צ'ילה: הרודן לשעבר אוגוסטו פינושה מת בבי"ח
שבוע לאחר שלקה בהתקף לב, מת אמש שליט צ'ילה לשעבר בן ה-91 בבית החולים הצבאי בסנטיאגו. חלק מתושבי צ'ילה תפסו את פינושה כאיש שהציל את המדינה מפני המרקסיזם, בעוד שאחרים סברו שהיה דיקטטור חסר-רחמים שביצע הפרות זכויות אדם חמורות
פינושה לא היה בריא: בשנים האחרונות, חלה הידרדרות חמורה במצב בריאותו, לאחר שבץ שבו לקה; הוא סבל משיטיון, סכרת ודלקת פרקים. בהודעה לאקונית שפירסם בית החולים נמסר כי פינושה מת בעקבות הידרדרות פתאומית במצבו. אתמול בשעות הבוקר, הגיעו בני משפחתו של פינושה וידידים לבית החולים, שם ערכו לכבודו מיסה.
היחס לפינושה, ששלט בצ'ילה ביד ברזל בין השנים 1973 עד 1990, חצוי. צ'יליאנים רבים ראו בפינושה כאיש שהציל אותם מידי המרקסיזם כשהדיח את הנשיא סלבדור איינדה. אחרים ראו בו רוצח שצריך לעמוד לדין על הפרות זכויות אדם.
ממפקד מחנה מעצר - לגנרל
אוגוסטו פינושה אוגארטה נולד ב-1915 בעיר הנמל ולפרייסו; אביו היה פקיד מכס. אמו דחקה בו לקריירה צבאית. לאחר שני כישלונות בבחינות הקבלה לאקדמיה הצבאית הלאומית, התקבל לבי"ס לקצינים בסנטיאגו, ושם חונך על פי מסורת פרוסית נוקשה. ב-1948 הוצאה המפלגה הקומוניסטית בצ'ילה מחוץ לחוק. פינושה, שהתנגד בתקיפות לקומוניזם, פיקד על מחנה מעצר בצפון הארץ שבו הוחזקו ואף עונו עצירים קומוניסטיים.
הוא התקדם בסולם הדרגות והיה לגנרל בתקופת שלטונו של הנשיא הסוציאליסט סלבדור איינדה. באותה תקופה היתה צ'ילה בעיצומו של משבר כלכלי, ומדיניותו הסוציאליסטית של איינדה עוררה התנגדות רחבה בחוגי הצבא. פינושה, שמוּנה על ידי איינדה עצמו לרמטכ"ל בשנת 1973, עמד מספר שבועות אחר כך בראש הפיכה צבאית אלימה (שזכתה לסיוע חשאי מצד ארה"ב), שהפילה את ממשל איינדה ושמה קץ לדמוקרטיה הצ'ילאנית. איינדה עצמו נרצח בהפיכה.
דיכא התקוממויות ביד חזקה
במאי 1974 הדיח פינושה את חברי החונטה שבראשה עמד, ופתח בצעדי דיכוי אכזריים נגד השמאל בארצו. כ-3,000 איש הוצאו להורג, עשרות אלפים נעלמו, הושמו במעצר ועונו. בתקופה שלאחר ההפיכה גלו מצ'ילה קרוב למיליון איש. במרוצת שנות שלטונו הרודני דיכא התקוממויות חוזרות ונשנות נגד שלטונו, שבראשן התייצבו בין השאר האיגודים המקצועיים. על פי רוב, נחל פינושה הצלחות במדיניותו הכלכלית - האינפלציה ירדה, בעוד שהצמיחה ורמת החיים עלו.
ב-1978 נערך משאל עם בצ'ילה, והשלטונות הודיעו כי פינושה קיבל 75% מהקולות במשאל. ב-1981, עפ"י החוקה החדשה שהתקבלה בשנה זו, נבחר לנשיא ל-8 שנים. בשנות ה-80 של המאה הקודמת, החלו חוגים מהשמאל להתארגן מחדש ולקיים הפגנות נגדו. ב-1986 נכשל ניסיון להתנקש בחייו. אחרי לחצים רבים מהציבור, נאלץ פינושה לקיים משאל עם ב-1988, כפי שהובטח בחוקה - ולאחר שהוחלט ברוב לא גדול נגד המשך כהונתו כנשיא, התפטר מתפקידו.
פינושה עם שליט קובה, קסטרו, בביקורו בצ'ילה ב-1971 (צילום: איי.אף.פי)
לפני חודש לקח אחריות על מעשיו
ב-1990 נערכו בצ'ילה בחירות דמוקרטיות חופשיות. פינושה התנה את הסכמתו לבחירות בהארכת כהונתו כרמטכ"ל ב-8 שנים. המועמד לנשיאות מטעמו הובס בבחירות, ונבחר המועמד הסוציאל-דמוקרט פטריסיו אלווין. ב-1998 פרש פינושה מתפקיד הרמטכ"ל ומונה לסנאטור לכל ימי חייו. באותה שנה יצא ללונדון לקבל טיפולים רפואיים. ספרד דרשה מבריטניה להסגירו בשל פשעיו בצ'ילה, שכללו גם רצח אזרחים ספרדיים, והוא הושם במעצר בית. כעבור 15 חודשים של דיונים, אף שנקבע כי הוא בר-הסגרה, החליט שר הפנים הבריטי לשחררו מטעמי בריאות. פינושה חזר לצ'ילה, ומיד קם מכיסא הגלגלים שבו ישב במשך שהותו בבריטניה.
עם חזרתו לצ'ילה הוגשו נגד פינושה תביעות רבות בגין הפרות זכויות אדם ובגין שחיתות והעלמות מס. למרות זאת נשארו למנהיג הקשיש תומכים רבים בקרב אנשי הצבא ופוליטיקאים מהימין - בסקרים שנערכו בצ'ילה בסוף 2001, קיבל פינושה קרוב ל-40 אחוזי תמיכה.
פינושה (משמאל) זמן קצר לאחר ההפיכה ב-1973 (צילום: סי"צ)
ב-2002 החליט בית המשפט בצ'ילה כי פינושה אינו כשיר לעמוד לדין על פשעיו, שוב בשל בעיות בריאות. אולם באוגוסט 2004, לאחר שורה של ערעורים, החליט בית המשפט העליון במדינה להסיר את חסינותו, ופתח את הדרך להעמדתו לדין. בשל בריאותו המעורערת והתמשכות ההליכים המשפטיים לא הועמד פינושה מעולם לדין, למרות שהושם מספר פעמים במעצר בית.
בחודש שעבר, בחגיגות יום הולדתו ה-91, נטל לראשונה פינושה אחריות על פעולות השלטון תחת משטרו. יומיים לאחר מכן הודיע שופט חוקר כי הוא מטיל עליו מעצר בית ויאשים אותו באחריות לחטיפה ורצח של שניים משומרי ראשו של הנשיא איינדה ב-1973כמו כן, הגישו נפגעי משטר האימים שלו תביעות נגדו בגין הפרת זכויות אדם וכן אישומים פליליים בגין העלמת מס ושחיתות.