שתף קטע נבחר

פרץ למרכז: תנו להישאר למען נושאים חברתיים

במפלגת העבודה שולפים ציפורניים לקראת ההכרעה במרכז היום בשאלת ההישארות בממשלה אחת עם ליברמן. שרים יקראו להישאר בממשלה כדי לקדם נושאים חברתיים ומדיניים. שרי העבודה שלחו הודעות SMS לחברי מרכז, וביקשו להישאר בממשלה. מנגד, יקראו השר אופיר פינס וח"כ דני יתום לפרוש

מפלגת העבודה נערכת להכרעה היום (יום א') אחר הצהריים בשאלת ההישארות בקואליציה, שעות אחדות לאחר שהממשלה תכריע באותו נושא. במוקד הדיונים במרכז יעמדו שתי הצעות - האחת, של שרים בשם עמיר פרץ, הקוראת להישאר בממשלה, "כדי לקדם נושאים חברתיים ומדיניים", והשנייה של ח"כ אופיר פינס ודני יתום, הדורשים לצאת. פעילי המשמרת הצעירה צפויים להגיע לישיבה כשהם מצויידים במשרוקיות, בדים ודגלים לבנים לצורך יצירת הפגנה רועשת באולם. בתגובה הוחלט לתגבר את האבטחה בעוד שומרים וגדרות.

 

שרים יגישו את הצעת החלטה הקוראת להישאר בממשלה, שניסח ח"כ אפרים סנה, ובה שני מרכיבים:

  1. יש להישאר בממשלה מתוך אחריות לאומית וכדי לקדם נושאים חברתיים ונושאים מדיניים.
  2. מפלגת העבודה תבחן ב-2007 את המשך השותפות בממשלה על פי ההישגים שיושגו.

 

יתום ופינס ניסחו בסוף השבוע הצעת החלטה משלהם, לפיה ישיבה משותפת עם ליברמן סביב שולחן הממשלה היא בבחינת הפרת התחייבות של המפלגה לציבור בוחריה. בהצעת ההחלטה נכתב: "מפלגת העבודה, בראשותו של שר הביטחון, עמיר פרץ, הבטיחה לבוחר שלא לשבת בקואליציה אחת עם ישראל ביתנו, בראשותו של אביגדור ליברמן. המרכז מתבקש לאסור את הפרת ההתחייבות הזו לציבור". עוד נכתב בהצעה: "לנוכח הסכם אולמרט-ליברמן והסכם אולמרט-פרץ, מרכז המפלגה מורה לשרים ולחברי הכנסת להצביע בממשלה ובכנסת כנגד הצטרפות ישראל ביתנו לממשלה ולקואליציה".

 

על הצעת ההחלטה חתומים, פרט לפינס, חברי הכנסת אבישי ברוורמן, נדיה חילו, דני יתום וראלב מג'דלה. ח"כ יורם מרציאנו, השואף להחליף את ח"כ אפרים סנה כיו"ר הסיעה, סירב לחתום על המכתב, אולם אמר כי הוא תומך בפרישה מהממשלה. בתחילה, נמסר כי ח"כ שלי יחימוביץ' חתמה על המכתב, אולם יחימוביץ', התומכת בפרישה מהממשלה, הבהירה בהודעה רשמית שסירבה לחתום משום שהתנגדה לנוסח הסופי של המסמך. גם ח"כ קולט אביטל סירבה לחתום.

 

שרים בכירים במפלגת העבודה מתחו ביקורת על פינס: "הוא טיפס על עץ גבוה מדי, ולא ברור איך הוא יירד ממנו אם המרכז ייאשר את ההשארות בממשלה". הם קראו לו להתפטר מההמשלה אם הוא לא יצליח לשכנע את המרכז.

  

קרב SMS

פחות מיממה להחלטה במרכז מפלגת העבודה, הרוחות סוערות. ההערכה בימים האחרונים היתה שחברי המרכז יאשרו להישאר בקואליציה, במיוחד לאחר שפרץ סגר עסקה עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והביע בעקבותה את התנגדותו לפרישה. אך איש במפלגה לא לוקח סיכון. רוב השרים המתנגדים לפרישה פעלו בימים האחרונים על מנת לשכנע את חברי המרכז שלא להצביע בעד הפרישה. מאות שיחות טלפון, הודעות SMS ומכתבים נשלחו בימים האחרונים על-ידי השרים לחברי מרכז ברחבי הארץ, כשהמסר ברור: תנו לנו להמשיך לכהן בממשלה.

 

מולם - ח"כ שלי יחימוביץ' שיגרה הודעת SMS לכאלפיים חברי מרכז מפלגת העבודה. בהודעה נכתב: "התגייסו ובואו למרכז להצביע כן לערכי העבודה, ולא לליברמן".

 

השרים בנימין בן אליעזר, יצחק הרצוג ושלום שמחון עמדו בראש התומכים בהישארות, השלושה פעלו בימים האחרונים ללא הרף. בן אליעזר אף הטריח את עצמו היום עד ליישובים הערביים בצפון, כדי לנסות ולשכנע את חברי המרכז הערבים להצביע בעד הישארות. "נתאבד אם נצא", חזר על המסר שמלווה את דבריו מזה כשבוע. "אסור לנו לצאת מהממשלה הזו".

 

אלא שבקרב חברי המפלגה הערבים, כניסתו של ליברמן לממשלה לא נוחה לאף אחד. נציגי מגזר המיעוטים, חברי הכנסת נדיה חילו וראלב מגאד'לה, ערכו כנס בבקה אל גרביה וקראו לחברי המרכז להצביע בעד פרישה מהממשלה. "ועדת השרים לענייני ערבים, שהובטחה למפלגת העבודה בתמורה לצירוף ישראל ביתנו, היא בבחינת "לעג לרש", תקף מג'אדלה.

 

חילו: צירוף ליברמן - סכנה לדמוקרטיה 

ח"כ חילו לא נותרה מאחור. "צירוף ליברמן לממשלה אינו רק בעיה של האזרחים הערבים, אלא מהווה קודם כל סכנה לדמוקרטיה הישראלית", אמרה חברת הכנסת. "ליברמן מסית את מפלגת העבודה מהאידאולוגיה ומקווי היסוד שלה. היום בו הוא יהיה חלק מן הממשלה יהווה הכשר לדעותיו הגזעניות". גם ח"כ דני יתום, שהגיע לכנס במגזר הערבי, תקף בחריפות את ההסכמה לשבת בקואליציה עם ליברמן ואמר: "מפלגת העבודה תתפשט מערכיה אם תחליט לשבת עם ישראל ביתנו בממשלה. אני אתבייש להיות חלק מקואליציה בה שותפה ישראל ביתנו".

  

יו"ר המשמרת הצעירה במפלגה, ערן חרמוני, הודיע כי פעילי המשמרת הצליחו לאסוף את מספר החתימות הדרושות להצבעה חשאית בישיבת המרכז. בכירים בעבודה, בהם שרים, מיהרו להבהיר כי החתימות לא הוגשו 24 שעות לפני ישיבת המרכז, כנדרש בחוקת המפלגה, ועל כן, יש לערוך הצבעה גלויה. בתגובה הודיע חרמוני כי פעילי המשמרת יפוצצו את ישיבת המרכז: "ניסיון למנוע הצבעה חשאית שלא כדין עלול להוביל לפיצוץ המרכז, כך ש'מרכז המיקרופונים' עוד ייחשב לקונצרט לעומת מה שיתרחש". מזכ"ל המפלגה, השר איתן כבל, יכריע בעניין.

 

דרמה נוספת נסובה סביב שאלת התנהלותו של השר אופיר פינס. ביום חמישי בערב פורסמו ב-ynet דברים של מקורבי השר, לפיהם הוא שוקל ברצינות לפרוש מן הממשלה אם חברי המרכז יחליטו להישאר בממשלה. 

 

פרץ הבהיר בשיחות סגורות כי אם פינס יתפטר, הוא ימנה את השר הבא מטעם מפלגת העבודה. בעבודה מתקשים להעריך את מי ימנה פרץ, אולם השמות שעל הפרק: מתן וילנאי, אבישי ברוורמן ועמי אילון. 

 

ויש כאלו שכבר החליטו להתנגד להצטרפותו של ליברמן לממשלה. במוצאי שבת קיים יו"ר סיעת הגמלאים, ח"כ משה שרוני, דיון עם חברי הכנסת של סיעתו ובו אושררה ההחלטה להצביע בממשלה ובכנסת נגד צירוף ישראל ביתנו לממשלה, בשל תביעותיהם בתקציב 2007 שלא נענו. ראש הממשלה ייפגש עם הגמלאים וינסה לשכנעם לשנות את החלטתם.


פורסם לראשונה 28/10/2006 19:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
פרץ תומך בהישארות
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
סנה ניסח
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
פינס. מתנגד
צילום: עופר עמרם
צילום: גיל יוחנן
בן אליעזר. הסברה ביישובים הערבים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים