שתף קטע נבחר

קולה של איראן האחרת

שיחה נדירה עם הנשיא לשעבר חתאמי על דמוקרטיה, גרעין, שואה - וגם משה קצב

יש איראן אחרת. בשיחה נינוחה ולבבית בדאבוס אמר לי הנשיא האיראני לשעבר, מוחמד חתאמי: "מאוד הייתי רוצה לבקר בישראל". האיש שניצח בשתי מערכות בחירות דמוקרטיות ברוב עצום של 70% מהקולות, אך נחסם לבסוף על-ידי השמרנים שתפסו מחדש את השלטון בטהרן, לא היסס אף לרגע לקיים שיח עם עיתונאי מישראל ואף להפגין ידידות פומבית. "עלינו להילחם בקיצונים משני הצדדים", אמר בהדגשה, "ולהאמין שהמתונים ינצחו".

 

חתאמי הגיע לכינוס "הפורום הכלכלי העולמי" והשתתף ברבי-שיח וקבלות פנים. לאחר שהצגתי את עצמי בפניו כעיתונאי מ"ידיעות אחרונות", אמר לי, בטון מבודח: "הו, ידיעות אחרונות... אני מכיר. אז תגיד לי, בבקשה, מה אתם עושים שם אצלכם לבן עירי? מה אתם עושים לו, למשה? למשה קצב?" לנוכח הפתעתי, הוא הסביר: "משה קצב ואני בני אותה העיר באיראן. וברצינות, הוסיף, "אינני מתערב בנעשה אצלכם. אתם לבטח יודעים מה אתם עושים, אם זו גישתכם כלפיו".

 

בתשובה לשאלתי על כינוס מכחישי השואה בטהרן, אמר לי חתאמי: "תרשום במדויק את דבריי: אני מגנה בכל לשון את הכינוס הזה. השואה של העם היהודי הייתה החטא הגדול ביותר נגד האנושות בימינו. אין בכלל צל של ספק בדבר קיומה והיקפה הנוראי. אני מציע לכולנו להוריד את הסוגיה משולחן הדיונים הישראלי-פלסטיני והישראלי-ערבי בכלל. אין לה מקום שם, היא לא שייכת לאג'נדה. אין לה אח ורע ברשע וברצחנות. את הסכסוך צריך לפתור תוך התחשבות באינטרסים ומאוויים של שני הצדדים".

 

בתשובה לשאלה ישירה על התוכנית הגרעינית של איראן, אמר לי חתאמי: "העיצומים אינם צודקים ועלולים לדרדר את המצב הנפיץ-ממילא במזרח התיכון. מה שנחוץ הוא דו-שיח ליד השולחן. לאיראן זכות מלאה לפתח אנרגיה גרעינית לצרכי שלום, בהתאם להתחייבויותיה הבינלאומיות. אבל אנחנו צריכים גם להתחשב בחששות של שכנינו ושל העולם, ולתת ערבויות לעמידה בהתחייבויות. כל זה ניתן להשיג ליד שולחן הדיונים".

 

בהמשך השיחה הרחיב נשיאה לשעבר של איראן, הנחשב עדיין לאחד מאישי המדינה הפופולריים והנערצים בארצו, את דבריו על הסכסוכים באזור: "הפיתרון היחיד הוא שיח בין המתונים. אסור להיכנע לקיצונים ולתת להם לסכל את התהליכים ואת ההבנות". כששאלתי אותו האם הדמוקרטיה מתאימה לאיסלאם, קבע חתאמי שגם בעולם הערבי-מוסלמי "הדמוקרטיה המודרנית היא שיטת הממשל היחידה הנכונה והעדיפה. אני כולל בכך את עיראק, שהדמוקרטיה השברירית שלה זקוקה לחיזוק של כל הצדדים".

 

יועציו של הנשיא לשעבר, שעמדו סביבו, עודדו אותו לענות לשאלות. הוא חזר ונפרד בהבעת רצון לבקר בישראל.במפגש פנים אל פנים מתגלה חתאמי כאיש שיחה נעים הליכות, חייכן, בעל חוש הומור בלתי-רגיל, איש שקורץ מחומר של מנהיגות גדולה. הוא דובר אנגלית רהוטה, אך בתשובותיו המדיניות והעקרוניות, מעדיף להשתמש בשירותיו של מתורגמן, כדי לדייק. הוא נפרד ממני ב"שלום" קולני בעברית. חתאמי, לא אחמדי-נג'אד, מייצג את פני העתיד של איראן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פני העתיד: חתאמי
צילום: איי אף פי
מומלצים