שתף קטע נבחר

"12 שעות בגובה 60 מטרים, ללא הפסקה"

הכנסת שמעה היום עדויות של עגורנים - עובדי חברות כוח אדם, שהתלוננו על תנאים מחפירים: 90 אחוזים מתוך 800 העגורנים בישראל הם עולים חדשים, העובדים בין 12 עד 17 שעות ביום בתמורה לסכום של 18 ש"ח בשעה, ללא תנאים סוציאלים

"עבדתי על מנוף בגובה של 60 מטרים, 12 שעות ללא הפסקה. מידות הצריח הם מטר על מטר, ללא כיסא נוח, בלי מזגן או אוורור. בימי הקיץ השמש הייתה מחממת את המבנה שעשוי מברזל והחום היה בלתי נסבל" - כך סיפרה נטלי גרוסמן, שעבדה בתפקיד עגורנית והעידה הבוקר (יום ג') מול חברי ועדת הקליטה של הכנסת. גרוסמן הגיעה לכנסת במשלחת עובדי חברות כוח אדם העובדים כעגורנים ואשר מתלוננים על תנאי העסקה  מחפירים.

 

גרוסמן הועסקה במשך חמש וחצי שנים על ידי חברת כוח אדם לאופר שחף. לפני שבעה חודשים נכנסה להריון ובקשה שיבוץ מחדש בתפקיד חשוף פחות ובעבודה פיזית פחות. "המנהל אמר תעבדי על הקרקע רק שמונה שעות, אבל כשהגעתי לאתר הקבלן שאצלו עבדתי לא היה מוכן לשמוע כל כך שלא אעבוד פחות שעות ודרש שאעבוד מהשעה שש וחצי בבוקר עד השעה שש וחצי בערב."

 

גרוסמן סירבה לעבוד בתנאים הללו ופוטרה. "אחרי מספר חודשים שבהם לא עבדתי קיבלתי מכתב מהחברה שבו נאמר, כי בגלל שאני לא עונה להם בטלפון הם חושבים שאני לא מעוניינת לעבוד אצלהם יותר. ולהתראות. למרות שאני ישבתי בבית וכל יום התקשרתי לשאול מה קורה והאם נמצאה לי עבודה נוחה יותר."  


חברי הועדה הקשיבו. "28 משפחות נשארו ללא מפרנס" (צילום: גיל יוחנן)

 

מנהל האזור בחברת לאופר שחף מיכאל בלאייב הכחיש את הטענות של גרוסמן ואמר בתגובה: "נשים רבות עבדו אצלי עד היום האחרון בלי להתלונן. מנשים בהריון אני לא מבקש שיעלו לגובה אלא שישבו בקרקע. לגבי גרוסמן, הסכמתי שהיא תעבוד 8 שעות, אבל מדובר בעובדת מפונקת שרצתה לעבוד במזכירות או במניקור. אני לא פטרתי אותה, היא פשוט לא רצתה לעבוד יותר."

 

ח"כ סולודקין: לממשלה נוח לא לשנות חוק מנצל

התגובה של מנהל האזור לא עשתה רושם על חברי הכנסת. הם שמעו גם עדויות של עובדי חברות כוח אדם נוספים שעבדו כעגורנים ואשר סיפרו על תנאי העסקה מחפירים. במסמך שהגישו לוועדה הם כתבו, כי אינם מבוטחים בביטוח מקצועי; העובדים מרוויחים שכר מינימום ואינם מקבלים תוספות על שעות נוספות או הפרשות סוציאליות; במהלך 3 השנים האחרונות, 28 משפחות עגורנים נשארו ללא מפרנס. פרט נוסף שעולה מהמסמך: "עגורנית אשר במהלך משמרת לקתה בהתקף לב ופונתה מצריח העגורן על ידי כוחות חילוץ והצלה".

 

יו"ר ועדת קליטה ועליה ח"כ מיכאל נולדמן מקדימה האשים כי בישראל אין תרבות אכיפת חוקי עבודה. "90 אחוזים מתוך 800 העגורנים בישראל הם עולים חדשים, העובדים בין 12 עד 17 שעות ביום בתמורה לסכום של 18 ש"ח בשעה, ללא תנאים סוציאלים. האם זאת לא קבוצה מוחלשת?"

 

ח"כ מרינה סולודקין מקדימה - תקפה את אוזלת ידה של הממשלה שבה סיעתה היא העיקרית ואמרה: "נוח לממשלה לא לשנות את המצב כיוון שהיא המעסיק הכי גדול בארץ של עובדי כוח אדם. מקבלת שירותים ממש בחינם. זה כשל מערכתי של משרד המשפטים, התמ"ת וההסתדרות. אנחנו חברי הכנסת לא צריכים לסבול את זה והגיע הזמן להביא את האנשים לרחובות".

 

מצבם של עולים, ערבים ונשים הוא בלתי נסבל. המקרה של נטלי גרוסמן הוא הפרת כל הזכויות האפשריות. פשוט בושה."

 

ח"כ ראובן (רובי) ריבלין מהליכוד, אמר כי "לעובדים העולים אין את הכוח להתאגד ולזעוק על קיפוחם בגלל קשיי שפה ומצוקה כספית. אם נמשיך לרדת נמוך יותר בהתייחסות לזכויות של עובדים האלו, לא נהיה ראוים להקרא חברה מתוקנת".


פורסם לראשונה 12/12/2006 14:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן ולק
תנאים מחפירים. מנוף
צילום: שירן ולק
צילום: גיל יוחנן
רצתה הקלות. גרוסמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים