שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי

הנשיא יואשם: הכדור עובר לוועדת הכנסת

נשיא המדינה, משה קצב, יכנס היום מסיבת עיתונאים ובה יודיע על המשך דרכו, בעקבות הכוונה להאשימו באונס ובשורת עבירות מין חמורות. עורכי דינו רמזו שיבקש מוועדת הכנסת להכריז על נבצרות זמנית, אבל יש בוועדה מי שדורש להדיחו. וגם: האם דליה איציק רוצה לשבת על כס הנשיא, ולא באופן זמני

אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הטיל את הפצצה והודיע שבכוונתו להאשים את נשיא המדינה, משה קצב, באונס - מתגלגל היום (ד') הכדור למגרשו של הנשיא, שאמור לכנס בערב מסיבת עיתונאים ולהודיע על המשך דרכו. כפי שרמזו פרקליטיו, הוא עתיד לבקש מהכנסת שתכריז על נבצרות זמנית. במקרה כזה, תכהן יו"ר הכנסת, דליה איציק, כממלאת מקומו של קצב. אבל בכנסת כבר מגלגלים מחדש את רעיון ההדחה.  

 

 


קצב, הלילה בכניסה למעונו בירושלים (צילום: איי.פי)

  

חברי ועדת הכנסת, שאמורים לאשר את הנבצרות הזמנית, חלוקים בדעתם כיצד לנהוג כעת עם הנשיא. ממשאל שערך ynet בקרב 20 מתוך 24 חברי הוועדה, עולה כי מגוון הדעות רחב:

 

  • 7 מהם תומכים בהכרזת "נבצרות" הנשיא, אך נגד הדחתו: מגלי והבה, משה שרוני, אסתרינה טרטמן ("אני לא חושבת שתפקידנו להדיח מישהו וסומכת על רשויות המדינה"), אורי אריאל ("לא אתמוך בהדחה, כיוון שבשלב זה עדיין אין גזר דין"), דוד אזולאי, ליה שמטוב ("כל הסיפור הזה מוכיח שכל מוסד הנשיאות הוא מיותר ומבזבז את כספי הציבור") וח"כ יצחק גלנטי.

 

  • 2 ח"כים מתנגדים למצב ה"נבצרות" ובעד תהליך הדחה: שלי יחימוביץ ("נבצרות, משמע המשך עינוי דין של הנפגעות. אני מצפה ממנו שיודיע שהוא מתפטר ואם לא הכנסת חייבת להדיחו לאלתר") וח"כ יואל חסון.

 

  • 5 חברי כנסת תומכים בהכרזת נבצרות ובפתיחת תהליך הדחה: נדיה חילו, יורם מרציאנו, מוחמד בראכה ("הנשיא חייב ללכת הביתה ואם הוא לא יכול אז צריך לעזור לו ללכת"), זהבה גלאון, אביגדור יצחקי ("אני תומך בהדחה, למרות שזה לא יקרה, כי נדרש רוב של 90 ח"כים").

 

  • 6 מחברי ועדת הכנסת טרם גיבשו את עמדתם בנושא, או נמנעו מלגלות אותה: יו"ר הוועדה, רוחמה אברהם, סירבה להגיב, אחמד טיבי (נוטה לתמוך בהדחה, אך טרם החליט סופית), מאיר פרוש (מבקש להמתין לשימוע שייערך לנשיא) ושי חרמש. בקבוצה הזו נמצאים שני חברי כנסת, המתמודדים בעצמם לתפקיד: ראובן ריבלין, שאינו מתכוון להשתתף בהצבעה בשל ניגוד עיניינים, וח"כ קולט אביטל שהודיעה שתגבש את דעתה לגבי הדחה רק לאחר השימוע שייערך לנשיא. 


פרקליטיו של קצב במסיבת העיתונאים שכינסו (צילום: ניב קלדרון)

 

את האות לסערה הגדולה נתן היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כאשר בארבע אחר הצהריים פרסם את החלטתו להגיש כתב אישום חמור ביותר נגד הנשיא, בשורה של עבירות מין, בהן אונס. בנוסף, נאשם קצב בבעילה אסורה תוך ניצול יחסי מרות, מעשים מגונים והטרדה מינית. במסגרת פרשת הענקת עשרות גביעי כסף בארועים פרטיים על חשבון קופת בית הנשיא, נאשם קצב במרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר בנסיבות מחמירות. אם לא די בכך, הוא נאשם גם בהטרדת עד ובשיבוש מהלכי משפט.

 

מיד לאחר פרסום החלטת היועץ מזוז, זרמו קריאות מכל קצוות הקשת הפוליטית בדרישה להתפטרותו של קצב. אחרים טענו שאין להמתין למהלך שייזום הנשיא אלא לכפות עליו התפטרות באופן מיידי. במקביל לתגובות במערכת הפוליטית והציבורית אמרה עורכת הדין כנרת בראשי, פרקליטתה של המתלוננת הראשית בפרשה, א', כי היא שבעת רצון מהחלטתו של מזוז אך ציינה כי מדובר רק בשלב נוסף בדרך למיצוי הדין.

 

קולו של הנשיא טרם נשמע, אולם פרקליטיו כינסו בעקבות ההתפתחויות מסיבת עיתונאים. לדבריהם, הנשיא יכריז על נבצרות ובקרוב מאוד יעזוב את המשכן. עורך הדין פרופסור דוד ליבאי, מפרקליטיו של קצב, אמר שהוא וחבריו לצוות הפרקליטים משוכנעים כי בשימוע שייערך בטרם יוגש כתב האישום, יתגלו פרטים חדשים. "נשיא המדינה משוכנע שעוד יתברר לכולם שהוא קורבן של האשמות שווא ונסיון להדיחו מכהונתו והוא יילחם להוכיח את חפותו".

 

אולמרט נשאר עם פרס, השמועות נדבקות אל איציק

לאחר הפצצה שהטיל מזוז, החל למעשה המירוץ לתפקיד הנשיא התשיעי.  כדי להוכיח עד כמה העצבים מתוחים לקראת ההתמודדות, נפוצו הלילה שמועות על פגישות שקיימה יו"ר הכנסת, דליה איציק, עם בכירים במשכן. על פי אותן שמועות (שעל פי בדיקת ynet נותרו בגדר שמועות), ביקשה איציק מכמה חברים בוועדת הכנסת נבצרות זמנית לנשיא. הפרשנות: איציק מבקשת למלא את מקומו של קצב בחודשים הקרובים ובכך להגדיל את סיכוייה להיבחר לנשיאת המדינה הבאה.

 

מי שדעתו משמעותית בנושא הוא ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שחזר ואמר כי בכוונתו לתמוך בחברו לקדימה, שמעון פרס, אם וכאשר יתפטר קצב. כמו כן דבק אולמרט בעמדתו שיש צורך בהצבעה גלויה בכנסת - הצבעה שתאפשר ככל הנראה לפרס להיבחר לתפקיד. אולמרט קיבל את ההודעה ממשרד המשפטים בעת שהיה בלשכתו ולדברי גורם בלשכה לא התפנה במהלך כל הערב לעסוק בהשלכותיה, מפאת עיסוקים דחופים יותר. 

 

כדי לקדם את מועמדותו של פרס, ביקש אולמרט כבר ביום שני לקדם את הצעת החוק לבחירה ישירה וגלויה של הנשיא. אלא שיו"ר הקואליציה וסיעת קדימה בכנסת, אביגדור יצחקי, ביטל את כינוס הסיעה השבועי שבו היו אמורים החברים לדון בקידום החוק כדי לסיים את הליך הגשתו.

 

אולמרט זעם על החלטתו של יצחקי אך נותר חסר אונים ועתה ייאלץ להמתין עם החוק עד לכינוס הישיבה הבאה - זאת בהנחה שבקואליציה ובסיעת קדימה בכנסת לא יטרפדו מהלך זה.


פורסם לראשונה 24/01/2007 00:35

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, רוני סופר ואבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצב. יאמר את דברו היום
צילום: חגי אהרון
עו"ד ליבאי. ניפגש בשימוע
צילום: ניב קלדרון
צילום: אלכס קולומויסקי
הנשיאה דליה איציק?
צילום: אלכס קולומויסקי
פרס נהנה מתמיכת אולמרט
צילום: רונן בוידק
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ועדת הכנסת, רוחמה אברהם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים