מילטון פרידמן - הדרך אל החופש
העולם הכלכלי נראה כך הרבה בזכות יהודי נמוך קומה, חד לשון ועם הומור אירוני
אם העולם הכלכלי כיום נראה כפי שהוא נראה - חופשי, פתוח, גלובלי, תחרותי, נייד ושופע יזמות, אבל גם מקוטב ונגוע בעוני קיצוני - הרי שבמידה רבה ואפילו מכרעת הדבר נעשה הודות ליהודי אחד נמוך קומה, חד לשון ובעל חוש הומור אירוני. פרופ' מילטון פרידמן ז"ל, שהלך לעולמו בסוף השבוע.
במהלך חיי היצירה הפוריים שלו, חקר, כתב, נאם והרצה פרידמן לרוב, וספריו תורגמו לעשרות שפות, גם לעברית. השקפת עולמו נשענה על שני עמודי תווך: על האמונה בהיות האדם יצור כלכלי מושכל, ועל האמונה בחופש כלכלי כחלק בלתי-נפרד מחופש אנושי. על סמך הנחות יסוד אלו הגיע פרידמן למסקנתו הנחרצת, לפיה אין שיטה כלכלית טובה יותר ומועילה יותר למין האנושי מהשוק הקפיטליסטי התחרותי, הנקי מפיקוח ממשלתי. אמנם היתרונות של כלכלת שוק תחרותית הועלו על נס כבר על-ידי אבות אבותיה של החשיבה הכלכלית, מאדם סמית ודיוויד ריקרדו וילך, אבל רק פרידמן הצליח להביא את בשורתה לכל בית, תחילה באמריקה ואחר-כך ברחבי הגלובוס.
אף כלכלן לא התקרב לכישוריו המופלאים כמסביר היתרונות של הקפיטליזם הבלתי-מרוסן וכמטיף בלתי-נלאה לאימוצו. עד יומו האחרון שפע להט של נביא וקנאות של כהן; לא היה מוכן להתפשר, להתחשב במודלים כלכליים חדשניים או לסגת מהקיצוניות של עמדותיו.
לפני ארבע שנים שאלתי אותו בראיון מיוחד ל"ידיעות אחרונות": פרופ' מילטון פרידמן, העולם כה השתנה ואתה לא זזת במאומה מהדעות שהבעת בספרך הקלאסי "קפיטליזם וחירות", אותו כתבת לפני 40 שנה. איך זה? פרידמן השיב: "צדקתי אז, צדקתי מאז ואני צודק כעת. איני רואה סיבה לשנות את דעותיי".
היו למילטון פרידמן עמדות מאוד מוצקות וחד משמעיות בכל הסוגיות הכלכליות-חברתיות הבוערות, מניוד המטבע ועד המשבר בחינוך. שלא כדרכם של כלכלנים אחרים, הוא לא השתמש בביטוי "מצד אחד, אבל מצד שני". אצלו, לדרך אל האושר היה צד אחד בלבד: הצד של התחרות החופשית המקסימאלית.
פרידמן לא העניק לאף אחד, גם לא לישראל שכה אהב, תעריף הנחה מיוחד. הוא תקף את העיוותים של המונופולים ואת השחיתות של הפוליטיקאים. "יש לי עצה אחת לאוחזים בהגה של המדיניות הכלכלית", נהג לומר. "הקטינו את כוחה של הממשלה, הגדילו את כוחו של השוק. מדינה הופכת לגן עדן פורח כשיש בה הכי הרבה יוזמה פרטית והכי מעט יוזמה ממשלתית. כל מי שבא לצמצם את התחרות בשם 'טובת הכלל', רק גורע מ'טובת הכלל'".
המילים הספורות הנ"ל לא מבטאות אפילו שמץ מיבול ההגות הכלכלית והמוסרית של פרידמן. הוא הוזמן להרביץ את תורתו בפני מנהיגים בעשרות ממדינות העולם ושכנע רבים בצדקתו, ממרגרט תאצ'ר בלונדון עד דאנג קסיופנג בבייג'ין, מוואצלב קלאוס בפראג ועד רונלד רייגן בוושינגטון ובנימין נתניהו בירושלים. הם שתו בצמא מדבריו ונתנו אמון בתחזיותיו. הוא מצידו בירך אותם, כולל את מר נתניהו, על כל הצלחה.
גדול הכלכלנים בדורנו, בן למהגרים יהודים מהרי הקרפטים במזרח אירופה, הותיר אחריו אשה נאהבת ואוהבת רוז פרידמן, כלכלנית עמה חלק 68 (!) שנים מאושרות, ושני ילדים: דניאל וג'נט. פרידמן מת בשיבה טובה בגיל 94, לאחר שלקה בליבו בדירתו המשקיפה על גשריה ונופיה של סן פרנסיסקו.
יהי זכרו ברוך.
עוד בבלוג: סטנלי פישר - זה לא הולך