שתף קטע נבחר

יונוס בקבלת פרס נובל: העוני הוא סכנה לשלום

זוכה פרס נובל לשלום, הכלכלן מוחמד יונוס מבנגלדש, קיבל באוסלו את הפרס ואמר כי יש לפתח מנגנונים חדשים כדי להתמודד עם אי השוויון העצום בחלוקת העושר

"העוני הוא איום על השלום. התסכולים, העויינות והכעס שנובעים מעוני משפיל לא יכולים לתרום לשימור של שלום באף חברה בעולם", כך אמר היום (א') באוסלו הכלכלן מוחמד יונוס מבנגלדש, מייסד בנק גראמין, בעת קבלת פרס נובל לשלום.

 

יונוס פירט בנאומו בטקס את קווי המתאר של "כלכלה מקבילה", שמבוססת על "עסקים חברתיים" שמקיימים את עצמם, כמו בנק גראמין ומספר יוזמות משותפות שהקים ביחד עם תאגידים רב לאומיים, שמשקיעות מחדש את הרווחים במקום לחלק דיבידנדים.

 

"באמצעות הגדרת היזם בצורה רחבה יותר", אמר יונוס, "אנו יכולים לבצע שינוי רדיקלי באופיו של הקפיטליזם, ולפתור רבות מהבעיות החברתיות והכלכליות הבלתי פתורות בתוך המסגרת של השוק החופשי". לדבריו, לאחר שעסקים חברתיים כאלו יקבלו הכרה חוקית, הם יפתחו בסופו של דבר שוקי הון משלהם וימשכו השקעות.

 

יונוס אמר עוד כי יש לפתח מנגנונים חדשים כדי להתמודד עם אי השוויון העצום בחלוקת העושר, וציין כי 60% מאוכלוסיית העולם חיים מ-6% מההכנסות, ומיליארד איש חיים מפחות מדולר ליום. מיקרו-קרדיט, לדבריו, הוא רק חלק מחזון רחב יותר לפיתוח של קפיטליזם בעל מודעות חברתית. עוד טען יונוס כי טכנולוגיית התקשורת המודרנית היא אחד מהכלים החזקים ביותר למאבק בעוני.

 

יונוס השיק כבר מספר עסקים חברתיים, ביניהם שותפויות עם חברת דנונה הצרפתית והחברות האמריקניות סיסקו וקוואדקום.

 

ועדת הנובל הנורבגית כינתה את יונוס בשם "גהנדי המודרני", ושיבחה את מאמציו "ליצור התפתחות כלכלית וחברתית מלמטה". לדברי יו"ר הוועדה, אולה דנבולט מיוס, "לא ניתן להשיג שלום אמיתי ומתמשך אלא אם קבוצות אוכלוסיה גדולות ימצאו דרכים להיחלץ מהעוני. מיקרו-קרדיט הוא דרך כזו. יוזמות כמו זו מקדמות את הדמוקרטיה ואת זכויות האדם".

 

"לא ניתן לנצח את הטרור בפעולה צבאית"

יונוס ניצל את הבמה כדי למתוח ביקורת על אסטרטגיות צבאיות בלבד למלחמה בטרור. לדבריו, טרור נובע לעיתים קרובות מעוני עמוק. "אני מאמין שלא ניתן לנצח את הטרור באמצעות פעולה צבאית", אמר, "אני מאמין שהשקעת משאבים בשיפור

חייהם של אנשים עניים היא אסטרטגיה טובה יותר מאשר להשקיע את הכסף ברובים".

 

בנק גראמין, שעימו חלק יונוס את הפרס בסך 1.4 מיליון דולר, סייע למיליוני אנשים בבנגלדש לצאת מעוני באמצעות הלוואות קטנות ללא ערבים. בעשור האחרון נוסדו ברחבי העולם בנקים דומים רבים.

 

ביחד עם יונוס קיבלה את הפרס בשם בנק גראמין , שהשתמשה בהלוואה של 20 דולר מהבנק ב-1992 כדי לרכוש עז, וכיום הרחיבה את פעילותה היזמית והיא בעלת מטע מנגו קטן, בריכת דגים ועסק קטן של השכרת אופניים. בגום היא אחת מתשעת חברי מועצת הבנק הנבחרים. יותר מ-95% מהלווים בבנק גראמין הן נשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מוחמד יונוס: העוני - סכנה לשלום
צילום: איי אף פי
מומלצים