שתף קטע נבחר

"הסוכן הרוסי - קורבן של מעשה טרור מדיני"

שירותי הביון בבריטניה טוענים כי הרעלתו של הסוכן הרוסי לשעבר נושאת אופי של התנקשות שהוזמנה על ידי הממשלה הרוסית. בינתיים, מאמרי המערכת בבריטניה לא חסכו את שבטם מנשיא רוסיה. ה"טלגרף": אם אכן נרצח בהוראת הקרמלין, יהיו לדבר השלכות אדירות

יום לאחר שנודע כי הסוכן לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו הורעל באמצעות חומרים רדיוקאטיביים, דיווח העיתון הבריטי "הטיימס" כי שירותי הביון הבריטיים סבורים שההרעלה של ליטוויננקו נושאת טביעות אצבעות של "התנקשות שהוזמנה על ידי המדינה".

 

גורם מודיעיני בכיר מסר ל"טיימס" כי העובדה שהמרגל הרוסי לשעבר, שהפך לאזרח בריטי, הורעל באמצעות החומר הרדיואקטיבי פולוניום-210 - לצד ראיות נוספות שטרם פורסמו - מצביעים על כך שהרצח בוצע בידי סוכנים זרים.

 

מבדיקות המכון הפתולוגי שנערכו על גופתו של ליטוויננקו, שמת שלשום בלילה, אותר בשתן שנלקח מגופו יסוד מתכתי רדיואקטיבי מסוג פולוניום-210. קרינה רדיואקטיבית נמצאה גם בבר שבו ביקר ובמסעדת הסושי בה סעד האיש לפני מותו.

 

אמש (יום ו') מסר משרד החוץ הבריטי כי גורמים במשרד נפגשו עם שגריר רוסיה בלונדון, ודרשו מן הקרמלין להעביר לידיהם כל מידע שיוכל לסייע לחקירת הרצח שמתבצעת בידי הסקוטלנד יארד. מומחים סבורים כי מקורו של הפולוניום-210 שבו הורעל ליטוויננקו הוא ממתקן גרעיני כלשהו.

 

גורמים ביטחוניים בבריטניה מסרו ל"טיימס" כי סוכנויות הביון MI5 ו-MI6 פועלות במשותף עם הסקוטלנד יארד בחקירת מה שהם כינו "מקרה מוות חסר תקדים" בבריטניה. בלשים מהיחידה ללוחמה בטרור סירבו לחשוף היכן התגלה החומר הרדיואקטיבי הקטלני, ובאילו כמויות נמצא במסעדת הסושי איטסו ובבר של מלון המילניום - שם קיים הסוכן פגישה עם שני עמיתים רוסים.

 

האדם השלישי מכחיש

בתוך כך, מיהר אתמול אחד משני האזרחים הרוסים שעימם נפגש ליטוויננקו במלון המילניום להכחיש כל קשר לפרשת מותו. האיש, דימיטרי קובטון, סיפר ל"טיימס" כי הוא ושותפו העסקי, אנדריי לוגובוי, נפגשו עם הסוכן לשעבר לפגישה קצרה בת 25 דקות בלבד, שבה הוא נראה "נורמלי לחלוטין". קובטון דחה את הטענות כאילו התעקשו השניים שליטוויננקו יצטרף אליהם למשקה, משקה שאליו כביכול הוחדר החומר הרעיל. "אנדריי ואני שתינו תה, ואני גם שתיתי כוסית של ג'ין. כמובן שהזמנו אותו לשתות משהו, אבל הוא סירב, ובזאת זה הסתיים. לא התעקשנו", אמר.


אלכסנדר ליטוויננקו, לפני ואחרי ההרעלה (צילום: איי.פי)

 

קובטון הוסיף כי הפגישה התקיימה לפי בקשתו של ליטוויננקו, ב-16:00 אחר הצהריים ב-1 בנובמבר, במלון שבו התארחו קובטון ולוגובוי. לדבריו, בפגישה רצה ליטוויננקו לדון עימם בפגישת עסקים עם חברה בריטית, שבה היו השלושה אמורים להשתתף למחרת. "למען האמת, לא הבנו מדוע הוא רצה להיפגש עימנו; יכולנו להסדיר את העניין גם טלפונית", סיכם.

 

התקפה חסרת תקדים

מאמרי המערכת שהתפרסמו הבוקר בעיתוני בריטניה הבולטים עסקו רובם ככולם בפרשת הרעלתו של ליטוויננקו, והפנו אצבע מאשימה לעברו של הקרמלין והעומד בראשו. חלקם טענו כי הפרשה "מעלה הדים של המלחמה הקרה", וציינו כי לפרשת הרעלתו של ליטוויננקו תהיה השפעה רבה על היחסים בין בריטניה לרוסיה.

 

נראה ש"הטיימס", שהיה הראשון שפרסם את פרשת ההרעלה לפני שבוע, היה התקיף מכולם: תחת הכותרת "הדרך היחידה להיאבק באיום של פוטין", פירסם אדוארד לוקאס מאמר חריף נגד נשיא רוסיה. "הרטוריקה היהירה והבריונית של ולדימיר פוטין; העובדה שרצח הוא כלי שגרתי בעסקים ובפוליטיקה; הבריונות שמופעלת נגד גאורגיה, שכנתה של רוסיה; ההתנהגות הסמכותנית של הקרמלין - כל אלה מעוררים אי נחת שהיחס של העולם לרוסיה ב-15 השנים האחרונות התבסס על שיקולים מוטעים".

 

ה"טלגרף" הבריטי היה מעט יותר זהיר, אך לא פחות תקיף. תחת הכותרת "המערב הולך ומאבד את הסבלנות לפוטין", נכתב במאמר המערכת: "אנחנו עדיין לא יודעים בוודאות שמר ליטוויננקו נרצח, וגם אם אכן כך היה, ייתכן שהרצח בוצע בידי עמיתיו לשעבר משירותי הביון הרוסים, שפעלו על דעתם בלבד". עם זאת, קובע העיתון כי "אם אכן נרצח ליטוויננקו בהוראת רוסיה, יהיו לכך השלכות אדירות. כאשר ממשלה אחת משתמשת בכוח במכוון בתחום שיפוטה של מדינה אחרת, היא מבצעת פעילות טרור, ואולי אף פעילות של מלחמה. לוב וסודן הופצצו בתגובה למעשים דומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ליטוונינקו. התנגד לממשלה ושילם בחייו
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
קובטון ולוגובוי. לא כפו עליו לשתות
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מלון המילניום. העמיתים התארחו שם
צילום: איי אף פי
מומלצים