שתף קטע נבחר

סולאנה בישראל: מדאיג ששר מזהיר מפינוי מאחזים

"יש תחושה של קיפאון", אומר הממונה על יחסי החוץ של אירופה, ומצפה משני הצדדים להזדרז עם מפת הדרכים. "מודאג כשאחד השרים אומר כי אין לגעת במאחזים ובהתנחלויות". השרה לבני, במסיבת עיתונאים משותפת בתל-אביב: "תנאי הקוורטט הוכיחו עצמם, כבר מרגישים שינוי בשטח"

"מפת הדרכים", זוכרים? מבחינתה של אירופה, זו חיה וקיימת - ועל שני הצדדים לממשה לאלתר. את הדברים הבהיר היום (ה') חוויאר סולאנה, מי שאמון על יחסי החוץ והביטחון באיחוד האירופי, בפגישה עם שרת החוץ בתל-אביב. "מבחינתנו, מפת הדרכים עדיין קיימת ויש חובה גם לישראל וגם לפלסטינים לעמוד בהתחייבותם לשלב הראשון בה. אני מודאג מכך ששמעתי את אחד השרים הישראלים אומר שאין לגעת במאחזים ובהתנחלויות", דברי סולאנה במסיבת העיתונאים המשותפת, ערב צירופו של ליברמן לממשלה.

 

"יש תחושה של קיפאון", אמר סולאנה. "אנחנו רוצים ליצור תנועה קדימה לעבר דיאלוג, למען התקווה. אנו באיחוד האירופי פועלים כדי לייצב את האזור ואת המצב הסבוך בו, על מנת להביא למצב יותר בטוח לשני העמים. השורה התחתונה היא: שתי מדינות לשני העמים, אשר יחיו בשלום ובביטחון, על פי עקרונות מפת הדרכים".  

 

השרה ציפי לבני אמרה שיש לשנות את המצב בשטח, לחזק את אבו-מאזן ולהעביר מסר לעם הפלסטיני שאפשר לשנות, "אך כל זה לא יכול להתרחש כל עוד החמאס שולט בחייהם". בנימה אופטימית טענה שיש תוצאות לעמדה התקיפה, בכל הנוגע לתנאי הקוורטט: "למרבה ההפתעה של מי שהטיל בכך ספק, התנאים האלה פועלים ואנו כבר רואים שינוי, שינוי של המצב בשטח ובתוך האוכלוסייה הפלסטינית. הקיצונים שם אינם יכולים לעשות כל מה שהם רוצים".

 

לבני ביקשה גם להדגיש את האיום האיראני, לקראת דיון בהצעה האירופית בדבר סנקציות במועצת הביטחון: "העולם לא יכול להרשות לעצמו איראן גרעינית, ויש לנקוט את הצעדים הנדרשים כדי למנוע מהם טכנולוגיה גרעינית", אמרה. "אנו מאמינים שיש לנקוט סנקציות נגד האיראנים כדי לגרום להם להבין שהעולם לא יכול לקבל את המשך פיתוח הגרעין. העולם גם צריך להבין שאין לחכות לרגע שבו תהיה הפצצה, אלא צריך לטפל בבעיה עוד במהלך תהליך ההעשרה". סולאנה התייחס לעניין קצרות, ואמר כי האחריות מוטלת על מועצת הביטחון. "הנושא כולו בתהליך של בדיקה וטיפול".

 

פגישת פרס סולאנה: דנו בנושא הקיפאון המדיני

לאחר מכן נפגש סולאנה עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס. סולאנה שאל את פרס מדוע ישראל סוגרת את המעברים ברצועת עזה. לדברי סולאנה, המצב הזה יוצר רעב ותסכול, המגבירים בסופו של דבר את פעולות הטרור נגד ישראל. הוא הדגיש, כי בפגישותיו המדיניות הוא מחפש פריצת דרך שתוביל לפתיחת מעגל הדמים ולשינוי הקיפאון המדיני בין ישראל לפלשתינאים.

 

המשנה לראש הממשלה השיב, כי ישראל מחוייבת בראש ובראשונה לביטחון תושביה וכול עוד נמשך ירי הטילים על יישובי עוטף עזה, כולל חפירת מנהרות להברחת נשק ומנגנון טרור משומן המופעל נגדנו, לא ייפתחו המעברים וישראל לא תבצע מחוות חינם.

 

עוד הוסיף פרס כי החמאס אחראי על מצבם הקשה של הפלסטינים ומטיל בהתנהגותו עונש קולקטיבי קשה ביותר על עמו. כמו כן, אמר פרס לסולאנה כי הממשלה בישראל אינה רווה נחת ממצבה הקשה של האוכלוסייה הפלסטינית, אך העברת כספים לרשות צריכה להיעשות רק כאשר ייפסק הירי והאיום על תושבי ישראל.

 

פרס וסולאנה דיברו בארבע עיניים בסוגיית שחרור החייל החטוף, גלעד שליט, ופרויקט הגרעין האיראני. בסוף הפגישה אמר פרס, כי הוא מאמין שבסופו של דבר המו"מ על שחרור שליט יביא תוצאות וכי לפלסטינים חייב להיות ברור כי ישראל תדון בנושא שחרור אסירים רק לאחר שחרורו של החייל החטוף. בנושא הסורי אמר פרס כי על דמשק להחליט האם היא בצד השלום או הטרור וכי ישראל לא תשמש כלי בהכשרתה של סוריה מול ארה"ב ולא תקבל מצב בו נשיא סוריה, בשאר אסד, מדבר שלום ועושה ותומך בטרור ואלימות כנגד ישראל.

 


פורסם לראשונה 26/10/2006 11:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
בתחושה של קיפאון: לבני וסולאנה
צילום: אלי אלגרט
צילום: דודי ועקנין
שיחה בארבע עיניים. פרס
צילום: דודי ועקנין
צילום: גיל יוחנן
עם ליברמן, אתמול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים