שתף קטע נבחר

בראדעי: סנקציות יחריפו את המשבר עם איראן

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מזהיר: אם איש לא ישמור על ערוץ דיאלוג עם טהרן ולא ינסה להבין את עמדותיה, היא תלך בעקבות צפון קוריאה - תגרש את פקחי האו"ם, תפרוש מהאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני ותמשיך בפיתוח בלי פיקוח

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמר היום (ה') כי הוא חושש שהסנקציות שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על איראן יחריפו את העימות בינה ובין ארצות הברית ובעלות בריתה האירופיות. מוחמד אל-בראעדי קרא בפריז לחידוש המשא ומתן עם טהרן.

 

אל-בראדעי אמר כי הפעלת לחץ ללא דיאלוג דיפלומטי תגרור את הרפובליקה האיסלמית ללכת בעקבות צפון קוריאה, שגירשה את פקחי האו"ם, פרשה מהאמנה לאי-הפצה של נשק גרעיני וביצעה ניסוי גרעיני חרף אזהרות העולם.

 

"הדבר החשוב ביותר עבורי הוא לשמור את איראן בתוך המערכת", אמר אל-בראדעי. "החשש שלי כעת הוא שכל צד מתחפר בעמדותיו. הקהיליה הבינלאומית אומרת 'סנקציות או כלום'. איראן אומרת 'העשרת אורניום או כלום', ואנו צריכים מישהו שיושיט יד וימצא פיתרון", דברי אל-בראדעי.

 

"כל מאמץ מצידו של מישהו שיביא את האיראנים והאירופים - והאמריקנים במיוחד - לשיחות יהיה מבורך... אני מתנגד לדעה לפיה דיאלוג הוא פרס על התנהגות טובה. צריך לשמור על מגע, צריך להבין מאיפה הם באים ומה החששות שלהם והאובססיות שלהם ואז לנסות ולשנות את דעתם", אמר אל-בראדעי. "אינני סבור שסנקציות יפתרו את הבעיה. הן רק יובילו להחרפה של העימות בקרב שני הצדדים".

 

איראן מסרבת להפסיק את פעילות העשרת האורנים שלה למרות לחצים כבדים המופעלים עליה. טענתה היא שזכותה להעשיר אורניום שישמש להפעלת כורים לייצור חשמל אולם בארה"ב, ישראל ואירופה חושדים כי מטרתה האמיתית היא הפקת אורניום מועשר לייצור נשק גרעיני.

 

ארבע שנים של בדיקות מקיפות של פקחי האו"ם לא הניבו תמונה ברורה אודות התכלית האמיתית של תוכנית הגרעין של איראן. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אינה יכולה לקבוע בוודאות כי איראן אכן מעוניינת רק בתוכנית גרעין אזרחית, אך מנגד אין בידיה הוכחות כי המטרה היא צבאית.

 

בדצמבר, לאחר שורה של אולטימטומים, הטילה מועצת הביטחון סנקציות כלכליות על איראן. כל המדינות החברות באו"ם נדרשות להפסיק לספק לאיראן חומרים גלם, ציוד וטכנולוגיה שעשויים לתרום לפעילות העשרת האורניום שלה, פעילות גרעינית הקשורה למים כבדים וכן לצורך מחקר ופיתוח של טילים בליסטיים. בארצות הברית, אירופה וישראל הן התקבלו בברכה מהולה באכזבה, לאור הדילול של נוסח ההחלטה, שהיה תנאי שנדרש כדי לזכות בתמיכה של רוסיה וסין למהלך.

 

השבוע הודיעה איראן כי הסנקציות לא יפגעו בפיתוח הגרעיני שלה, שמתקדם על פי לוח הזמנים המתוכנן. דובר ממשלת איראן, גולאם-חוסיין אלהם אמר כי בקרוב תתקין איראן 3,000 צנטריפוגות להעשרת אורניום במתקן בנתנז. עם זאת, דיפלומטים מערביים ופרשנים מסרו בעבר לסוכנות הידיעות רויטרס כי נראה שאיראן טרם החלה בהקמת הצנטריפוגות לצורך "ייצור סיטונאי" של אורניום מועשר.

 

אלהם אמר כי כל הפעילות שלנו נמצאת תחת הפיקוח של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אך איים כי אם יופעל לחץ על איראן, המצב הזה עשוי להשתנות. "עדיין לא פרשנו מהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT). אבל אם המערב ינסה להציב בפנינו מכשולים, נשנה גם אנחנו את דרכנו".

 

  • הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הקפיאה היום (ה') חלק מהסיוע הטכנולוגי שהיא מעניקה לאיראן בפיתוח תוכנית גרעין אזרחית. הצעד נעשה בהתאם לרוח הסנקציות שהוטלו על טהרן במועצת הביטחון של האו"ם, ומשום שלסיוע היו השלכות צבאיות מסויימות. בראשית פברואר תגיש הסוכנות דו"ח מפורט על הסיוע הטכנולוגי המוענק לאיראן (סי"צ).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צריך להבין מאיפה הם באים. אל-בראדעי
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
סנקציות יובילו להחרפת הסכסוך. תמרון של צבא איראן
צילום: איי אף פי
מומלצים