שתף קטע נבחר

 

א-זהאר: לעולם לא נכיר בישראל

בראיון מיליטנטי במיוחד ל"שרק אל-אווסט" מסביר שר החוץ מטעם חמאס מדוע לתנועתו אין כל כוונה להכיר בישראל, לקבל את הפיתרון של שתי המדינות או אפילו את החלטת החלוקה של האו"ם. מתברר שאפילו במוסדות הקהילה הבינלאומית הוא אינו מכיר. ומתי נראה את גלעד שליט?

"לעולם לא נכיר בישראל ולעולם לא נרצה לחזור על הטעויות שביצע הפתח כאשר הכיר בישראל וויתר, והתוצאה הייתה הטרגדיה אשר בה אנו חיים היום". כך אמר שר החוץ הפלסטיני מטעם ממשלת חמאס, מחמוד א-זהאר, בראיון לעיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט".

 

בראיון מיליטנטי ותקיף, שנערך במקביל להפגזת צה"ל בבית חנון, הסביר א-זהאר ארוכות מדוע לתנועתו אין כל כוונה להכיר בישראל לעולם, לקבל את הפיתרון של שתי מדינות ואפילו לא את החלטת החלוקה של האו"ם.

 

כשהוא נשאל מה יקרה אם הלחץ הבינלאומי יגבר על תנועת חמאס, השיב א-זהאר: "חמאס לעולם לא תשנה את עמדתה ולא משנה לאן תגיע דרגת הלחצים". הוא נשאל לעמדתו בנוגע ליוזמה הערבית המכירה בישראל תמורת הסדר על בסיס העיקרון של שטחים תמורת שלום והשיב: "אנחנו לעולם לא נכיר ביוזמה הערבית. אנו שואלים מה הערך שלה בפועל? והתשובה היא: "שום דבר, משום שאמריקה וישראל דחו אותה. כמו כן, לא נקבל דבר כזה ששמו 'הכרה בישראל'".

 

גם לא בתמורה להסדר במסגרת של שתי מדינות?

 

"ניתן להקים מדינה פלסטינית גם על שעל אחד מהאדמה המשוחררת".

 

ואם יהיו פתרונות שיכללו הקמת מדינה פלסטינית בגבולות רביעי ביוני 1967, שבירתה ירושלים, האם לא תכירו בישראל?

 

"ניתן הודנה, אבל לעולם לא נכיר בישראל".

 

האם אתם חושבים שהצד השני (ישראל) ייצא מהשטחים בתמורה להודנה?

 

"הפתח נתנה הכרה בישראל וויתרה, ואולם הכיבוש נמשך בכל תוקפנותו. אסור לנו לחזור על הניסיון הזה שנכשל".

 

המראיינים מקשים על א-זהאר ושואלים אותו, אם כך, מהו החזון שלו לפיתרון, ועד כמה הוא ניתן ליישום? א-זהאר עונה כי "הבעיה היא שהצד הישראלי אינו רוצה פיתרון ובעבר הוא דחה את 'מפת הדרכים' ואת אוסלו. אין לו שום תוכנית לשלום ולכן לא ניתן לדבר על פתרונות דמיוניים. התוכנית שלנו (של חמאס) ידועה. אנחנו מאמינים שיש לנו את הזכות ההיסטורית ואולם, אם איננו יכולים להשיג כעת ניצחון, אסור שנשיג תבוסה. בהתבסס על כך, ההתנגדות תגרש את הכיבוש מכל חלק ועליו נקים את הממשלה מבלי שנוותר על זכותנו על הארץ ועל השיבה, אולם אם העולם ידרוש מחמאס, ובמסגרת האינטרס של העם הפלסטיני, אנחנו נוכל לתת הודנה אבל לא הכרה".

 

א-זהאר הוסיף עוד, כי חמאס דוחה את החלטת החלוקה של האו"ם (מכ"ט בנובמבר 1947) וכן את החלטת מועצת הביטחון 242. בדבריו הוא אף תקף את הקהילה הבינלאומית ואת מוסדותיה וטען כי תנועתו אינה מכירה בהם כלל. מראייניו שאלו אותו האם לאחר שאמר שהוא אינו מכיר בהחלטת החלוקה ובהחלטת 242, הוא מתכחש לחוקים הבינלאומיים אשר מכירים בקיומם של השטחים הכבושים, והוא ענה: "אנחנו לעולם לא נהיה עבד של הלגיטימציה הבינלאומית אשר השתמשה בינינו בכ-31 החלטות וטו לטובת ישראל".

 

בהקשר אחר, מנה א-זהאר חמישה עקרונות המהווים את המכנה המשותף שעל בסיסם יכולים חמאס ופתח לשתף פעולה, ובכלל זה: "אם יוסכם לחדש את המשא ומתן, יבצע זאת אבו-מאזן, ואולם מקור הסמכות של השיחות הללו לא יהיה אש"ף, אלא המועצה המחוקקת או משאל עם". בהקשר אחר, הוסיף א-זהאר כי השליטה על חמאס אינה נתונה רק בידו של ראש הלשכה המדינית של התנועה, חאלד משעל, אלא בידי הנהגת התנועה גם בשטחים וגם מחוצה להם.

 

במהלך הראיון מפגין א-זהאר ביטחון רב ואומר כי למרות שהרשות הפלסטינית החליטה בעבר לאסוף את הנשק הבלתי חוקי, "לעולם לא יוכל איש לאסוף נשק אחד מפלסטיני כל עוד הכיבוש קיים". בהקשר אחר, מודה א-זהאר כי איראן תומכת בממשלת חמאס כלכלית, ואומר: "אנו משלמים מכך משכורות לפקידים, אולם אנחנו לא מקבלים מהם סיוע צבאי, משום שבפשטות, הוא לא יכול להגיע אלינו".

 

ביטחונו העצמי הרב של א-זהאר מתגלה במיוחד כאשר הוא קובע כי אם ייערכו כעת בחירות למוסד הנשיאות ברשות הפלסטינית, תזכה בהם תנועתו בקלות: "אם ייערכו לנשיאות, החמאס תזכה בהם וזה דבר ברור, וזאת משום שכאשר אנו קוראים לתהלוכות יוצאים אלינו רבבות אנשים. זאת לא בדיחה אלא המציאות. אם היינו מציבים בפני העם הפלסטיני את השאלה 'האם אתם מקבלים את ההכרה בישראל או לא?' ותוכניתנו המדינית הייתה קובעת שלא נכיר בישראל, לפחות 70 אחוזים מהעם הפלסטיני היו אומרים 'לא נכיר בישראל'".

 

"התקשורת הערבית טעתה בנושא גלעד שליט"

כשנשאל א-זהאר במהלך הראיון היכן עומדת סוגיית החייל החטוף, גלעד שליט, הוא אמר: "התקשורת הערבית בציעה טעות ועליה לתקן זאת, משום שהבעיה אינה קשורה לחייל הישראלי, אלא לגורלם של 10,000 אסירים פלסטינים הנמצאים בבתי הכלא של הכיבוש. כל הניסיונות הקודמים לשחררם נכשלו, עד שבאה סוגיית החייל כדי שנדון על הנושא הזה. עתה איננו מאמינים בישראל ולא נמסור את החייל אלא אחרי שיוצג הסכם מוקדם ובמסגרתו ישוחררו 1000 אסירים בשניים או בשלושה סבבים. מה שחשוב הוא להשיג ערבויות אמיתיות לשחרור זה. לא קבענו שמות ספציפיים של אסירים, אלא אנו רוצים לשחרר את כל האסירים מתחת לגיל 18, את הנשים ואת האסירים החולים". 

 

המראיינים מקשים ושואלים מהי תגובתו לטענה שסוריה מביאה להקשחת עמדותיה של חמאס ומקשה על פתרון סוגיה זו? "מי שמדבר על ציר עם מצרים או סוריה בעניין זה, הוא טועה, משום שמי שהכשיל את עניין האסירים עד כה הייתה ישראל. כאשר היא תיענה לדרישותינו המלאות, ואשר לא ישתנו, הבעיה תיפתר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
א-זהאר. גם לא את תוכנית החלוקה
צילום: איי אף פי
צילום: נועם רותם
גלעד שליט. "טעויות של התקשורת"
צילום: נועם רותם
מומלצים