שתף קטע נבחר

 

בג"ץ יכריע: האם ישראל תפצה גם פלסטינים?

תשעה שופטי בג"ץ נדרשו לשאלה בדבר חוקיותו של "חוק האינתיפאדה", ששולל את זכותם של פלסטינים לתבוע פיצויים בגין נזקים שגרמו להם כוחות הביטחון, גם שלא במסגרת פעולה מלחמתית

בג"ץ צפוי לפרסם היום (יום ג') את פסק הדין בעתירתם של תשעה ארגוני זכויות אדם, שדרשו לבטל חקיקה המונעת מפלסטינים לתבוע פיצויים מהמדינה. פסק הדין יינתן בהרכב מורחב של תשעה שופטים.

 

הארגונים טענו כי "התיקון לחוק הנזיקין האזרחיים, המונע את הזכות לתבוע פיצוי גם לנזקים שנגרמו שלא במהלך פעילות לחימה, הוא חוק גזעני ובלתי מוסרי, והוא גם מביא לסילוק הבקרה על פעולות הצבא בשטחים הכבושים". הם גם ביקשו מבג"ץ לקבוע שחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו חל על כל תושבי האזורים הנמצאים בשליטת ישראל.

 

על-פי התיקון לחוק, הקרוי גם "חוק האינתיפאדה" ואושר בכנסת לפני כשנה וחצי, נשללה מתושבי השטחים, מנתיני "מדינות אויב" ומפעילי "ארגוני מחבלים" הזכות לפיצויים בגין נזקים שגרמו להם כוחות הביטחון, גם שלא במסגרת פעולה מלחמתית. החוק המתוקן מסמיך את שר הביטחון להכריז על כל אזור בשטחים כ"אזור עימות", גם אם לא התקיימה בו לחימה כלשהי, וכך למעשה לשלול מכל מי שניזוק באזור את הזכות לתבוע פיצויים בבית המשפט. החוק חל באופן רטרואקטיבי על נזקים שנגרמו מ-29 בספטמבר 2000 ועל תביעות התלויות ועומדות בפני בתי המשפט. 

 

בתשובת המדינה שהגישה הפרקליטות נכתב: "העימות בין ישראל לפלסטינים מאז שנת 2000 הוא מלחמה לכל דבר". לדברי הפרקליטות, אם התיקון לא היה מתקבל, עלול היה להיווצר מצב אבסורדי שבו "ישראל, הצד המותקף, תישא בהיבטים הנזיקיים של המלחמה, גם של הפלסטינים", נכתב. "המלחמה חייבה את ישראל להתאים את דיני הנזיקין שלה, שלא מתאימים למאפיינים המיוחדים של המלחמה, למצב החדש שנוצר".

 

בפרקליטות ניסו להסביר את המצב המורכב בשטח. "לחימה בשטחי רשות שאינה מדינה, גם אם היא ישות מדינית, המצויה בתוך שטח המוחזק בחלקו בתפיסה לוחמתית, הוא מצב של סטיה מהמקובל". עוד הוסיפו ש"אילו היתה הרשות הפלסטינית מדינת אויב התיקון היה מיותר. אבל מדובר ברשות טרור העויינת את ישראל".

 

העותרים: זה חוק בלתי מוסרי וגזעני

הארגונים מצדם הדגישו בעתירה כי "מדובר בחוק המפר באופן בוטה את עקרונות המשפט ההומניטרי ומשפט זכויות האדם הבינלאומי, החלים בשטחים הכבושים, ופוגע בזכויות יסוד באופן המנוגד לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לפיכך התיקון אינו חוקתי. חוק זה מציב מסר ערכי חמור וקיצוני, לפיו לחייהם ולזכויותיהם של הנפגעים תושבי אזור העימות אין ערך, כי בית המשפט לא ייתן להם כל סעד, וכי הפוגע בהם ייצא פטור בלא כלום".

 

עוד נטען בעתירה: "מדובר בחוק בלתי מוסרי וגזעני, הוראותיו של חוק זה מסלקות הלכה למעשה את הבקרה על פעולות הצבא בשטחים הכבושים. הן מעודדות אי קיום חקירות ואי העמדה לדין של האחראים למקרי מוות ופציעה שנגרמו מירי רשלני או בזדון להתעללות ולעינויים, לביזה ולהרס של רכוש אזרחי".

 

את העתירה הגישו בחודש ספטמבר 2005 המוקד להגנת הפרט, עדאלה והאגודה לזכויות האזרח, אל-חאק - החוק בשרות האדם מהגדה המערבית, המרכז הפלסטיני לזכויות האדם מעזה, בצלם, רופאים לזכויות אדם, הוועד הציבורי נגד עינויים ושומרי משפט - רבנים לזכויות האדם, באמצעות עורכי הדין חסן ג'בארין, ארנה כהן, יוסי וולפסון, גיל גן-מור מהמוקד להגנת הפרט ודן יקיר מהאגודה לזכויות האזרח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלסטיני נפגע. ארכיון
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
פעולה מלחמתית? ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים