שתף קטע נבחר

אולמרט לפוטין: לא נשלים עם פצצה איראנית

"אין לנו פריווילגיה לאפשר להם להגיע ליכולת גרעינית", הצהיר אולמרט בקרמלין. פוטין דיבר על הכפלת הסחר והקלות לתיירים - ואפילו שלח דרישת שלום לקצב "שהפתיע אותנו". אך המילים החמות לא הצליחו להסתיר את המחלוקת: מוסקבה לא משתכנעת שטהרן כבר מסוכנת

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נועד בצהריים (יום ד') בקרמלין עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. במוקד הפגישה עמד האיום האיראני, והאפשרות שטהרן תחלוש כבר בזמן הקרוב על נשק גרעיני.

 

"אנחנו זקוקים להשפעתך מול הבעיה האיראנית", אמר אולמרט למארח, שלא ממהר לתת ידו לסנקציות. "אנחנו מודעים להשפעתך הנרחבת על הנעשה בעולם, ומבקשים ממך לפעול כדי לייצב את המצב באזור", הוסיף ראש הממשלה. "הנושא האיראני עומד בראש סדר הדאגות של מדינת ישראל, ואין לנו הפריווילגיה לתת למדינה שכזאת להגיע ליכולת גרעינית. ישראל לעולם לא תוכל להשלים עם כך. בשבילנו, כשמנהיג של מדינה אומר שהוא רוצה להשמיד אותנו - זה לא נשמע כהצהרה סתמית; זה דבר שצריך להיערך ולמנוע אותו בכל הדרכים המקובלות".


אולמרט ופוטין במסיבת העיתונאים (צילום: רויטרס)

 

גם את הסוגיה הפלסטינית העלה אולמרט בשיחה עם פוטין, וחזר באוזניו על רצונו להיפגש עם הנשיא אבו-מאזן בהקדם. בנושא הלבנוני, אמר: "שני המרכיבים המרכזיים בייצוב המצב הם האמברגו על העברת נשק ללבנון והפעלה יעילה של הכוחות הלבנוניים בדרום, תוך בלימת חיזבאללה. יש כמובן צורך לשמור את מעמדה ויציבותה של ממשלת לבנון, נוכח הכוונה לפגוע בה על-ידי החיזבאללה מבפנים וכוחות סוריים מבחוץ".

 

נשיא רוסיה פירט את טיב היחסים בין המדינות, "המבוססים על אמון רחב ונהנים מרגעי עדנה". הוא הגיע תקווה שהיחסים יתחממו עוד. אולמרט הסכים: "מאז ראשית כהונתך היחסים בין המדינות השתפרו, זאת בעיקר הודות ליחסים האישיים שנרקמו בינך לבין אריאל שרון".

 

בשולי הפגישה, בחצי חיוך, אמר פוטין כי ביקש מאולמרט למסור דרישת שלום למשה קצב. "הנשיא שלכם בהחלט הפתיע אותנו", אמר.   

 

להכפיל את הסחר, להקל על התייר

"היום לפני 15 שנה חודשו היחסים עם ישראל הודות למאמץ משותף שעשינו בשנים האלה", אמר פוטין במסיבת עיתונאים משותפת. "דרך ארוכה מאוד עשינו אחד לעבר השני. היחסים בין רוסיה לישראל מתפתחים בדינמיות ומכסים תחומים חדשים כמו כלכלה, תקשורת, ביטחון וטכנולוגיה. אנו זוכרים את תרומתו הגדולה של אריאל שרון ומציינים בשביעות רצון שההנהגה הישראלית החדשה שומרת על מדיניות של הרחבת היחסים עם רוסיה. אולמרט דיבר על הצורך להכפיל את הסחר בין המדינות, ואני מסכים איתו במאה אחוז. נעשה הכל כדי להגשים את החלום הזה, יש לנו הזדמנות לממש תוכניות בתחום הטכנולוגי כולל בחלל החיצון".  


ביקור בקבר החייל האלמוני (צילום: אי.פי)

 

עוד הבטיח הנשיא הרוסי "לעשות הכל גם כדי להעניק הקלות בקבלת אשרת תיירות בין שתי המדינות. חלק משמעותי מאזרחי ישראל הם יוצאי רוסיה. אנו מצפים לפעילות מוצלחת של המרכז למדע ותרבות הרוסי, שההכנות לפתיחתו בתל-אביב הגיעו לישורת האחרונה. ללא ספק קשרים הדדיים עונים על האינטרס ארוך-הטווח של ישראל ורוסיה. חיזוק יחסים אלה יביא לתרומה עצומה ולביטחון אזורי ובינלאומי".

 

"השאיפה של שנינו היא להתמודד יחד כנגד האיומים במאה ה-21", המשיך פוטין. "זהו הגורם המאחד את שתי המדינות - המאבק בטרור, המאבק באיבה הבינלאומית והרצון לפתור נגד הסכסוכים". לדבריו, "האמצעי היחיד לפרוץ את מעגל האלימות הוא להפסיק את ההאשמות ההדדיות, לשחרר את בני הערובה ולחדש את המשא ומתן לשלום. רוסיה כחברה בקוורטט מבקשת לייצב במהירות את המצב ולפעול לחידוש המשא ומתן".  

 

האמנם איראן מסוכנת?

ואולם, המילים

 החמות בקרמלין אינן מסתירות את המחלוקות בין הצדדים בסוגייה המרכזית: הנשק הגרעיני שהולך ומתקדם באיראן. היום הצהיר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כי פעולה בינלאומית נגד טהרן צריכה להיות "פרופורציונלית".

 

"חיוני לפעול נגד איראן, אבל הפעולה צריכה להיות ממוקדת באופן ישיר במה שמתרחש בפועל. מה שקורה בפועל זה מה שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אומרת לנו, והיא לא מדווחת על סיכון לשלום ולביטחון בזמן הזה מצדה של איראן", דברי השר הרוסי.


פורסם לראשונה 18/10/2006 12:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זקוקים להשפעתך: אולמרט במוסקבה
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
"בזכות היחסים שרקמת עם שרון"
צילום: רויטרס
מומלצים