ברית אמיתי לסוריה. הוא מעולם לא היה נגד סוריה. הוא תמך בסוריה בתקופות קשות, כך שלא היתה לנו, לסוריה, כל סיבה לעשות כזה דבר", אמר אסד.

 

אסד התעקש כי ארצו אינה מאפשרת ללוחמי מיליציה להסתנן לעיראק. "עיראק הפכה לקשר הטרור, ואיש אינו מסוגל להפסיק את המתחולל שם. אבל אנחנו בהחלט לא מעודדים את הטרור, ולא תומכים בו. אנחנו מגנים כל התקפה על אזרחים חפים מפשע", ציין. עם זאת, הבהיר אסד כי ההתנגדות לכיבוש האמריקני והבריטי בעיראק היא דבר "נורמלי". "זכותם של האזרחים להתנגד לכיבוש, וחשוב מאוד שאנחנו נתמוך בזכות זו", הוסיף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: BBC
אסד בראיון. לא סייע לחיזבאללה
צילום: BBC
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. לא חזק מספיק
צילום: גיל יוחנן
חרירי. "בן-ברית של ממש"
צילום: איי אף פי
מומלצים