שתף קטע נבחר

 

בן ששון: "ללא הסכמה על חוקה, נאשר רק חלקים"

ביום עיון בנושא חוקה שנערך בכנסת אמר ח"כ בן ששון כי הוא מקווה שעד קיץ 2008 תהיה חוקה לישראל. עם זאת אמר כי במידה ולא יצליח להביא את החוקה באופן מלא לקריאה ראשונה בכנסת, הוא יביא להצבעה פרקים ממנה עליהם יש הסכמה

האם בעוד שנתיים תהיה חוקה לישראל? יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה) אמר היום (ה') כי הוא מקווה שתהיה חוקה לישראל בקיץ 2008, כמה חודשים אחרי יום העצמאות ה-60. הדברים נאמרו ביום עיון בנושא חוקה שנערך בכנסת. 

 

ח"כ בן ששון אמר כי הוא מבין את המציאות הפוליטית בישראל. לדבריו, "בלתי אפשרי בחוסר היציבות הפוליטית כיום לאשר את החוקה בכנסת". יו"ר ועדת החוקה הוסיף כי במידה ולא יצליח להביא את החוקה באופן מלא לקריאה ראשונה בכנסת בעוד שנתיים, הוא יביא להצבעה פרקים ממנה עליהם יש הסכמה. 


הדיון בוועדת החוקה  (צילום: גיל יוחנן)

 

"לקראת שנת ה-60 למדינה אביא לקריאה ראשונה חוקה לישראל. עם זאת חוקה בלתי מושלמת עדיפה עשרות מונים על חוסר בחוקה, לכן ניקח פרקים חשובים בחוקי היסוד בנושאים בהם אנו מסוגלים להגיע להסכמה ולהבנה ונקדם אותם",  אמר ח"כ בן ששון.

 

יו"ר ועדת החוקה הקודם, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) אמר בנושא זה כי יש שתי קבוצות המתנגדות לחוקה. "לצערי לאזרחים הערבים יותר קל לקבל את הנוסחה האומרת שאנו מדינה יהודית דמוקרטית מאשר לחברי הכנסת. יש קולות של תמיכה לחוקה בקרב הציבור הערבי בישראל, אבל היא לא מחלחלת להנהגה שמסרבת לקבל את הניסוח - יהודית ודמוקרטית".

 

לגבי הקבוצה השנייה - החרדים - אמר: "לעם היהודי יש חוקה הטובה ביותר שנכתבה אי פעם. חוקה שהצליחה לשמור על העם במשך דורות רבים. אין לנו כוונה להחליף את החוקה הזו - התורה - אבל צריך לזכור כי במדינה חיים אזרחים שהם אינם יהודים. מוכרחים למצוא את המכשיר המגשר בין הרצון להיות מדינה יהודית, לבין הצורך לתת פתרונות שחלקם לא עומדים בקנה אחד עם ההלכה היהודית. התנגדות גורפת של החרדים תהפוך בסופו של דבר לבומרנג נגדם. המיעוט החרדי חייב לפתוח את הראש ואת הלב".

 

ח"כ איתן ציין כי בחוקה יש לבחון את כוחה של הרשות השופטת. "מוכרחים לבחון את נושא הביקורת השיפוטית. לרשות השופטת יש את העוצמה החזקה ביותר בעולם המערבי. האמון במערכת המשפט נפגע בתקופה האחרונה וזהו דבר מסוכן".

 

לגבי עמדת החרדים, הזהיר יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, את הנוכחים כי ללא הסכמה רחבה, תוך שמירה על צביונה היהודי של המדינה, לא תתאפשר כל התקדמות בנושא החוקה. "אנו רוצים להגיע להסכמה רחבה ואמיתית . צריך חוקה כמו לכל דמוקרטיה מתוקנת. אולם, סלע המחלוקת הוא נושא ההסכמה. מי שחושב שניתן לקדם חוקה ללא הסכמה טועה טעות חמורה. יכול להיות שאם הגישה של חוקה בהסכמה הייתה לפני שנים, אז כבר היום היינו עם חוקה. אנחנו לא רוצים מדינת הלכה והתורה אינה נחלתה של ש"ס בלבד, אלא נחלתו של כל העם היהודי. לכן הכל חייב להעשות בהסכמה".

 

ומה חושבים השופטים? נשיא בית משפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, הביע אופטימיות לאפשרות שתושג חוקה בהסכמה: "אפשר להגיע להבנה ולחוקה שפותרת בעיות ושכל הציבור יתן לה יד. לדעתי אפשר גם להגיע להבנה ולהסכמה עם חברי הכנסת הערבים. לטעמי, חוקה היא מקבץ הוראות חוק המסדיר באופן כולל את אופיה של המדינה. החוקה חייבת לתת הגדרה מלאה של זכויות יסוד לאזרחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ בן ששון. חוקה עד 2008
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: גיל יוחנן
ח"כ איתן. המתנגדים צריכים לפתוח את הלב
צילום: גיל יוחנן
השר ישי. צריך הסכמה
צילום: ששון תירם
שמגר. אפשר להגיע להבנה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים