שתף קטע נבחר

התגלה גן נוסף הקשור למחלת האלצהיימר

הממצאים חזרו על עצמם ב-4 קבוצות אתניות שונות: אירופים, אפרו-אמריקנים, קריביאנים-היספאנים וערבים ישראלים; DNA מ-6,000 מתנדבים נותח במחקר שבוצע במספר מרכזים במקביל

 במחקר בינלאומי שבוצע על ידי חוקרים מהטכניון ומאוניברסיטאות בוסטון, טורונטו, קולומביה ו-Case Western Reserve, התגלה גן חדש - SORL1 - המוביל לאלצהיימר מאוחר (late-onset Alzheimer). גן זה, שהתגלה בארבע קבוצות אתניות שונות, הוא הגן השני בלבד שהתגלה בהקשר למחלת אלצהיימר מאוחרת. הגן הראשון, APOE, התגלה ב-1993.

 

במאמר שפורסם אתמול במהדורה המקוונת של Nature Genetics, מספרים החוקרים כיצד גילו שוריאנטים של SORL1 שכיחים בקרב אנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר מאוחרת - יותר מאשר בקרב אנשים בריאים בני גילם. החוקרים מאמינים שהווריאנטים הגנטיים הללו משנים את התיפקוד הרגיל של SORL1, ומשגרים חלבון מקדים עמילואיד (APP) לנתיב המגביר את ייצור הפפטידים של בטא-עמילואיד רעיל (A?) במוח, כאשר התוצאה היא מחלת אלצהיימר. כשגן SORL1 עובד כראוי הוא משגר את ה- APP לנתיבי מיחזור - וכך מונע ממנו ליהפך ל- A? רעיל.

 

אנשים הסובלים מווריאנטים גנטיים אלה אינם מייצרים כמויות רגילות של SORL1, מה שמצביע על כך שלגן זה יש תפקיד הגנתי כשהוא עובד כראוי. החוקרים מאמינים כי הפחתת ה- SORL1 במוח מגבירה את הסבירות להתפתחות מחלת אלצהיימר.

היבט חשוב של הממצאים הוא שהקישור בין מחלת אלצהיימר ל- SORL1 חזר על עצמו בארבע קבוצות אתניות שונות - אירופים לבנים, אפרו-אמריקנים, קריביאנים-היספאנים, וערבים ישראלים. מחקרים קודמים בנושא הגנטיקה של מחלת אלצהיימר לקחו נתונים כמעט רק מאוכלוסיה לבנה ממוצא אירופי ואמריקאי.

 

המחקר הנוכחי, שארך חמש שנים, השתמש בדגימות DNA מ-6,000 מתנדבים. בראש צוות המחקר בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון עמד פרופ‘ לינדסי פארר, ראש המסלול לגנטיקה. בראש הצוות באוניברסיטת טורנוטו עמד פרופ‘ פיטר סנט ג‘ורג‘-היסלופ, ראש המרכז לחקר מחלות ניווניות, ובראש הצוות במרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה עמד פרופ‘ ריצ‘ארד Mayeux, מנהל שותף של מכון טאוב לחקר מחלת אלצהיימר והמוח המזדקן.

 

פרופ‘ רוברט פרידלנד מאוניברסיטת Case Western Reserve בקליבלנד ופרופ‘ רבקה אינזלברג, מהפקולטה לרפואה על שם רפפורט בטכניון ומבית החולים ”מאיר“ בכפר סבא, הובילו מחקר על קהילה של ערבים בצפון ישראל. פרופ‘ סטיבן יונקין, יו“ר הפקולטה לפרמקולוגיה באוניברסיטת Mayo Clinic לרפואה, פלורידה, סיפק דגימות DNA מכמה קבוצות אוכלוסייה הנחקרות ב- Mayo Clinic.

 

“ SORL1 מייצג מקטע קריטי נוסף של הפאזל ששמו מחלת אלצהיימר. זהו הגן השני הגורם למחלת אלצהיימר מאוחרת, וכנראה ישנם וריאנטים גנטיים חשובים נוספים שיש לזהות לפני שתהיה בידינו התמונה השלמה“, אומרים החוקרים.

 

פרופסור רוברט פרידלנד מסביר כי המחקר מבהיר עד כמה חשוב לבצע מחקרים על פני אוכלוסיות שונות ותוך שיתוף פעולה בינלאומי כדי להבין מחלה מורכבת כמו אלצהיימר. הוא מציין גם כי גילוי הגן החדש פותח דרכים חדשות לפיתוח דרכי ריפוי, וזוהי התכלית העליונה של מחקר זה.

 

פרופסור רבקה אינזלברג מהטכניון, מנהלת מחלקת נוירולוגיה בבית החולים ”מאיר“ בכפר סבא, אומרת כי רק מחקרים אפידמיולוגיים גדולים ושיתופי פעולה בינלאומיים כגון זה עשויים לקדם את המחקר. הבנה של אופן הפעולה של גנים אלה עשויה להוביל לפיתוח דרכי מניעה וריפוי של המחלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים