לאן נעלמו משכורות הסגל הזוטר בבן-גוריון ובחיפה?
בחיפה מתלונן ארגון הסגל הזוטר כי סטודנטים ששירתו במילואים כחלק מהכוח הלוחם במלחמת לבנון השנייה נדרשים לבצע עבודות שנדחו - אך לא מקבלים שכר. אוניברסיטת בן-גוריון שלחה הודעת התנצלות: "מסיבות טכניות קיימת סבירות כי משכורתכם תידחה"
שני ארגוני סגל זוטר, באוניברסיטת בן גוריון שבנגב ובאוניברסיטת חיפה, שלחו לאחרונה מכתבים להנהלותיהם בטענות להלנת שכר. בארגוני הסגל הזוטר באוניברסיטאות חברים מרצים דוקטורנטים, מסטרנטים ומרצים מן החוץ.
באוניברסיטת בן גוריון שלחו הודעת התנצלות על הלנת השכר המיועדת לעוזרי הוראה ואסיסטנטים המועסקים בסמסטר א' בזו הלשון: "מסיבות טכניות קיימת סבירות כי משכורתכם הראשונה, האמורה להינתן ב-2.11 תידחה. נעשה מאמץ רב על ידי המחלקה ועל ידי גורמים באוניברסיטה לפתור בעיה זו. עמכם הסליחה". החלופות שמוצעות לסטודנטים בגין הלנת שכרם - "מתן מקדמות בתאריך 15 בנובמבר בהיקף 90 אחוזים מהשכר, או תשלום שתי משכורות ב-2.12".
שיאון קורן יו"ר ארגון הסגל הזוטר באוניברסיטת בן גוריון, מסביר: "מדובר לצערי בתופעה שחוזרת מדי שנה, במסגרתה מרשה לעצמה הנהלת האוניברסיטה להלין את שכרם של תלמידי המחקר שלה, תוך מודעות גמורה ושוויון נפש להשלכות הנובעות מכך.
"לצערנו, הלנת שכר זו הינה מרכיב אחד בתמונת מצבם הקשה של חברי הסגל הזוטר באוניברסיטה. כך למשל, הנהלת האוניברסיטה הינה היחידה בארץ המרשה לעצמה לשלם לסגל הזוטר שכר הנמוך ב-37%-23% מהנהוג ביתר האוניברסיטאות", הוסיף.
גלי נווה, מפרנסת יחידה ל-2 ילדים, חווה על בשרה מדי שנה את האיחור בתשלום. נווה שייכת לסגל הזוטר באוניברסיטת בן גוריון, עובדת 50% משרה מזה כעשר שנים. השכר שהיא מקבלת עבור חצי המשרה הוא כ-3,500 שקל. "במהלך עשר שנים רק פעם אחת קיבלתי בזמן את המשכורת לחודש הראשון לתחילת שנת הלימודים. המינויים שלנו לא יוצאים בזמן. כמעט תמיד לא מקבלים משכורת חודש אוקטובר בזמן. אני ילדה בת 35 ואבא שלי עוזר לי".
בתגובה לדברים נמסר: "אוניברסיטת בן-גוריון רואה בסגל הזוטר שלה מרכיב חשוב בפעילותה האקדמית ותעשה כל שביכולתה על מנת להמשיך ולהביא לאוניברסיטה את מיטב החוקרים הצעירים והמוכשרים, תוך גילוי אחריות תקציבית.
"לגופו של עניין, לטענותיו של יו"ר ועד הסגל הזוטר אין כל בסיס עובדתי. בניגוד לדבריו, לא נשלח שום מכתב לסגל הזוטר על עיכוב, לכאורה, בתשלום השכר. כל מינוי חדש שיגיע לאגף משאבי אנוש באוניברסיטה יטופל מיידית. למרות הקיצוצים שעוברים בשנים האחרונות תקציבי ההשכלה הגבוהה, האוניברסיטה עשתה כברת דרך ארוכה בהצעותיה, ואולם, בשל תרגילי ההשהיה שנוקט יו"ר ועד הסגל הזוטר במשא ומתן עם ההנהלה, טרם נחתם הסכם חדש, שאמור לשפר בצורה משמעותית את תנאי העסקתם".
יצוין כי אוניברסיטת בן-גוריון היתה מהאוניברסיטאות הראשונות בארץ להעניק לכלל תלמידי המחקר המועסקים בהוראה משרות אקדמיות זוטרות המזכות בהטבות פנסיוניות ואקדמיות. בשנת 2000 חתמה האוניברסיטה על הסכם קיבוצי חמש-שנתי עם ועד הסגל הזוטר ובו עוגנו החובות והזכויות הנובעות ממשרות אלו".
באוניברסיטת חיפה מתלונן ארגון הסגל הזוטר כי סטודנטים ששירתו במילואים כחלק מהכוח הלוחם במלחמת לבנון השנייה לא קיבלו את שכרם עבור חודשים יולי-אוגוסט, אולם למרות זאת, דורשת מהם האוניברסיטה לבצע עבודות שנדחו, ללא שכר מצידה, בעבור אותם חודשים.
במכתב ששלח גונן הכהן, יו"ר ארגון הסגל האקדמי הזוטר לברוך מרזן, סגן הנשיא לענייני מינהל, כתב: "במהלך חודשים יולי ואוגוסט שירתו רבים מחברי הסגל האקדמי הזוטר בשירות המילואים במלחמה. עבור שירותם לאומה הם קיבלו תגמול מהביטוח לאומי כחוק, במקום שכר עבודתם באוניברסיטת חיפה. כיום, הנהלת האוניברסיטה דורשת מחברי ארגון אלה למלא משימות שנדחו בגין המלחמה, כאילו קיבלו משכורת מהאוניברסיטה עבור תקופה זו. אבקשך להנחות את אגף משאבי אנוש לשלם לעובדים אלה את השכר המגיע להם.
"לשם מניעת סחבת ברצוני להבהיר שפרטי עובדים אלה ידועים לאגף משאבי אנוש, שכן עובדים אלה העבירו את תלושי שירות המילואים לאגף משאבי אנוש לשם קבלת התגמול מהביטוח הלאומי. מכאן, שאגף משאבי אנוש יודע בדיוק כמה ימי עבודה לא שילמה האוניברסיטה לעובדים אלה. מן הראוי שהאוניברסיטה תשלם לעובדים אלה שכר זה בהקדם".
אוניברסיטת חיפה מסרה בתגובה: "המכתב הגיע לאוניברסיטה זה עתה והוא נבדק באגף למשאבי אנוש. במידה שיימצא כי טענות הסגל הזוטר מוצדקות, הם יקבלו את המגיע להם".