שתף קטע נבחר

 

מחאת המילואימניקים - מהיום בקומיקס

"אנשים מביעים את דעתם באמצעות העכבר ולא בכיכר", מסבירים במטה המאבק של המילואימניקים. לדבריהם, מחאה שמבטאים בקומיקס נובעת מהשינוי במציאות, אך המסרים לא השתנו. המאייר הוותיק מישל קישקה: "הקומיקס לא מספיק מתוחכם. 'ארץ נהדרת' עושה את זה הרבה יותר טוב"

"לשלטים ולעצומות כבר אין אותו אפקט. הקומיקס הוא הכלי הנכון לשמר את מחאת המילואמיניקים בתודעה", כך טוען היום (א') יובל פורת, מנכ"ל משותף בחברה שמעניקה ייעוץ אסטרטגי למטה מאבק המילואימניקים. הבוקר פתח מטה המאבק במחאה יוצאת דופן ופירסם מודעת קומיקס תחת הכותרת "עלילות אפ"ח - אולמרט פרץ חלוץ בבור הסודי, מאת מ.יואש", ובה מוצגות דמויות השלושה באור גרוטסקי, כמי שעסוקים בעזרה הדדית אחד לשני כדי להחלץ מהמצב אליו הגיעו, במקום לעסוק בענייני המדינה.

 

בקומיקס מוצג אולמרט כמי שפועל לפי הנחיות יועצי הנדל"ן. שר הביטחון מצוייר כמי שמסתבך בסידור קוביה הונגרית צבעונית, והרמטכ"ל מוצג כמורם מעם. שלושתם יוצאים למלחמה בהחלטה של רגע.


עכבר במקום כיכר. קומיקס מחאתי

 

"התוכן של המודעה נקבע על ידי הלקוח", אומר פורת, מחברת "ספין מעצבי דעת קהל". לדבריו, "חיילי המילואים הגדירו את המסרים שהם רוצים להעביר. לגבי אולמרט, התחושה היא שהוא עוסק בנושאים אחרים ממה שהוא אמור לעסוק בהם כראש ממשלה. פרץ נתפס כמי שלא השתלט על משרד הביטחון ולכן לא יכול להשתלט על קוביה הונגרית, ולגבי חלוץ, התחושה היא שהוא מתנשא ומנותק מהציבור".

 

פורת הסביר, כי "קומיקס הוא מדיום שיש בו מרכיב מוקצן. יש פה סוג של סאטירה שנועדה להראות את יסוד התחושה של כולם לגבי ההנהגה הקיימת. זו קריקטורה".

 

לדבריו, ההחלטה לשנות את סגנון המחאה נובעת מכך שאופי המחאה במציאות הנוכחית השתנה. "יש התנגדות גדולה ואי אמון גורף בהנהגה המדינית והצבאית", אומר פורת, "אבל אנחנו לא חיים בעידן של הפגנות בכיכרות אלא בעידן דיגיטלי. אנשים מביעים את דעתם באמצעות העכבר ולא בכיכר. המחאה הציבורית מתבטאת כך בצורה יצירתית יותר. השיח הפוליטי בישראל כל כך עמוס, מוצף בטענות ובווליום כל כך גבוה, שהציבור כבר לא מסוגל להקשיב לדבר".

 

"המסר מתפספס" 

קמפיין המילואימניקים החריג זוכה לביקורת דווקא מאחד מוותיקי המאיירים בארץ, מישל קישקה, שסבור כי המסר בקומיקס מתפספס דווקא. "המאיירים עושים לעצמם חיים קלים, כי קל מאוד להיטפל לשלישייה מהזווית הזו", אומר קישקה.

 

"הקומיקס לא מספיק מתוחכם. צריך לחשוב אם רוצים לרדת על ההנהגה בשביל למצוא חן או בשביל לדבר ללב הקוראים. זה לא מספיק מחאתי, יש פה כאב אמיתי של אנשים שאיבדו חברים והם בטראומה ואני לא בטוח שהדרך שבה בחרו להציג את השלושה, בפארודיה גרוטסקית מוקצנת, היא הדרך לטפל בכך. בשביל זה יש את ארץ נהדרת שעושה את זה הרבה יותר טוב. הקומיקס הוא מדיום מספיק עשיר בשביל לחפש דרכים משלו לטפל בסוגיה הזו", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוריאל הרשקו
כבר לא יוצאים לכיכר
צילום: אוריאל הרשקו
סטיקר. מחאה של פעם
מומלצים