שתף קטע נבחר

 

גפני: היעדרות אולמרט מהדיון על המינויים - פחדנות

בוועדה לביקורת המדינה טען יועץ מבקר המדינה כי החומר שהגיע למשרד לאחר חשיפת הדו"ח בנוגע לרשות לעסקים קטנים, קושר באופן ישיר את ראש הממשלה למינויים פוליטיים. רענן דינור התקומם: "לא היה לי כל יד וכל רגל במינויים, ורה"מ אמר לי שגם הוא לא היה מעורב". אולמרט עצמו לא הגיע לדיון וח"כ גפני תקף אותו בחריפות: לשרון היה אומץ

דיון סוער בוועדה לביקורת המדינה: יועץ מבקר המדינה לשחיתות שלטונית, יעקב בורובסקי, הזכיר במהלך הדיון היום (ג') בוועדה כי למשרד המבקר הגיע חשד למעשים פליליים של שר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, והנהלת משרדו בנוגע לפרשת המינויים הפוליטים ברשות לעסקים קטנים ובינוניים. 

 

לדבריו, החומר בפרשה הועבר מהיועץ המשפטי של משרד מבקר המדינה לידיעת המבקר ולידיעת היועץ המשפטי לממשלה כבר בחודש שעבר. בורובסקי ציין כי החומר שהגיע למשרד לאחר חשיפת הד"ח, קושר באופן ישיר את ראש הממשלה למינויים פוליטיים. בעקבות הדברים, נציגי ראש הממשלה בפרשה התעמתו עם נציגי המבקר בוועדה.  


"אולמרט פחדן", האשים גפני (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ עותניאל שנלר (קדימה) התעמת עם בורובסקי ביציאה מהוועדה.  שנלר תקף: "למה אתה מתחבא מאחורי המידע, להזכיר לך שגם אתה לא הלכת לתפקיד במכרז ויש לך ניגוד עניינים". בורובסקי סירב להתייחס לדברים.

 

בורובסקי אמר במסיבת עיתונאים בתום הישיבה כי "הועבר חומר הקושר את ראש הממשלה למעורבות ישירה למינויים וחומר חדש שנחשף לעינינו לאחר פרסום הדו"ח. כתוצאה מכך שונתה חוות דעתנו בדו"ח ל'חשש למינויים פוליטיים'. החומר מגלה מעורבות ישירה של שר התמ"ת דאז אולמרט במינויים שנכתבו בדו"ח".

 

"שרון היה אמיץ"

 

לישיבת הוועדה לביקורת המדינה, שהתקיימה בנוכחות המבקר מיכה לינדנשטראוס, הגיע גם מנכ"ל משרד התמ"ת לשעבר, רענן דינור. ראש הממשלה ביטל את השתתפותו בדיון.

 


הדיון בוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 

חבר הכנסת משה גפני (יהדות התורה) התייחס להיעדרות ראש הממשלה מהדיון וקרא לראש הממשלה "פחדן". לדבריו, "אריאל שרון היה איש אמיץ והגיע לוועדה שדנה בנושא כפר מל"ל. שרון התמודד עם הטענות ויצא מהוועדה מצויין. כאן ראש הממשלה שולח את אנשיו להתעמת במקומו".

 

אחת הסוגיות אליהן התייחס המבקר היתה הוספת משרה של סמנכ"לית בשרות לעסקים קטנים, שאחד מתפקידיה הינו הפעלת פרויקטים. משרד מבקר המדינה בדק את נסיבות ההתקשרות עם שלושת הפרויקטורים ומצא כי בעת ההתקשרות עימם הם היו חברים במרכז הליכוד ושניים מהם התמודדו על תפקיד במזכירות הליכוד. דינור התייחס לנושא המינויים ואמר כי "משרת הסמנכ"ל נוצרה ביוזמת הרשות, היה צורך ענייני בנושא הפרויקטים המיוחדים". לטענתו, "לא הייתי מעורב במינוי ההוא".

 

הוא הוסיף כי "לא היה לי כל יד וכל רגל במינויים אחרים. אני לא יודע למי במשרד מייחס המבקר את המינויים הללו. שאלתי את רה"מ אם הוא היה מעורב והוא הודיע לי שבשום צורה ואופן, ולמיטב הבנתי גם המבקר בדו"ח אינו טוען כך".

 

אביגדור יצחקי מקדימה בחר לפנות למשרד מבקר המדינה ואמר כי "תזכרו שבסופו של דבר אסור לשפוך את התינוק עם המים. אני תוהה האם לכל חשב במשרד האוצר עושים מכרז והאם לכל ניצב עושים מכרז, מר בורובסקי". 

 

הוועדה דנה בסוגיה שהעלה המבקר כי הנהלת משרד התמ"ת והעומד בראשה שינו את תקנון הרשות כדי שתתאפשר לה גמישות רבה יותר במינוי יו"ר לרשות והקצאת תקציבה. על כך אמר דינור: "הרמיזה כאילו שינוי התקנון נעשה על מנת לאפשר לשר או להנהלת המשרד לבצע מינויים פוליטיים היא רמיזה מכוערת שאין לה שום בסיס עובדתי".

 

דו"ח המבקר בפרשה

מבקר המדינה פירסם דו"ח מיוחד ובו מתח ביקורת חריפה על אהוד אולמרט כשזה כיהן ב-3 השנים החולפות כשר התמ"ת מטעם הליכוד. כמו כן מתח ביקורת על מנכ"ל משרדו דאז, דינור. הדו"ח קבע כי אולמרט והמנכ"ל העבירו שורה של מינויים פוליטיים ברשות לעסקים קטנים ובינוניים של חברי מרכז ליכוד שלא היו ראויים לתפקידים. הממצאים הועברו בין היתר ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

  

כך כתב המבקר, השופט מיכה לינדנשטראוס: "ממצאי הביקורת מעלים חשש כי הרשות שימשה כר פעולה למינויים פוליטיים של אנשים בעלי זיקה למפלגתו דאז של שר התמ"ת, אהוד אולמרט, ומסלול נוח לעקיפת 'שומרי הסף'. הרשות פעלה בהתעלמות מנורמות המשפט הציבורי, הפעילה פרויקטים בהם הועסקו עובדים שגויסו בתהליך לא תקין ולא שיוויוני וסגולתם המרכזית היתה כנראה קרבתם למפלגתו של השר".

 

ממשרדו של ראש הממשלה נמסר כבר עם פרסום הדו"ח על המינויים השנויים במחלוקת כי משרד התמ"ת בתקופתו של אולמרט שינה את התקנון, כדי לאפשר בקרה טובה יותר על הרשות. 

 

היחסים העכורים בין לשכת ראש הממשלה למשרד המבקר הגיעו לשיא לאחר שראש הממשלה אולמרט הודיע כי בנוסף לשתי ועדות שיוקמו לחקירת המלחמה בלבנון, אזרחית וצבאית, יבדוק גם מבקר המדינה לינדנשטראוס את כל נושא היערכות המדינה בנושאי העורף ותפקוד הרשויות בצפון. המבקר בתגובה הביע פליאה על כך "ששמע לראשונה מן התקשורת שהממשלה מעוניינת להטיל עליו את תפקיד הביקורת על היערכות העורף במלחמה". עוד אמר כי הבדיקות שיערוך "אינן תלויות בהרשאה כזו או אחרת של ראש הממשלה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט. ביקורת בוועדה
צילום: רויטרס
מומלצים