שתף קטע נבחר

האם יצמחו שרתים באדמת הנגב?

בני משפחת קלינגר, הבעלים של חוות בודדים בנגב, הגיעו למסקנה שלא יוכלו להתפרנס מגידול זיתים וביקשו להקים חוות שרתים. במרכז ההשקעות של משרד התמ"ת סיפקו תשובה שלילית לבקשת הסיוע ונימקו בכך שמדובר בשירות ולא במוצר פיזי. בינתיים פארק התעשייה ברמת נגב עומד שומם

טכנולוגיה, נגב, ביורוקרטיה נוקשה, נכונות להיצמד לקרקע למרות הקשיים – קחו את המרכיבים האלה, ערבבו אותם יחד, ותקבלו את הסיפור הישראלי בגירסה הלא פוסט ציונית.

 

טכנולוגיה היא מרכיב יוצא דופן בתבשיל הזה, אך המדינה היא זו שמעוניינת לעודד מעבר של תעשיות עתירות ידע לנגב. בינתיים גן התעשייה ברמת נגב, שאמור להשתרע על שטח של 1,000 דונם, עומד שומם והמשקיעים לא מסתערים.

 

זה לא שאין התעניינות בכלל. בני משפחת קלינגר, בעלי חוות "מעיין הנעורים" הסמוכה לצומת משאבי שדה, דווקא רצו לפתוח במקום חוות שרתים, אמנם, לא מדובר בהיי טק או בננוטכנולוגיה, אך עסק כזה יכול לספק תעסוקה לעשרות עובדים. 

 

 

בעידן של אינטרנט וסיבים אופטיים, מסביר עו"ד יהונתן קלינגר, חוות שרתים אינה חייבת להיות במרכז. חברות יכולות לאחסן את אתריהן ולגבות את המידע בכל מקום. יתרון אחד חשוב שעשוי להיות למיקום החווה בנגב נוגע לסכנה הביטחונית. בזמן הלוחמה האחרונה בצפון בעלי אתרים שאוחסנו בחוות שרתים בחיפה סבלו משיבושים בשירות. הנגב נראה בשלב זה מקום בטוח למדי.

 

בבזק דווקא גילו התעניינות להיכנס למיזם כשותפים, ובמועצה המקומית רמת נגב העניקו את כל התמיכה הדרושה, אך המדינה אינה סבורה כי חוות שרתים זכאים לסיוע שמקבלים מפעלים יצרניים, מסיבות שיפורטו בהמשך.

 

שרתים במקום זיתים

חוות "מעיין הנעורים" היא חלק מפרויקט "דרך היין", שיצא לדרך ב-2005, ומיועד ליצור רצף של 30 חוות חקלאיות-תיירותיות באיזור שבין דימונה למצפה רמון להפוך לביתן של 30 חוות חקלאיות - תיירותיות ובהן יקבים, מחלבות וצימרים.

 

התוכנית המקורית הייתה לגדל בחווה גידולים המתאימים לאדמה הצחיחה כמו זיתים, ולהשכיר את המקום לאירועים מעת לעת. אך כאשר התברר לדודו קלינגר כי השטח החקלאי שעומד לרשותם וכמות השמן שניתן לייצר עליו יניבו לא יותר מ- 2500 שקלים לכל דונם ובסיכום השנה כ-40,000-50,000 שקלים במקרה הטוב, סכום שקשה לחיות ממנו, הציע בנו, יהונתן, להסתכל קדימה ולהשקיע בטכנולוגיה.

 

מסיב לחווה

הכל התחיל מסיב אופטי. הקלינגרים רצו למתוח סיב אופטי אל החווה עבור אינטרנט ותקשורת והתברר להם שזה יעלה לא פחות מ-120 אלף שקל. במחיר הזה הם הסיקו שישתלם להם יותר לבדוק איך אפשר להפוך את התשתית לעסק עצמאי ורווחי.

 

התוכנית העסקית נכתבה ולפיה חוות השרתים צפויה לעבור לרווחיות תוך שנה וחצי. המועצה המקומית רמת נגב הקצתה שטח של שני דונם להקמת החווה בגן התעשייה ועשתה את כל המאמצים כדי שהמיזם ירוץ קדימה.

 

מרכז ההשקעות מסרב

בני משפחת קלינגר פנו למרכז ההשקעות במשרד המסחר והתעשייה בבקשה להצטרף לאחד ממסלולי הסיוע של המדינה למשקיעים.

 

הם העדיפו לבחור במסלול 'אירלנד', המעניק פטור חלקי מתשלום מס הכנסה (11 אחוזים בלבד) ופטור ממס על משיכת דיווידנדים למשקיעים. מדובר בהשקעה התחלתית של שלושה מיליון דולרים, שכולה אמורה להתבסס על כסף פרטי ולא על כספי משלם המסים.

 

במרכז ההשקעות בחנו את הבקשה והחליטו לבסוף לדחותה. הסיבה: אנשי המרכז סבורים כי מאחר ובחוות השרתים לא מוכרים מוצר פיזי, לא מדובר במוצר אלא בשירות, שאינו זכאי להטבות ממס הכנסה למעסיקים ולעובדים, פטור ממס על רווחים למספר שנים ופטור ממס על משיכת דיווידנדים.

 

"פרשנות אנכרוניסטית"

עו"ד יהונתן קלינגר חושב שהפרשנות הזו היא אנכרוניסטית. "הסברנו להם שהאבולוציה של התעשייה תוביל לכך שבעתיד הכל יתבסס על הרשת. האם זה סביר שעסקים כאלה, המספקים מקומות עבודה, לא יהיו זכאים לסיוע?

 

קלינגר מעריך שבשלב ראשון חוות השרתים צפויה לספק תעסוקה של 30 עובדים באופן ישיר – טכנאים, תומכים טכניים, מאבטחים, אנשי שיווק וניקיון, אך מקומות כאלה נוטים לספק עם הזמן פרנסה לשירותים נוספים שצומחים סביבם.

 

קשיים נוספים

אלה לא הקשיים היחידים. דודו קלינגר, נציג חוות הבודדים, מציין כי מינהל מקרקעי ישראל מערים קשיים על כל החוות. מועצת המינהל, שקבעה את התנאים להתיישבות בודדים בדרך היין, החליטה כי ייערך מכרז פתוח על הקרקע למגורים במקום. אנשי חוות הבודדים סבורים כי זה אבסורד שלאחר כל השקעתם במקום ייאלצו להתמודד עם אחרים במכרז על קרקע למגורים.

 

כמובן שיש גם בעיות נוספות כמו תשתית הכבישים בעטיה הנגב נשאר רחוק מהמרכז, והרכבת מגיעה עד רמת חובב בלבד. כל זאת למרות שהממשלה החליטה על תוכנית לאומית אסטרטגית לפיתוח הנגב ומינתה את שמעון פרס לשר הממונה על פיתוח הנגב והגליל.

 

"המקום הזה הוא העתיד של המדינה", אומר דודו קלינגר, "אין לנו עתודות קרקע במרכז שאפשר לשכן בהם אנשים. הנגב הוא מרכז המדינה. החיים פה קשים ומאלצים אותך להילחם לא רק באיתני הטבע אלא גם בביורוקרטיה".

 

מקרה קטן ומייצג

הסיפור של הקלינגרים אינו קורע לב – איש לא יושלך לרחוב או יפשוט את הרגל. זו רק דוגמה קטנה אך מייצגת לחוסר גמישות וקוצר ראות שעלולים להרתיע ולהרחיק יזמים.

 

בינתיים פארק התעשייה ברמת נגב עומד שומם ומחכה למשקיעים שרק יגיעו לאיזור המתפרש על יותר ממחצית משטחה של ישראל.

 

תגובת משרד המסחר, התעשייה והתעסוקה

"תעשיות מידע (ובכללן יצרני תוכנה מסוימים) אכן זכאיות ליהנות מהחוק לעידוד השקעות. חוות שרתים אינה תעשיה יצרנית (אלא מדובר במתן שירותים לאיחסון מידע) ולכן אנו מנועים לסייע במענק הון לשירות, זאת למרות שפיתוח הנגב הינו יעד לאומי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פלג חבצלת
חוות "מעיין הנעורים". מקום קשה למגורים
צילום: פלג חבצלת
צילום: פלג חבצלת
עו"ד יהונתן קלינגר
צילום: פלג חבצלת
מומלצים