שתף קטע נבחר

 

ישראל - קרואטיה: היסטוריה של בושות

מהתבוסה 4:0 בר"ג ועד השמעת ההמנונים בדיסק צרוב: כרוניקה של מפגשים שלא נרצה לזכור. וגם: מי עמד בשער ישראל בהפסד ב-96', מי שפט במשחק הראשון ומי כבש את שער הבכורה לרשת הקרואטית?

הנבחרת הקרואטית החלה לשחק כמדינה עצמאית רק משנת 1990, עם תחילת התפלגות יוגוסלביה לשעבר לשש רפובליקות. מאז שיחקה קרואטיה ארבע פעמים נגד ישראל במסגרת משחקי ידידות והמאזן מצביע על יתרון קרואטי ברור - שלושה נצחונות לקרואטיה ותיקו אחד.

 

 

שתיים מהבושות הגדולות של הכדורגל הישראלי התחוללו במשחקים נגד היריבה מהבלקן - התבוסה 4:0 במשחק הראשון לפני 12 שנים, ופרשת הדיסק הצרוב בהשמעת ההמנונים באצטדיון 'טדי' במפגש האחרון לפני כמעט שנתיים.

 

דאוד סוהיל שפט, קרואטיה כבשה רביעייה

"קרועטיה", זעקה הכותרת בעיתון 'ידיעות אחרונות' ביום שלמחרת ההתמודדות הראשונה בין שתי הנבחרות באצטדיון רמת גן (17 באוגוסט 1994), לאחר שהקרואטים הביסו 0:4 את שחקניו של שלמה שרף, משערים של ניקולה יורצ'ביץ' (כיום אחד מעוזריו של המאמן סלאבן ביליץ'), מילנקו מומלק ומצמד של איגור צבטנוביץ'. השחקנים בכחול-לבן נראו אומללים ואובדי עצות, אבל כעבור שבועיים התאוששו וניצחו ברמת גן 1:2 את פולין במשחק הראשון במוקדמות יורו 96'.


קייסי. שיחק ב-1994, עשוי לשחק גם ב-2006 (צילום: יונתן האורסטוק)

 

3,000 צופים בלבד הגיעו אז לרמת גן ולמשחק אפילו לא הוזמן שופט מחו"ל, אלא הוא התנהל לצלילי משרוקית של שופט ישראלי, דאוד סוהיל. בנבחרת ישראל עלה כמחליף אדורם קייסי, אשר עשוי לשחק גם ביום רביעי, 12 שנה אחרי אותה תבוסה. את קרואטיה אימן אז מירוסלב בלזביץ' ובהרכב שלה ניתן היה למצוא כוכבי על כמו זבונומיר סולדו, רוברט יארני, זבונומיר בובאן, אליושה אסאנוביץ' וגם אחד שהגיע אחר כך להפועל באר שבע, סיאד חלילוביץ'.

 

הרכב ישראל: רפי כהן (בוני גינצבורג 47); אלון חזן, ניר קלינגר, אלון חרזי, אמיר שלח, משה גלאם (אדורם קייסי 46); רוני לוי, טל בנין, איל ברקוביץ' (אבישי ז'אנו 46), ראובן עטר (רונן חרזי 46); רוני רוזנטל (עמיר תורג'מן 75).

 

למרות פליקס חלפון וגולן מלול: עוד הפסד ישראלי

ב-26 במארס 1996 הגיעה נבחרת ישראל לאצטדיון וארטקס בקרואטיה, כאשר המקומיים ערכו הכנות ליורו 96' אליו העפילו. גולן מלול ערך במשחק את הופעת הבכורה בשער נבחרת ישראל ושמר על שער נקי עד רבע שעה לסיום. אז כבשו הקרואטים גוראן ולאוביץ' ואיגור סטימץ' תוך שתי דקות והשיגו ניצחון 0:2.


ננאד פראליה. פגש את ישראל לפני שהגיע לחיפה (צילום: אלי אלגרט)

 

בהרכב הקרואטי שיחק אז כבלם סלאבן ביליץ', מאמן הנבחרת כיום, לצד כוכבים כמו רוברט פרוסינצקי וגוראן ולאוביץ', שהוליכו כעבור שנתיים את קרואטיה למקום השלישי במונדיאל בצרפת 98'. בנבחרת הקרואטית שיחקו אז גם מילאן רפאיץ' (היה אמור לשחק ביום רביעי ונופה בגלל פציעה) וננאד פראליה, לימים כוכבה של מכבי חיפה.

 

הרכב ישראל: גולן מלול; פליקס חלפון, גדי ברומר, אריק בנאדו, אמיר שלח; משה גלאם (דוד אמסלם 57), אלון חזן, איל ברקוביץ' (ראובן עטר 61), ניר קלינגר (איציק זוהר 46), טל בנין; חיים רביבו.

 

רוסו לא שיחק, ישראל שוב הפסידה

ב-18 באוגוסט 2004 קיימה ישראל בורזדין שבקרואטיה משחק הכנה אחרון לטורניר מוקדמות מונדיאל 2006 והפסידה 1:0 לקרואטים, משער נגיחה שכבש המגן יוסיפ סימוניץ' (דקה 25), אשר יעלה גם על הדשא ברמת גן ביום רביעי. הקרואטים היו אז אחרי טורניר יורו 2004 ושיחקו ללא ג'ובאני רוסו שהופיע באותו טורניר.


דוידוביץ' מתאמן בקרואטיה, לפני עוד הפסד ישראלי (צילום: יוסי רוט)

 

מלבד סימוניץ' שיחקו בשורות הנבחרת הקרואטית רבים מהסגל הנוכחי, כמו השוער סטיפה פלטיקושה, רוברט קובאץ', דאריו סרנה, ירקו לקו, מארקו באביץ', ניקו קרנצ'אר, בושקו בלבאן ואיוואן קלאסניץ'.

 

הרכב ישראל: ניר דוידוביץ'; רביד גזל (עבאס סואן 81), טל בן חיים, שמעון גרשון, אריק בנאדו, יגאל אנטבי (אדורם קייסי 70); עידן טל (אבי נמני 64), וואליד באדיר, יוסי בניון (אורי אוזן 81); עמרי אפק, פיני בלילי (עומר גולן 64).

 

המפגש האחרון: פרשת הדיסק הצרוב  

המפגש האחרון נערך ב-9 בפברואר 2005 והפעם הבושה שסיפקה ישראל היתה הגדולה ביותר. לא על כר הדשא, מכיוון שהכדורגלנים סיפקו תוצאה סבירה וסיימו בתיקו 3:3, כי אם בשל פרשת ההמנונים המביכה באצטדיון 'טדי'.


דיסק צרוב, ותג שגוי. ישראל 2005

 

מערכת הכריזה ב'טדי' היתה תקינה, אבל לא היתה מסוגלת לקרוא את הדיסק הצרוב של ההתאחדות, מה שמנע את השמעת ההמנונים של שתי הנבחרות לפני המשחק. במקום ההמנון נשמעו ברמקולים צפצופים מביכים והשחקנים הקרואטים החלו לצחוק על כר הדשא. הכרוז ביקש מהאוהדים לשיר את ההמנונים ללא מנגינה ויו"ר ההתאחדות, איצ'ה מנחם, נראה נבוך לנוכח הפרצוף החמוץ של עמיתו הקרואטי שדרש לנגן את ההמנונים במחצית.

 

מנהל אצטדיון רמת גן, אילן יבלוקובסקי, גילה תושיה והשמיע ל-3,500 הצופים את ההמנון הקרואטי באמצעות הצמדת מיקרופון למערכת שבמכוניתו הפרטית. בושה גדולה לא פחות היתה שריקות בוז וקללות שהשמיעו אוהדי בית"ר באצטדיון הירושלמי לעבר קשר הנבחרת ובני סכנין, עבאס סואן. אם לא די בכך, גם הכיתוב על תגי העיתונות למשחק לא היה נכון והמלה israel נכתבה באופן שגוי.


פיני בלילי חוגג שער נדיר בנבחרת מול הקרואטים (צילום: תומריקו)

 

והיה גם משחק בקור הירושלמי (4 מעלות), בו נראו לא רע שחקניו של אברהם גרנט, חודש לפני שתי תוצאות התיקו 1:1 מול אירלנד וצרפת. איוואן קלאסניץ', חלוץ ורדר ברמן, אשר יאיים גם ביום רביעי על השער של דודו אוואט, כבש פעמיים ודאריו סרנה (ישוב להרכב הקרואטי ביום רביעי) הוסיף שער לקרואטים שהוליכו שלוש פעמים. פיני בלילי כבש את השער הראשון של ישראל מול קרואטיה בכל הזמנים, יוסי בניון ועומר גולן השיגו תיקו 3:3 עבור הנבחרת.

 

הרכב ישראל: דודו אוואט; קלמי סבן (עבאס סואן 70), שמעון גרשון, אריק בנאדו, עמרי אפק (אלון חרזי 86), אדורם קייסי, ואליד באדיר (יניב קטן 70), עידן טל, אבי נמני (עומר גולן 83), יוסי בניון, פיני בלילי (דוד רביבו 90).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נמני מול קובאץ', במפגש האחרון
צילום: רויטרס
מומלצים