שתף קטע נבחר

"מי שהחליט לזרוק דם של אתיופים נגוע בגזענות"

בני העדה האתיופית הגיבו בזעם לכתבה בערוץ 2 שגילתה כי גם היום מנות הדם שתורמים אתיופים מוקפאות ונזרקות. "עצוב שעדיין ממשיכים לפגוע בנו בשל היותנו טיפה שונים בצבע. אין הבדל בין הדם שלי ובין דמו של אחר", אומר יו"ר התאחדות הסטודנטים האתיופים. דובר מד"א: מדובר בנוהלים של משרד הבריאות, המקובלים גם במקומות אחרים בעולם

"אנו נלחמים ומתים בצבא, הולכים לאקדמיה, אבל זה לא מספיק. לא יכול להיות שבן אדם מגיע לתרום דם על מנת לעזור לאדם אחר ומשלים אותו שהוא מציל חיי אדם. הוא יושב, מחט נכנסת לגופו, כמות נכבדה של דם יוצאת מגופו, וברגע שהוא מסובב את הראש, זורקים את הדם שלו לפח" - כך אמר הערב ל-ynet גדי יברקן, בן העדה האתיופית מרחובות, בתגובה לפרסום בערוץ 2 כי מנות דם שתורמים האתיופים מוקפאות ונזרקות.

 

יברקן (25), סטודנט למשפטים וסגן במילואים, אומר כי בני העדה מתכננים לערות הפגנת ענק ביום ראשון נגד אופן השימוש במנות הדם שלהם. "אי אפשר להמשיך ככה, אני חושב שבמדינה מתוקנת לא אמור להיות הבדל בין אזרח לאזרח. לא בחרתי להיוולד בצבע הזה, אבל אני גאה בבחירה שאלוהים נתן לי, ואני גאה להיות יהודי. החברה הישראלית צריכה למחות על מה שהמדינה שלה עושה ולהצטרף אלינו להפגנה. זה עוול עצום, ולא רק לעדה האתיופית אלא לכולם. כל יהודי צריך להתגאות בעדה האתיופית - סמל הציונות, סמל האמונה וסמל התעוזה".

 

גם יו"ר התאחדות הסטודנטים האתיופים, טל צקול (27), כועס: "זה דבר פוגע מאוד. אני אפילו לא יודע איך לבטא את הכעס הזה. אני נפגש עם בני נוער בפנימיות ומשוחח איתם על הדרך להתקדם בחיים וכמה חשובה האינטגרציה. בכל הזדמנות אני מסביר להם שישנם רק שמץ של אנשים גזענים ואין מה להכליל על כל החברה הישראלית, אבל מה אני אומר להם מחר? איך אני אענה להם על השאלות שהם ישאלו אותי, כאשר שוב הוכח שההרגשה שלהם לגבי גזענות היא נכונה, ושבאמת מקטלגים אותם בגלל צבע עורם ולא משנה כמה הם ישתדלו?

 

"נורא עצוב שעדיין ממשיכים לפגוע בנו בשל היותנו טיפה שונים בצבע. אני לא רואה הבדל בדם שלי ובדמו של אחר ואין שום סיבה שתצדיק לזרוק את דמנו בגלל חשש שמא כל הקהילה נגועה בנגיף. מי שמחליטים לגבי גורל של הקהילה האתיופית ברובם נגועים בנגיף המסוכן ביותר, נגיף הגזענות. אם אכן מקור ההחלטה במשרד הבריאות אנחנו ננקוט בהליכים משפטיים, ואף נעתור לבג"ץ בעניין".

 

הנחיות בינלאומיות

סגנית מנהלת בנק הדם של מד"א, ד"ר ורד יהלום, אמרה היום בתגובה לפרסום כי "אסור לנו לשכוח שמטרת תרומת הדם היא להציל חיי אדם, והנחיות משרד הבריאות נועדו לדאוג שהמנות יהיו בטוחות ככל האפשר. מי שנחשף לשורה של מחלות, בהן גם מלריה ופרה משוגעת, עלול לסכן את מי שמקבל את תרומת הדם. הבדיקות שנערכות לדם אינן מספיקות מאחר שישנן בחלק מהמחלות תקופות חלון, כמו במקרה של איידס, שבהן גם בדיקה אינה יכולה לגלות את המחלה. ההנחיות שמשרד הבריאות פועל לאורן אינן המצאה ישראלית, והן מקובלות בכל העולם המודרני".

 

דובר מד"א, ירוחם מנדלה, הוסיף כי "נוהל משרד הבריאות קובע שכל מי ששהה בבריטניה מעל חצי שנה, או שהה בצרפת, אירלנד או פורטוגל מעל 10 שנים, או נולד או גר מעל שנה מאז 1977 במדינות מרכז אפריקה, דרום מזרח אסיה והאיים הקריביים יכול לא לתרום דם, או לתרום דם ולסמן לפני התרומה שהמנה אינה מיועדת לעירוי - כך שהדבר ידוע לו מראש.  

 

"מד"א, כמו גם בנקי הדם בבתי החולים, מחוייבים לפעול על פי נוהלי משרד הבריאות. זהו נוהל שאינו ייחודי לישראל ובא להבטיח את בטיחות מנות הדם, ולהגן על בריאות החולים הזקוקים לעירוי - כפי שגם מקובל בארצות המתקדמות בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנת דם (אילוסטרציה)
צילום: ויזו'אל/פוטוס
מתכננים את הפגנת המאה (ארכיון)
צילום: דודי ועקנין
מומלצים