שתף קטע נבחר

 

הסינים: נעשה הכל לפתור את בעיית איראן

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מסכם את ביקורו בבייג'ינג. הוא אמר למארחיו ש"צריך לעשות הכל כדי למנוע מהסיוט של הגרעין האיראני להפוך למציאות"

"סין תעשה הכל כדי שיימצא פתרון שכולם, וגם אתם, רוצים בו", כך ציטט בצהריים (יום ה') גורם בפמליית ראש הממשלה את הדברים שנאמרו לאולמרט בפגישות עם נשיא סין ועם ראש ממשלתה. עם זאת, הדגישו הסינים, שהם מעדיפים לפעול בערוצים של הידברות דיפלומטית.

 

בפמליית ראש הממשלה סבורים שזה ההישג המדיני המרכזי של הביקור בבייג'ין. לדבריהם הצהרה סינית זו מחזקת מאוד את הדיאלוג עם הסינים בנושא האיראני. אולמרט אמר לעמיתיו הסינים: "צריך לעשות הכל כדי למנוע מהסיוט של הגרעין האיראני להפוך למציאות". אולמרט הדגיש כי "למרות שהפתרון המועדף עלינו הוא דיפלומטי, הרי שאם איראן לא תעמוד בזה, יש להפעיל סנקציות כלכליות נגדה". 

 

נשיא סין וראש ממשלתה סיפרו לאולמרט על פגישתם עם ראש פרויקט הגרעין באיראן, עלי לריג'אני, שביקר בשבוע שעבר בבייג'ינג. "אנו רוצים שאיראן תעבוד מול הסוכנות לפיקוח אטומי. לכן אנו חייבים בהידברות עם כל הצדדים. בפגישות אלה אנו אומרים להם את מה שצריך", צוטטו הסינים על-ידי אנשיו של אולמרט.

 

עם תום פגישתו של ראש הממשלה עם הנשיא הו ג'ינטאו, יצא אולמרט בתחושה טובה מבית הפרלמנט הסיני, שם נועדו השניים. למעשה, סין לא שינתה את תפיסתה בסוגיית התגרענות איראן. היא מתנגדת להצטיידות איראן בנשק גרעיני ובהעשרת אורניום לצורך פיתוח נשק שכזה. 

 

עם זאת, סין אינה שותפה למאמץ שלוש מחמש המדינות החברות של מועצת הביטחון: בריטניה, צרפת וגרמניה המבקשות לנקוט צעדים חריפים נגד משטרו של הנשיא אחמדי-נג'אד. לסין קשרים כלכליים ענפים עם איראן והיא מייבאת ממנה כ-12 אחוז מכמות הנפט שהיא צורכת. את זה היא בהחלט רוצה לשמר. לכן, סין פעלה בחזית אחת עם מוסקבה כדי למזער את הסנקציות שהוטלו בהחלטה 1737 כנגד איראן.

 

אולמרט יצא מהפגישות האלה כשהוא "מופתע", כהגדרתו, מהעמדה הסינית התומכת בעמדותיה של ישראל בסוגיה זו. בפועל, עמדת הסינים נותרה בעינה ולא היה בה שינוי של ממש. הנחמה היחידה של אולמרט היא בידידות שהפגין הנשיא וראש ממשלתו בביקורו.

 

מקור מדיני בכיר בלשכתו של אולמרט סיפר לאחר הפגישות עם שני האישים הסינים הבכירים שהשניים שוחחו גם בעניין הפלסטיני. אולמרט אמר לסינים שהמכשול העיקרי למשא ומתן עם הנשיא אבו מאזן נעוץ בהיעדר הסכמות בחברה הפלסטינית. נשיא סין וראש ממשלתה דיברו עם אולמרט על פגישתו עם אבו מאזן ואמרו שעקבו אחריה. "מבחינת סין זו תחילתה של דרך". סינים הציעו לאולמרט עזרה כלכלית שתידרש בנושא זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט בפגישה עם נשיא סין
צילום: אבי אוחיון
צילום: רויטרס
ראש הממשלה, אהוד אולמרט
צילום: רויטרס
הסינים הבטיחו: "הכל כדי למצוא פתרון"
צילום: רויטרס
מומלצים