שתף קטע נבחר

בקרוב: פגישת מובארק-אסד בניסיון להפיג המתיחות

לאחר שמזכירת המדינה האמריקנית יזמה הקמת "ציר מדינות ערביות מתונות", שלא כוללת את דמשק, ולאחר שבמלחמת לבנון נותר אסד מחוץ לקונסנזוס האזורי, שהתנגד לפעולות חיזבאללה, ייוועד אסד עם מובארק במטרה להפיג את המתיחות

נשיאי מצרים וסוריה צפויים לקיים בימים הקרובים פגישת פסגה, בניסיון להפיג את המתיחות בין שתי המדינות שהעמיקה במהלך המלחמה בלבנון. כך מסר הבוקר (יום ג') מקור מצרי לעיתון הלבנוני "אל-מוסתקבל". 

 

לפי אותו מקור, במהלך פגישת הפסגה שמיקומה טרם נקבע, ידונו השניים ב"נושאים בעלי עניין משותף לשני הצדדים". לדבריו, בעת ביקורו האחרון של ראש המודיעין המצרי, עומר סולימאן בדמשק, הוא הביא לנשיא הסורי איגרת מעמיתו המצרי ובה פורטו עמדותיה של מצרים סביב הסוגיות השונות באזור.  

 

כזכור, המתיחות בין שתי המדינות העמיקה בעקבות המלחמה בלבנון אז מצאו אסד ומובארק את עצמם משני צידי המתרס. בשעה שאסד תמך בהתלהבות בחיזבאללה ופיזר הצהרות מלחמה ושלום לעבר ישראל, מובארק לקח חלק בציר הסעודי-מצרי-ירדני שהוקיע את חיזבאללה ולחץ להביא לסיומה של המלחמה.

 

ביקורה האחרון של מזכירת המדינה קונדוליזה רייס בקהיר תרם עוד יותר למתיחות, זאת לאור ההצהרות כי בכוונתה של ארה"ב להקים "ציר של מדינות ערביות מתונות". בדמשק הבינו את המהלך כניסיון לבודד את הסורים באזור. עתה נראה כי ביקורו האחרון של עומר סולימאן בדמשק היה צעד נוסף בניסיון להביא להרגעת הרוחות.  

 

"ביקורו של סולימאן עסק בשאלת כינוס ועידת הפסגה, המחלוקת הפנים פלסטינית והסוגיה הסורית-לבנונית. הוא אף נועד עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, בניסיון לפתור את הבעיות בין הפתח לחמאס", אמר אותו מקור.  

 

"הפסגה המצרית-סורית תהיה הזדמנות לגשר על המחלוקות שהעכירו את היחסים בין שתי המדינות במהלך התקיפה הישראלית בלבנון. במהלך הפסגה ידונו בשני נושאים חשובים: בנושא הפלסטיני, ובכללו המשבר בין הפתח לחמאס, הלחצים שמפעילות מצרים וסוריה בניסיון להביא להרגעת הרוחות, וכן ביחסים בין סוריה ללבנון ובדרך הטובה ביותר להביא ליציבות בנושא זה", הוא הוסיף.  

 

גם מקומה של ישראל לא ייפקד מהפגישה. לפי אותו מקור, במהלך הפסגה "יידון נושא תהליך השלום וחידוש המשא ומתן בערוץ הישראלי-סורי וזאת לאור היוזמות האחרונות ועמדותיה של דמשק. בפגישה יידון התפקיד אותו תוכל למלא מצרים בהקשר זה בשל קשריה עם ישראל וארה"ב".  

 

ואכן נראה כי מצרים איננה היחידה שעוסקת בניסיון לחדש את המו"מ בערוץ הזה. שר החוץ הספרדי, מיגל מוראטינוס, עוסק אף הוא בכך ובהתלהבות. במהלך ביקורו האחרון בסוריה הציג מוראטינוס את החזון הספרדי-אירופי להחייאת תהליך השלום באזור ובמיוחד בערוץ הסורי-ישראלי. כך מסרו מקורות דיפלומטיים בדמשק לעיתון הקטארי "אל-ווטן".  

 

לפי הדיווח, הצד הסורי הביע את נכונותו לפעול על פי ההצעה אולם במקביל ביקשה דמשק לקבל ערבויות בינלאומיות כי השיחות שיחודשו יובילו לנסיגה מוחלטת של ישראל מרמת הגולן עד לקווי 4 ביוני 1967. מוראטינוס הבטיח כי האיחוד האירופי יבחן את הדרישה הסורית ברצינות. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי-פי
אסד. מחוץ לציר ה"מתונות"?
אי-פי
צילום: ג'רמי פלדמן
מוראטינוס. סוריה ביקשה לסגת מהגולן
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: איי פי
סולימאן. ביקור בדמשק
צילום: איי פי
מומלצים