שתף קטע נבחר

אולמרט לאבו מאזן: נעביר לכם 100 מיליון דולר

פגישת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, כבר הולידה תוצאות מעשיות. לדברי מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, סוכם שישראל תפשיר 100 מיליון דולר מכספי המסים. בקרוב תכונס ועדה שתדון בקריטריונים לשחרור אסירים

ישראל תפשיר 100 מיליון דולר מכספי המסים שהקפיאה - כך סיכמו ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), שנפגשו במעון ראש הממשלה בירושלים. שני המנהיגים סיכמו לבחון יחד את הרחבת הפסקת האש גם לגדה המערבית, אם תישמר הפסקת האש ברצועת עזה ואם ייפסק הטרור. כמו כן תוקם ועדה משותפת שתקבע קריטריונים לשחרור אסירים. אולמרט דרש להפסיק את ירי רקטות הקסאם ואת הברחות הנשק.

 

השניים דנו בבקשתו של אבו מאזן לאפשר העברת נשק ממצרים והעברת כוחות מחטיבת באדר הפלסטינית מירדן למשמר הנשיאותי בעזה, במסגרת תוכנית דייטון. ראש הממשלה הבהיר שהקבינט כבר קיבל החלטה כזו, שעדיין מחכה לאישורו הסופי. 

 

אולמרט אמר שהוא מבין את רגישותו של אבו מאזן ואת רגישותה של החברה הפלסטינית לסוגיית האסירים והצהיר שיהיה מוכן לשחרר אסירים, רק לאחר שחרורו של גלעד שליט. לדברי עריקאת, נושא שחרורו של גלעד שליט לא נדון כלל, כדי לא לפגוע במאמצי התיווך של המצרים. שני המנהיגים סיכמו להיפגש באופן תכוף כדי לקדם את הסוגיות השוטפות שעל סדר היום.  

    

ראש הממשלה הודיע שישראל תנקוט צעדים מיידיים וקונקרטיים כדי להקל על התנאים ההומניטריים של העם הפלסטיני. בהקשר זה הוחלט להעביר חלק מכספי המסים המוחזקים בישראל, בסך 100 מיליון דולר. בהמשך יופשרו עוד 35 מיליון שקל, שיוזרמו לבתי החולים הפלסטינים בירושלים. הסדר זה יורחב בעתיד לטיפול בצרכים הומניטריים נוספים. הכסף לא יועבר לממשלת חמאס.

 

ראש הממשלה סיפר לנשיא הרשות הפלסטינית שבתאום עם שר הביטחון, הנחה את צה"ל להסיר מספר מחסומים ולהציג תוכנית להסרתם של מחסומים נוספים בגדה המערבית, במטרה לאפשר תנועה קלה יותר לאוכלוסייה הפלסטינית שאינה מעורבת בטרור.

 

הצדדים סיכמו בסופו של דבר להפעיל שלוש ועדות משותפות: 

  1. הוועדה המשותפת האחראית לגיבוש הסדרים ופרמטרים חדשים לשחרור אסירים פלסטינים. ועדה זו תתחיל לפעול באופן מיידי ותגיש את המלצותיה לשני המנהיגים בהקדם האפשרי.
  2. הועדה הביטחונית המרובעת בין ישראל, הרשות הפלסטינית, מצרים וארה"ב, שתדון במצב המבוקשים, בהרחבת הרגיעה לגדה ובאפשרות להעביר ערים לשליטה ביטחונית פלסטינית.
  3. הוועדה הכלכלית המשותפת, שתדון במעברים ובכספי הרשות.

 

השניים סיכמו לעשות מאמץ אמיתי לשדרג את המעברים בין רצועת עזה לישראל, במטרה לאפשר מעבר טוב יותר של סחורות ואנשים. בהקשר זה הוחלט לשפר את מערך הבדיקות הביטחוניות במעברים, כדי לאפשר מעבר 400 משאיות ליום בין רצועת עזה לישראל ולקדם את אפשרויות הסחר בין רצועת עזה, הגדה המערבית וישראל.

 

בנושא שחרור האסירים, "דנו הצדדים בהרחבה במצבם של הבכירים הפלסטינים, חברי הפרלמנט והשרים הכלואים בישראל", סיפר עריקאת. לדבריו, אולמרט התחייב באופן אישי לבחון וללוות את עניין ההקלות לפלסטינים בנושא המחסומים.

 

הנושא הראשון שהעלו הפלסטינים היה המצב בירושלים והצעדים החד-צדדיים שיש להימנע מהם בתחומי העיר, במיוחד עניין גדר ההפרדה בעיר. בעניין ההקלות בחיי היום-יום של הציבור הפלסטיני, סיפר מקור פלסטיני שהצדדים ימשיכו את המגעים ביניהם בימים הקרובים. הצד הפלסטיני העלה גם את סוגיית המבוקשים הפלסטינים בשטחים, והצורך לאפשר להם לחיות חיים סבירים ולהשתלב מחדש בחיים האזרחיים.  

 

עריקאת אומר כי מלכתחילה לא היתה רמת הציפיות של הפלסטינים גבוהה במיוחד. "חשוב עכשיו לבסס את הרגיעה, הבהרנו כי אלימות מובילה רק לאלימות וכי הפלישות החיסולים וההרג לא מובילים לשום ביטחון", אמר עריקאת.

 

דגל פלסטין במעון ראש הממשלה 

ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני נועדו במשך כשעתיים במעונו של ראש הממשלה בירושלים. גורמים המקורבים לשניים דיווחו על אווירה טובה. דגל פלסטין הוצב לצד דגל ישראל, כדי לשוות לפגישה אווירה של ראשי מדינות. אבו מאזן התקבל בחיבוקים ובלחיצות ידיים חמות. דובר הנשיאות הפלסטינית, נביל אבו רודיינה, אמר שהפגישה היתה טובה: "זו התחלה של סדרת פגישות. השגנו הסכמות בכמה סוגיות".

 

על הכנת הפגישה היו מופקדים שניים בלשכת ראש הממשלה - ראש מטה הלשכה, יורם טורבוביץ', והיועץ המדיני, שלום תורג'מן. ביממה האחרונה קיימו השניים מגעים עם לשכתו של אבו מאזן ברמאללה, כדי לתאם את הפרטים האחרונים. עם זאת נפגשו מספר שרים עם אבו מאזן במהלך החודשים האחרונים, ובהם ממלאת מקום ראש הממשלה ושרת החוץ, ציפי לבני, שפגשה אותו באו"ם. גם השרים שמעון פרס ובנימין בן-אליעזר שמרו על קשר עם הנשיא הפלסטיני.

  

בשבועות האחרונים הפעילו מנהיגים רבים במערב לחץ על השניים להיפגש, כדי לקדם דיאלוג מדיני. הלחץ גבר לאחר השגת ההחלטה על הפסקת האש ב-6 בנובמבר. לפני כשבוע, בעת ביקורו של ראש הממשלה הבריטי טוני בלייר בארץ, הודיע אבו-מאזן שישמח לפגוש את אולמרט. זאת לאחר שבמשך תקופה ארוכה נמנע מלעשות כן בלחץ החמאס והכאוס שהתפתח ברשות הפלסטינית. מאז הצהרה זו טרחו הצדדים לגבש "חבילת נושאים" שתעלה לדיון בפגישה בין השניים. 


פורסם לראשונה 23/12/2006 22:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם אולמרט
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
עם עליזה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
הפמליה הגיעה למעון רה"מ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים