שתף קטע נבחר

מזוז: לבקר - כן, אבל לא ליצור דה-לגיטימציה

היועץ המשפטי לממשלה נאם בסוף השבוע בכנס בקיסריה והזהיר מפני השמעת ביקורת שמטרתה לערער את מערכות אכיפת החוק בישראל. "אין מקום לחפות על טעויות ואנחנו לא עושים זאת, אבל צריך להישמר מיצירת דה-לגיטימציה"

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, דיבר בסוף השבוע בכנס העמותה למשפט ציבורי בקיסריה על חשיבות מערכת אכיפת החוק לצורך קיום מדינה מתוקנת, וקרא להימנע מהשמעת ביקורת שמטרתה ליצור לה דה-לגיטימציה. "מערכת אכיפת חוק אחראית ומקצועית היא בעיניי סכר אחרון לאי גלישתה של המדינה לתרבות ולמציאות של העולם השלישי".

 

לדברי היועץ, מערכת אכיפת חוק מתפקדת חיונית בארצנו, לאור הבעיות החברתיות והאחרות שמקיפות אותנו. "בלי כיבוד החוק ואכיפתו לא ניתן לקיים איכות חיים, כלכלה משגשגת וכמובן שלא סדרי ממשל תקינים". לכן, אמר מזוז, "משרד המשפטים משקיע הרבה מאוד מאמצים בהתחדשות ובשיפור".

 

היועמ"ש מודע לתדמיתה הבעייתית של מערכת האכיפה. "בתוך כל העשייה הזאת יש תקלות וטעויות. אין מקום לחפות לא על טעויות ולא על כשלים ואנחנו לא עושים את זה. אנחנו בודקים את עצמנו ומפיקים לקחים ואנחנו חשופים גם לביקורת שהיא לגיטימית ואף מתבקשת", אמר כנראה בהקשר לתיק רמון.

 

עם זאת, מזוז הוסיף באותה נשימה שאין לתת מקום לביקורת שאינה בונה. "צריך להישמר מביקורת שמטרתה ליצור דה-לגיטימציה של המערכת. זו לא ביקורת, זו סכנה מוחשית למערכת אכיפת החוק ולחברה הישראלית בכללותה".

 

"למרות הציניות, האזרח מסתכל על נבחריו"

היועץ מודע היטב למציאות הקשה כיום, בה רבים ממנהיגי המדינה ואנשי הציבור מצויים בחקירות פליליות ובהליכים משפטיים. "המצב מעורר מבוכה, תסכול ואי נוחות רבה אצל כל אזרח כפרט, ואצל הציבור בכללותו, ששואל את עצמו שאלות כגון: האם אנחנו באמת חברה מושחתת יותר מבעבר? האם אנחנו חברה מושחתת יותר מחברות אחרות?".

 

בעיניי מזוז, היעדר אכיפת חוק ותופעת השחיתות במערכות השלטון חורגים הרבה מעבר לחומרה הקונקרטית של עבירה כזו או אחרת. "יש גם השלכות חברתיות קשות. זה נותן לגיטמציה לאי כיבוד החוק בכל התחומים. האזרח מסתכל על נבחריו, עם כל הציניות שאנחנו מורגלים לה, וכשהוא רואה שהחוק לא מכובד במדינה בכלל, ובפרט על ידי נבחרי הציבור, זה נותן לגיטמציה לאי קיום החוק בכל תחומי החיים".

 

בסיכום דבריו הביע היועמ"ש חשש מפני "אובדן אמון כללי של הציבור בפעילות מערכות השלטון והחלטותיהן, ותחושת תסכול כללית המשליכה על רצון הפרט לתרום לחברה. במדינה שבה מערכת השלטון מושחתת החלטות לא מתקבלות על בסיס שיקולים ענייניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
היועץ המשפטי. מני מזוז
צילום: גיל יוחנן
מומלצים