שתף קטע נבחר

דג עם פנים של אדם

דג שנתפס בחוף הרצליה בסוף השבוע האחרון על ידי נער מכפר קאסם , גרם להתרגשות רבה בקרב תושבי הכפר והסביבה, מאחר ולטענתם, פני הדג דומים לפנים של אדם. הדייג הצעיר, שנתקל בפעם הראשונה בדג הנדיר, מקווה כי יתאפשר לו לתלות את הפוחלץ במסגד המקומי. ד"ר דני גולני, ביולוג ימי, מצנן את ההתלהבות: "זהו אינו דג נדיר, אלא כנראה דג גיטרן מובהק, שחי גם בים התיכון, אינו כשר למאכל ונחשב למאכל פופולארי בעזה"

הנער איוב מחמוד עטוה אבו סעלוק, בילה את יום שבת האחרון עם חבריו מכפר קאסם, בדיג בחופי הרצליה. "לפתע, בזמן שישבנו, נתפס דג בחכה ובעת שהוצאתי את הדג מהמים תקף אותי פחד עז בשל המראה שנגלה לנגד עיניי. ראיתי דג שדומה לפנים של אדם", סיפר אבו סעלוק לסוכנות התקשורת נבא'. "מיד השתחווינו לאללה מאחר שהיו לדג שפתיים, עיניים ועמוד שדרה בעל 33 חוליות. באותו רגע חבריי ואני פנינו לחזור לכפר לאחר ששמתי את הדג במים כדי שיישאר בחיים ושהקרובים יראו אותו, אולם הוא מת זמן קצר לאחר שהגעתי הביתה".

 


"פה הדג הוא משטח פסיפס שנועד לפיצוח קונכיות ושבלולים" (צילום: ד"ר מחמוד אבו סעלוק)

 

אורכו של הדג הינו 48 ס"מ ולטענת ד"ר מחמוד אבו סעלוק, "זהו דג טריגון הוואי, אשר נפוץ באוקיינוס השקט בפרט ובחופי קובה, זוהי תופעה נדירה ביותר שדג מזן זה מגיע לארצנו". כך מסר לסוכנות התקשורת נבא'.

 

לעומתו, ד"ר דני גולני, ביולוג ימי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שבחן את התמונות, סבור כי זהו דג גיטרן מובהק, ממשפחת הגיטרניים (common guitarfish).

 

"זהו אינו דג נדיר ועל פי התמונות זו כנראה נקבה לא בוגרת. הדגים הללו נמצאים בכל ים התיכון, גם בחופים שלנו והם מגיע בחלק מן הזמן גם לים האטלנטי. ישנן אוכלוסיות גיטרן שמגיעות אף לדרום אפריקה. דייגים לוכדים לפעמים להקות גדולות מאוד של דגים אחידי גודל אך זכרים או נקבות. מדי פעם הם גם לוכדים דגי גיטרן בודדים".

 

ומה לגבי הדימיון לפנים של אדם? "הפה של הדג, הוא נטול שיניים כמובן, והחתיכה הלבנה בפיו הדומה לשן, זה כנראה שריד לדבר שנשאר בפה. הפה של הדג הוא למעשה משטח פסיפס ועל ידי גירוד השפה התחתונה והעליונה, הוא מפצח שבלולים וקונכיות. החורים הגדולים הם הנחיריים והעיניים של הדג נמצאות בחלקו העליון", מציין ד"ר גולני. "הגיטרן ניצוד גם למטרות מזון, אך אינו נחשב דג מאכל משובח במיוחד, כמו כל דגי הסחוס הוא אינו כשר, אך ברצועת עזה הוא נחשב מעדן פופולארי".

 


בקרוב יוצג למתפללים במסגד? (צילום: ד"ר מחמוד אבו סעלוק)

 

הדייג הצעיר, עטוה אבו סעלוק, סיפר על הנעשה בכפרו לאחר שחזר עם השלל המוזר. "אני שומר על הדג מפני שמאות אנשים מגיעים לביתנו על מנת לצפות בדג. מעודי לא ראיתי זן כזה של דג. גם האנשים לא רגילים לראות סוג כזה של דג ולכן על כולנו לכבד את אללה ולציית לו. אם הנהלת המסגד השוכן בסמוך לביתנו תסכים, ברצוני לפחלץ אותו ולהציבו במסגד כדי שהאנשים יבחנו אותו".

 

יורם רוזנצוויג תרגם והשתתף בהכנת הכתבה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדג מחייך למצלמה
צילום: ד"ר מחמוד אבו סעלוק
העיניים ממוקמות בחלקו העליון של הדג
צילום: ד"ר מחמוד אבו סעלוק
מומלצים