שתף קטע נבחר

בקרוב: לב מלאכותי לכל חולי אי ספיקת לב

משרד הבריאות בודק אפשרות להשתיל לב מלאכותי קבוע לטיפול בחולי אי ספיקת לב. ברור שהפתרון העדיף הוא השתלת לב אדם, אומרים מומחים, אבל אין מספיק תרומות

משרד הבריאות הקים ועדה שתקבע האם כדאי לעשות שימוש בטכנולוגיה של השתלת לב מלאכותי קבוע, כטיפול בחולים הסובלים מאי ספיקת לב סופנית. מדובר בהשתלה הדורשת מיומנות רבה לצד מעקב וטיפול ארוך טווח. אם תחליט הוועדה שמדובר בטיפול חיוני שעלותו גבוהה, ייקבע אילו בתי חולים בארץ יוכלו לעשות שימוש בטכנולוגיה החדישה.

 

אם תאשר הוועדה את השימוש בהשתלת לב מלאכותי הדבר יהפוך למעשה לחלק מתהליך הטיפול בחולי אי ספיקת לב קשה, לאחר כישלון הטיפול התרופתי.

 

לפני חודש וחצי הושתל לראשונה לב מלאכותי קבוע בחולה בן 67 בבית החולים "כרמל" בחיפה. החולה לא הגיב לטיפול התרופתי ובשל גילו והמחלה ממנה סבל לא התאים להשתלת לב אדם.

 

גודל הלב המושתל כגודל טלפון נייד. הוא מאפשר למושתל להמשיך בחייו כרגיל ולבצע פעילות גופנית. הלב המלאכותי מחובר למקור אנרגיה חיצוני - בטריות קטנות על חגורת מכנסיו של המושתל.

 

עלות הלב המלאכותי שהושתל היתה כ-100 אלף דולר והיא מומנה על ידי שירותי בריאות כללית. אם תחליט הוועדה שמדובר בטיפול יעיל וחיוני יהיה צורך להכניס את הלב המלאכותי הקבוע לסל התרופות.

 

אין מספיק תרומת איברים

ד"ר גידי סהר, מנהל המחלקה לניתוחי חזה ולב בבית החולים סורוקה בבאר-שבע מציין כי 2 אחוז מהישראלים סובלים מאי ספיקת לב (כ-120 אלף בני אדם). מדי שנה מתגלים 12 אלף מקרים חדשים. כ-2,500 חולים סובלים מאי ספיקת לב מתקדמת ומצבם קשה במיוחד. "כ-50 אחוז מכלל החולים באי ספיקת לב קשה נפטרים תוך שנתיים ומבין החולים שמצבם מוגדר כחמור רק כמחצית ישרדו שנה אחת".

 

להערכת ד"ר סהר הלב המלאכותי הקבוע יכול לסייע לכמה עשרות או מאות בני אדם בישראל, הסובלים מאי ספיקת לב קשה, כאשר טיפול תרופתי או ניתוחי אחר לא עזרו להם. בין היתר המכשיר המלאכותי יכול לסייע לחולים מעל גיל 70 או לחולים עם מחלות רקע שונות, שאינם מתאימים להשתלת לב אנושי.

 

"ברור שהפתרון הטוב ביותר הוא השתלה של לב אדם, אבל אין מספיק תרומות בעולם וגם לא בארץ ולכן יש ניסיון למצוא פתרונות אחרים", אומר ד"ר סהר, "מדהים שעד היום לא הצלחנו עדיין להגיע לפתרון מושלם, למרות שמשקיעים בנושא המון משאבים והמון טכנולוגיה".

 

הנתונים מהעולם מראים שרק כ-15 אחוז מהממתינים להשתלת לב אנושי אכן זוכים בו. בארץ רשימת הממתינים להשתלת לב מנתה ב-2005 106 חולים. בארץ בוצעו 17 השתלות לב ועוד כ-15 חולים טסו בשנה שעברה לחו"ל כדי לעבור השתלת לב. חולים אחרים נפטרו במהלך ההמתנה.

 

הלב נזקק לסיוע מכני במקרים של אי ספיקת לב חמורה, כישלון של שריר הלב, אוטמי לב חוזרים או כתוצאה מזיהומים הפוגעים בשריר הלב. כאשר מדובר בפגיעה קבועה יש אפשרות לעבור השתלת לב או לעשות שימוש בלב מלאכותי קבוע או רק כ"גשר להשתלה" – לתקופת זמן מוגבלת (בדרך כלל עד שנה) עד שתימצא תרומת לב להשתלה.
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
לב מלאכותי
צילום: דני סלומון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים