שתף קטע נבחר

דו"ח: פצצות צה"ל ממשיכות לגבות חיים בלבנון

ממסמך שחיבר ארגון בריטי עולה כי בין שלושה לארבעה לבנונים נפגעים מידי יום כתוצאה מפצצות המצרר שהטיל צה"ל במשך המלחמה. בארגון טוענים כי עשרות אלפי פצצות עוד נותרו בשטח וכי דרושה לפחות שנה נוספת לפנותן. ומי נפגע בעיקר, לפי הדו"ח? ילדים וחקלאים

גם כחודשיים לאחר שהסתיימה המלחמה, בלבנון עדיין ממשיכים למנות פצועים והרוגים. כך עולה מדו"ח חדש שמפרסם ארגון בריטי. לפי הדו"ח שפורסם אתמול (יום ד'), בין שלושה לארבעה לבנונים נהרגים או נפצעים כל יום מפצצות מצרר שהטיל צה"ל בזמן המלחמה, כשליש מהם ילדים.

 

את הדו"ח הכין ארגון שמרכז את פעילותו בתחום מוקשים ופצצות, וממנו עולה כי ארגוני סיוע שעוזרים ללבנון לפנות מוקשים שטרם התפוצצו, איתרו 770 אתרים שבהם הוטלו פצצות מצרר.

 

לטענת הארגון, כ-45 אלף פצצות כבר פונו מהשטח, אולם מאות אלפי פצצות נוספות נותרו באזור הלחימה. ההערכה היא כי תידרש לפחות שנה להשלים את המלאכה. הדו"ח מציין כי כ-40% מהפצצות שהוטלו לא התפוצצו והנפלים שנותרו עלולים להתפוצץ כתוצאה מנגיעה קלה. לדברי הארגון, ההדף שפיצוץ כזה עלול ליצור חזק מספיק כדי להרוג ילד.

 

לפי נתוני האו"ם והארגון שעומד מאחורי הדו"ח, מאז הפסקת האש שהוכרזה ב-14 באוגוסט נרשמו עשרים מקרי מוות ו-115 פציעות, נכון לשמונה באוקטובר. לפי הנתונים, נהרגו עד כה ארבעה ילדים מתחת לגיל 18, ונפצעו כארבעים. 

 

פעילים לפיקוח על נשק קוראים לקהילה הבינלאומית לאסור את השימוש בפצצות מסוג זה באזורים מיושבים. מתאם של "הקואליציה נגד פצצות המצרר", תומאס נאש, אמר כי הפצצות שטרם הופעלו מונעות מילדים להגיע לבתי ספר, מאיטות את השיקום ופוגעות באספקת המים, וכן גורמות לכך שחקלאים אינם מעוניינים לזרוע או לקצור יבול. לדבריו, החקלאים שלקחו סיכון שילמו את המחיר, היות ש-23% מהנפגעים קשורים לענף החקלאות.

 

"השימוש של ישראל בפצצות מצרר הוא הדוגמה האחרונה לנזק ההומניטרי שעלול להיגרם כתוצאה משימוש בנשק מסוג זה", אמר. הוא הוסיף כי למרות שנעשה שימוש בפצצות הללו במשך 40 שנה, לא קיימת אמנה ברורה המגבילה את השימוש בהן.

 

באחרונה דיווח העיתון הבריטי "דיילי סטאר" כי צה"ל סיפק לכוחות יוניפי"ל מפות המפרטות את מיקומם המדויק של מוקשים שהוטמנו בדרום לבנון בין השנים 2000-1978. לפי הדיווח, האו"ם פירסם הודעה בנושא בעקבות פגישתם של מפקד כוח יוניפי"ל בלבנון, הגנרל ג'יי.פי נהרה, וקצינים בכירים בצבא הלבנוני ובצה"ל. "יוניפי"ל העבירה את המפות למרכז לטיפול במוקשים של האו"ם ולצבא לבנון", נמסר בהודעת הארגון.

 

ממשלת לבנון וחיזבאללה דרשו בשנים האחרונות מישראל לחשוף את מיקום שדות המוקשים. מילוש שטרוגר, המשמש כיועץ הבכיר לגנרל נהרה, אמר בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי כי "הישראלים סיפרו לנו שהמפות כוללות את כל המוקשים באזור".

 

"הדיילי סטאר" הוסיף כי מפקדת יוניפי"ל בלבנון פנתה לישראל בבקשה להגיש דיווח מפורט גם על מקום נפילתם של רקטות מצרר שנורו על ידי צה"ל, כדי להחיש את הטיפול בנפלים.

 

לפני כחודשיים דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי מחלקת המדינה האמריקנית חוקרת את האפשרות שישראל עשתה שימוש במהלך המלחמה בדרום לבנון בפצצות מצרר ואם כן - האם מדובר בהפרת ההסכם בין שתי המדינות כפי שנחתם בעת עסקת הנשק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פצצות מצרר. מאות אלפים נותרו
צילום: איי אף פי
מומלצים