שתף קטע נבחר
 

מיס אנטבה - ילדות אנושית בלתי נשכחת

'מיס אנטבה', סרטו המקורי של עמרי לוי ע"פ תסריט של דנה שץ, משרטט את סיפורה של מדינה מתבגרת, מדינה אשר אט אט פוקחת עיניה כלפי המציאות המורכבת מסביבה. לוי מביים ביד רגישה סרט מסוגנן המספר סיפור סנטימנטאלי על דור שלם החווה גילוי, התקרבות, בגרות והתבגרות.

 

עלילת 'מיס אנטבה' עוקבת במשך ארבעה ימים אחר חבורת ילדים בירושלים של קיץ 1976. את החבורה מנהיגה נועה בת ה-12 (מירב אברהמי), ילדת טום-בוי שמעדיפה חברת בנים על חברת בנות. חטיפת המטוס לאנטבה באותו קיץ, אשר בתוכו נמצאת אימו של דני, אחד מהחבורה, נותנת להם עניין חדש להתעסק בו.

 

כתגמול לחטיפת המטוס, הם 'חוטפים' נער ערבי שתקן, בנו של מנקה הבניין, ומנסים להחזיק בו, בדרכם הילדותית והאנושית כמובן, כקלף מיקוח עד שחרורה של האם החטופה. העניינים מסתבכים ולא רק אצלם.

 

עוד אנו לומדים בסרט על תמונת חייה המורכבת של נועה דרך יחסיהם המתערערים והולכים של הוריה, גילויי הנשיות הראשונים שלה ומשיכה אל דבר זר ומוזר הנקרא אהבה.

 

לוי אינו מבקש לדון בסרטו בסוגיות פוליטיות מורכבות אלא הוא מבקש לייצג עבורנו רגע אחד קטן של געגוע וערגה לימים של אחדות, רגע קט לפני השינוי הפוליטי הגדול המורגש ברקע ועוד רגע נוסף לפני שנועה הופכת מילדה לאישה.

 

לוי משחזר את התקופה בסרט בכישרון רב דרך אזכורים שונים של גיבורי תרבות מאותה תקופה כמו סטיב אוסטין, אריאל זילבר ועד עיצוב סט ותלבושות באופן מהימן ברוח התקופה. התוצאה היא דרמה משכנעת וכובשת אשר כל אחד מהצופים מוצא בה פינה חמה לאותו רגע של היזכרות וגעגוע מבוקש.

 

לוי מקפיד להישאר בגבול התמימות בהתפתחות העלילתית כך שבסופו של דבר, זהו סרט גם לילדים וגם להורים. לילדים שכן הוא משקף פיסת חיים שובבה בזמן ומקום, ולהורים מכיוון שהוא מהווה אילוסטרציה נעימה לתמונת חייהם הם אז.

 

השפה הקולנועית ב'מיס אנטבה' נטולת פאתוס עודף וכל כולו של הסרט הוא ניסיון להביע את רגשות הדמויות דרך משחק רב הבעה. בל נישכח שבמחשבת הבמאי והמפיק עמדו גם קהל הילדים כקהל יעד אך דבר זה אינו פוגע באפקטיביות המשחק כאמור, אמינותו והליהוק המוצלח שבסרט.

 

הדמויות המורכבות שמגלמים הוריה של נועה, אברם (יגאל נאור) ונורית (מירב גרובר), הינם ייצוג אמין לרגשות העזים גם שלהם כלפי בתם המתבגרת אל מול עיניהם הדואגות וגם לרגשות שלהם האחד כלפי השני. יחס מורכב זה, הפועל על מישור הניסתר והגלוי במקביל, הוא המנגנון האידיאולוגי העומד בבסיס הסרט. שני אספקטים סותרים אלו בסרט מהווים את נקודת המבט הרגשית והחברתית בחייה של נועה כפי שהם משתקפים בסיפור.

 

הסרט 'מיס אנטבה' הינו הסרט הראשון באורך מלא שהופק ע"י ביה"ס סם שפיגל לקולנוע וטלוויזיה והתקבל עד כה ל-15 פסטיבלים ברחבי העולם. בין היתר זכה לציון לשבח בפסטיבל ברלין והתקבל לתחרות הרשמית בפסטיבל מונטריאול.

 

בישראל הוא הוצג בפסטיבל הקולנוע בירושלים שם הוא זכה לתשואות ומחמאות רבות. נתונים אלו על הסרט מצביעים על סוג של התפתחות ופריצה של הקולנוע הישראלי מעבר לגבולות ההפצה המקומית.

 

לוי, בוגר בית הספר לקולנוע של סם שפיגל, מוכיח בסרטו שליטה בתחביר הקולנועי באופן עשיר ואמין אשר אינה בא על חשבון תקציב הפקה נמוך יחסית. הרצף העלילתי, עיצוב הדמויות, התפניות ותפאורת הסרט מהימנים לחלוטין והם מוכיחים יכולת קולנועית גבוהה אשר יחד עם תסריט אמין מובילות למחשבות אופטימיות על היצירה הקולנועית בארץ.

 

'מיס אנטבה' אם כן, הינו דרמה עלילתית המשולבת יחד עם סרט נעורים הפועלת במרחב התרבותי המתהווה באותה עת בישראל. לוי אינו יוצר סרט פוליטי במובן הקשה של המילה אך מקפיד להיצמד לחוקי הז'אנר כך שהאמירה על ההווה מובלעת בתוך העבר, אמירה שאנו מגלים בה יותר על הניסתר מאשר על הגלוי.

 


פורסם לראשונה 18/12/2006 11:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיס אנטבה. ערגה לימים של אחדות
מומלצים