שתף קטע נבחר

 

דיכטר: אסור להוריד את הנושא הסורי מסדר היום

בראיון ל-ynet מסביר השר לביטחון פנים שאי אפשר להגיע לשלום עם סוריה מבלי שישראל תיסוג לגבול הבינלאומי. לדבריו, צריך לדבר עם בשאר אסד כשזה יהיה בשל למשא ומתן. בנושאים הפוליטיים אומר דיכטר שהוא בעד הרחבת הקואליציה, אך הוא לא מאמין שליברמן ירצה את תפקידו. ולגבי עתידו בפוליטיקה - "אני דמות שתוביל את קדימה – קדימה"

"מי שאומר שרמת הגולן תישאר בשליטת ישראל לאחר הסכם עם סוריה, סובל מכשל לוגי. מי שחי עם הבאג הזה לא מבין את המציאות. אני לא רואה אפשרות להגיע לשלום עם סוריה מבלי שישראל תיסוג לגבול הבינלאומי". כך אומר השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, בראיון ל-ynet.

 

דיכטר, שצפוי לנסוע בשבוע הבא לנסיעת עבודה ראשונה לארצות הברית במסגרת תפקידו, מתייחס בראיון לנושאים הנוגעים למשרדו ("אי אפשר לסמוך על זה שאת המלחמה בפשע ינהלו רק המשוגעים לדבר"), מדבר על שאיפותיו הפוליטיות ("אני דמות שתוביל את קדימה – קדימה"), ומבהיר מה דרכו להילחם בפשיעה המאורגנת ("את משפחות הפשע צריך להרוג כשהם קטנים").

 

- השר דיכטר, האם אתה מסכים עם גישתו של אהוד אולמרט, לפיה כרגע אין מה לדבר עם הסורים וצריך להוריד את הנושא מסדר היום?

 

"לגיטימי לומר 'אני לא רוצה לעסוק בנושא הסורי בתקופתי', אבל אני לא מסכים עם גישה של דחיית הנושא מעל סדר היום. ישראל נמצאת באזור שבו צריך לשמר את הקיים עם מצרים ועם ירדן ולהמתין לאסד. צריך לחמם את השלום עם מצרים וירדן, להמתין בזירה הלבנונית, וכשבשאר אסד יחליט שהוא בשל – לדבר איתו. בסופו של דבר אתה יכול לשבת ולהגיע לתובנות ואז להחליט אם אתה רוצה להגיע גם להבנות".

 

- אתה מתרשם לחיוב מהדברים שאמר אסד לאחרונה בראיונות לכלי תקשורת שונים?

 

"כמאמר הדיבר האמריקני: אם אתה רוצה לירות – תירה. כלומר, אם רוצים לדבר – דברו. סוריה היא מדינה שכללי המשחק מולה ברורים פחות או יותר. את תנועת הביטול עם היד תרגלנו בעבר עם מצרים. כשסאדאת נחת בארץ, מוטה גור אמר בצורה הכי ברורה 'זה טריק מצרי וצה"ל' היה בכוננות שיא. לכן, חשוב מאוד להיות חשדנים, אבל אני לא מציע לעשות תנועות ביטול. בנושאים האלה צריך לשמוע ולהקשיב. מי שחושב שנמתין עד שיהיה בסוריה משטר דמוקרטי כפי שאנחנו מקווים – טועה".

 

- האם אפשר עכשיו לקיים עם סוריה משא ומתן כלשהו?

 

"במשך שבוע שלם אני רואה את נאומי בשאר אסד, לעיתים אני לא מצליח להבין במה מדובר. עם זאת, מדינה שנמצאת בתחושת 'היי', היא מדינה שנוח לקיים איתה משא ומתן. עם מדינה במצב של 'דאון' - הסיכוי נמוך מאוד. מצרים הייתה בתחושה של 'היי' כשעשינו איתה שלום, וגם הסורים נמצאים עכשיו במצב כזה אחרי המלחמה בלבנון".

 

- נעבור לפוליטיקה: אתה חושב שהמהלך שמוביל ראש הממשלה להרחבת הקואליציה הוא נכון?

 

"קואליציה של 67 חברי כנסת זו קואליציה קטנה מדי, במיוחד נוכח העובדה שהעבודה לא תמיד הפגינה אחדות ואחידות. לצערי, בלא מעט הצבעות נכנסנו ל'רחוב ההפתעות', מבלי לדעת איך ההצבעה שלהם תסתיים ומי יצביע מה. אני לא רואה שום פסול בצירוף מפלגה ציונית לקואליציה. מרגע שההתכנסות לא קיימת עד לבחירות הבאות, אני חושב שגם אביגדור ליברמן וגם אחרים הם פרטנר לגיטימי".

 

- ליברמן ניהל קמפיין שלם על כך שהוא יטפל בפשע בישראל. אתה חושש לכסא שלך?

 

"אני שמח שיש עוד אנשים שרוצים את התפקיד שלי, זה מעודד אבל לא מדאיג אותי. גם ליברמן וגם אני מבינים שהחלפת שרים לא עושה טוב למשרדים ממשלתיים. צריכה להיות סיבה באמת רצינית למה לטלטל את עץ הפקאן. בכל מקרה, אני לא חושב שזה הכיוון של ליברמן".

 

- אמרת שההתכנסות ירדה מהפרק. האם אכן הנושא הפלסטיני "מת" נכון לעכשיו?

 

"ההתכנסות הייתה מהלך שלקח בחשבון מצב בו הפלסטינים לא מתכוונים לעשות שום דבר. כל עוד המצב הזה יימשך, ואין סימנים שהוא משתנה בזירה הפלסטינית, ההחלטה היא בידינו מתי ואם לעשות צעד כזה או אחר. מה שכן יכול לשנות את המצב, זו החלטה של אבו מאזן ואנשיו ללכת למקום אחר. אסור שנהיה אטומים למאמצים, אם ייעשו, בזירה הפלסטינית. הזירה הפלסטינית היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. הפלסטינים איחרו את הרכבת בעזה, אבל ביהודה ובשומרון הם יוכלו לעשות שינויים משמעותיים".

 

- ולנושאי משרדך: האם ישראל היא עדיין יעד אטרקטיבי עבור כרישי פשע בינלאומיים?

 

"ישראל היא מדינה של יזמים. אנחנו המדינה היחידה בעולם שבה ביום שבו אתה נוחת, אתה הופך להיות אזרח, אם אתה יהודי. זה חוק קיומי אסטרטגי לקיום שלנו כעם יהודי בישראל. אבל יש במקרים מאוד שוליים בעיה, ואנחנו צריכים להישמר מאנשים בעייתים. לעיתים אתה מגלה את זה מאוחר מדי, אבל זה המחיר שאנחנו משלמים על החוק. אין לי שום כוונה לשנות את חוק השבות, אבל צריך לוודא היטב שאנחנו עומדים על המשמר.

 

"אני לא בטוח שזו הבעיה המרכזית שלנו בישראל. יש פה משפחות פשע, יהודיות וערביות ומכל העדות והדתות, שפרוסות בכל הארץ. כל מה שהם רוצים לעשות זה יותר כסף, ולא מעניין אותם איך. את התופעה הזו צריך למגר. המשטרה משקיעה מאמץ בנושא הזה לילות כימים, אבל כדי לתת מכת מחץ חייבים להיות מצויידים בכלים, כדי שבאמת יאפשרו לך להיות חזק יותר מאותן משפחות".

 

- אם אני מבין נכון מדבריך, משפחות הפשע מצטיידות בכלים שמקשים על המשטרה להתמודד מולן.

 

"מבחינת האמצעים, הקצב שבו אירגוני הפשיעה מתפתחים הוא מהיר יותר מהקצב שהמשטרה מסוגלת להתמודד איתו. הפיצוי הוא בשיטות, אבל זה לא מספיק. אתה רודף אחרי המשפחות, ולא מצליח להגיע אליהן. לכן, את הדברים האלה צריך להרוג כשהם קטנים. בגלל מגבלות תקציב וכלים אנחנו נאלצים להתמודד איתם כשהם כבר גדולים. יש פה תופעה של משפחות פשע גדולות עם 'חיילים', וזה קטלני. ה'חיילים' האלה הם אנשים שזול לקנות אותם, ואין להם שום ערך לחיי אדם".

 

- האם מבחינת שיתוף הפעולה עם רשויות החוק האחרות יש למשטרה את הכלים להתמודד עם הפשיעה?

 

"אם התביעה והרשות השופטת לא מחוברות למשטרה, אתה יכול להשקיע המון ולאבד את זה בחוסר יכולת לממש מודיעין לראיות. כיום, עבריינים מקבלים עונשים בלתי סבירים. אתה צריך לשרוף מקור כדי להשיג הרשעה. אולי נצטרך להגיע לשינוי חקיקה, כדי שהענישה תהיה מחייבת יותר, עד כדי קביעת עונשי מינימום. העובדה שגורמי פשיעה מאוד רציניים מקבלים עונשים לא רציניים היא בעייתית מאוד. נצטרך לעשות רפורמה. גם הפרקליטות וגם בתי המשפט הם גופים קטנים בסדרי גודל של כוח אדם. לכן, אין משמעות אם אתה מגדיל את משטרת ישראל ולא מגדיל גם אותם".

 

- תנאי השירות של השוטרים פגעו להערכתך ביכולת של המשטרה לפעול נגד הפשיעה?

 

"אין לי ספק שזה פגע ביכולת למלא את המשימה. אנשים רוצים למלא המשימה, אבל לא בכל מחיר. היום, כל העסק מושתת על משוגעים לדבר, אבל משטרת ישראל לא יכולה לחיות על משוגעים לדבר".

 

- בחזרה לפוליטיקה. אתה מוזכר כמועמד לראשות קדימה בנשימה אחת עם ציפי לבני ואחרים. האם אתה מתכונן כבר למאבק, והאם אתה חושב שכדאי להתחיל להתארגן בקדימה לבחירות פנימיות?

 

"קדימה בונה את הבתים שלה ברחבי הארץ, ואני עסוק מאוד בנושא הזה. אין שבוע שאני לא מקיים פגישות עם אנשי קדימה. אני מקפיד מאוד לעשות את זה. אני עושה את זה גם כאיש קדימה וגם כשר. אני דמות שתוביל את קדימה – קדימה, אבל אני לא רואה שום סיבה להתחיל להתמודד כרגע על תפקידים מאוישים. אני לא רואה סיבה שיהיו בחירות פנימיות בתוך קדימה בתקופה הקרובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אבי דיכטר. לא לדחות את הנושא הסורי
צילום: גיל יוחנן
צילום: אפי שריר
הר בנטל ברמת הגולן (ארכיון)
צילום: אפי שריר
צילום: איי אף פי
אסד. לא לשלול מו"מ איתו
צילום: איי אף פי
צילום: אמיר כהן
ליברמן. פרטנר לגיטימי
צילום: אמיר כהן
צילום: מיכאל קרמר
תנאיי השירות פגעו בשוטרים
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים