שתף קטע נבחר

הפתרון לאלימות בבגדד - לחץ על ירושלים

העיתון "ניו יורק סאן" דיווח היום כי הוועדה המיוחדת לעיראק בראשותם של בייקר והמילטון תמליץ ככל הנראה לנשיא בוש ללחוץ על ישראל לערוך ויתורים מדיניים כדי לרכך את מדינות ערב שיסייעו בשיפור המצב בעיראק. זאת, בהתבסס על מסמך שחיבר אחד מיועצי הוועדה, בכיר לשעבר ב-CIA

מומחה המייעץ לוועדת בייקר-המילטון, הוועדה הבין-מפלגתית המיוחדת לעיראק, טוען במזכר פנימי שהוועדה צפויה להמליץ לנשיא ארה"ב ג'ורג' בוש להפעיל לחץ על ישראל לעשות ויתורים מדינים, כדי לרכך את מדינות ערב, ולסייע בשיפור המצב בעיראק. היום נודע כי הדו"ח הסופי של הוועדה, בראשותם של מזכיר המדינה לשעבר ג'יימס בייקר והציר הדמוקרטי לשעבר לי המילטון, יוגש לנשיא בוש ביום רביעי הבא.

 

העיתון "ניו יורק סאן" פירסם היום (ד') פרטים ממזכר שהגיש יועץ מומחה לוועדה, ריימונד קלוס, לשעבר ראש משרד ה-CIA בסעודיה. לאורך כל עבודת הוועדה, היה קלוס תומך נלהב בחידוש היחסים הדיפלומטים בין ארה"ב לאיראן וסוריה.

במזכר הפנימי, צופה קלוס - שסיים את עבודתו ב-CIA ב-1977, ומאז ניהל עסקים עם הסעודים - כי דו"ח הוועדה יכלול המלצה להפעיל לחץ על ישראל.

 

במזכר, כתב קלוס כי הוא מצפה שהוועדה תמליץ בפני הנשיא לכנס ועידה אזורית כדי "לגייס את התמיכה של המדינות השכנות במיסוד יציבות בעיראק". לדבריו, שבוועידה האזורית צפויות להשתתף כל המדינות הגדולות באזור, לרבות ישראל, איראן וסוריה.

 

קלוס ציין כי השתתפות ישראל בוועידה היא קריטית, מאחר שהיא תהווה המנוף היחידי לפתות את איראן וסוריה לסייע בייצוב עיראק. "כדי שיהיה סיכוי ריאלי להצלחה, אני מאמין שהתהליך חייב להתחיל בהודעה על יוזמה גדולה, שנתמכת ומקודמת בתוקף על ידי ארה"ב, כדי להשיג פתרון כולל למשבר הישראלי-ערבי, באמצעות פשרה הגיונית והסדר בין ישראל לשכנות הערביות".

 

במזכר כתב קלוס, שאם בסופו של דבר לא יהיה זימון לוועידה בינלאומית, יהיה זה בשל התערבות ידידי ישראל בארה"ב. לדברי קלוס, על ישראל לעשות "שינויים משמעותיים" בעמדתה הנוכחית. הוא הוסיף כי "ייתכן שארה"ב תצטרך ללחוץ על ישראל לבצע ויתורים טריטוריאליים בגולן".

 

בשבועות האחרונים דלפו לתקשורת הודעות כאילו ועדת בייקר-המילטון צפויה להמליץ על כינוס ועידה אזורית בנוסח ועידת מדריד ב-1991. ואולם, לפני שבועיים, בצאתו מפגישה עם הנשיא בוש בבית הלבן, הודיע ראש הממשלה אולמרט נחרצות כי לא תכונס ועידה בינלאומית. דבריו תואמו, מן הסתם, עם הנשיא בוש.

 

ממשל בוש פועל מאחורי הקלעים להניע את התהליך המדיני הישראלי-פלסטיני, ונאומו של ראש הממשלה אולמרט בשדה בוקר משתלב במערכה הכוללת להעביר את הכדור למגרש הערבי. אולם ספק אם הנשיא בוש יתכחש לחלוטין לעמדתו המסורתית של הכרה בישראל ובהסכמים החתומים והפסקת הטרור והאלימות מצד הרשות הפלסטינית, כתנאי להתקדמות בתהליך. 

 

בתוך כך, יועץ הנשיא לביטחון לאומי, סטיבן הדלי, אמר אתמול לכתבים המלווים את הנשיא בוש בביקורו באירופה ובירדן, כי התקדמות בנושא העיראקי אינה קשורה כלל לנושא הישראלי-פלסטיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בוש. הדו"ח יוגש לו ביום רביעי הבא
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אולמרט. שלל ועידה אזורית
צילום: איי פי
מומלצים