רוסיה לוושינגטון: הבטיחו שלא תתקפו אותנו
דיפלומט רוסי בכיר אמר שארצו מעוניינת להזים את חששה מפני המערכת להגנה מפני טילים שתציב ארה"ב באירופה. מוסקבה רוצה הסכם מחייב בין המדינות במסגרתו יוצהר שאף אחת מהן לא תפעיל את צבאה נגד האחרת
רוסיה רוצה שארצות הברית תתחייב בפניה כי מערכת הטילים נגד טילים שהיא מתכוונת לפרוש במזרח אירופה לא תכוון אליה, ומציעה בתמורה התחייבות נגדית שצבאה לא יאיים על צבא ארצות הברית - כך דיווחה היום (ג') סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס".
הדאגה ברוסיה התעוררה על רקע כוונת וושינגטון להציב בצ'כיה ובפולין מערכות טילים נגד טילים שמטרתן המוצהרת היא הגנה על אירופה מפני התקפות של איראן וצפון קוריאה. ארצות הברית הודיעה כי הטילים לא מתוכננים לפגוע באף מטרה בשטחה של רוסיה, אולם פקידים בכירים במוסקבה הטילו ספק ביעילות המערכת וטענו כי היא מהווה איום על הביטחון הלאומי של רוסיה.
אלכסנדר קרמרנקו, ראש המחלקה לחיזוי פוליטי במשרד החוץ במוסקבה, אמר לסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", כי ארצו מעוניינת ששתי המדינות יחתמו על "הסכם מחייב מבחינה משפטית, שיבטיח שהפוטנציאל הצבאי שלהן לא יופנה מהאחת אל השנייה". קרמרנקו לא אמר אם הצעה בנושא הועברה לוושינגטון, או אם התקבלה תגובה בנושא מהממשל האמריקני.
בשבוע שעבר דחה נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, את טענות וושינגטון לפיהן ההחלטה להציב מערכת להגנה אווירית מפני טילים בצ'כיה ובפולין אינה מהווה איום על רוסיה. "המומחים הצבאיים שלנו לא מאמינים שמערכת הטילים שהוצבה במרכז אירופה נועדה להתמודד עם האיום האיראני", אמר פוטין במסיבת העיתונאים השנתית שלו, שהתקיימה בקרמלין.
"בעינינו, מדובר בטענות משוללות בסיס, ובאופן טבעי, הדבר יגרור תגובה הולמת. היא תהיה אמנם א-סימטרית, אך יעילה", אמר פוטין בדברים שנשמעו כאילו נלקחו מעידן המלחמה הקרה.
פוטין הוסיף ואמר כי משרד ההגנה הרוסי מפתח בימים אלה טילים בליסטיים משוכללים מסוג "טופול-M", וכן מערכות נ"ט נוספות, יעילות יותר.
בשנת 2002 חתמו פוטין ונשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, על אמנה המחייבת את שתי המדינות לצמצם את כלי הנשק הגרעיניים האסטרטגיים שלהן בכשני-שלישים עד לשנת 2012.
אלא שיחסי רוסיה-ארה"ב הידרדרו בעקביות מאז, נוכח מחלוקות שהתגלעו בנושא המלחמה בעיראק, חילוקי הדעות סביב תוכנית הגרעין של איראן, הביקורת של וושינגטון אודות שחיקת הדמוקרטיה ברוסיה ומשברים עולמיים נוספים כמו העימות הגרעיני בצפון קוריאה והעמדה האמריקנית בסכסוך הישראלי-פלסטיני.
בסוף המלחמה הקרה, הסכימו וושינגטון ומוסקבה שלא לתכנת עוד טילים ארוכי הטווח ליעדים בתחומי שתי המדינות, אך מומחי צבא אמרו כבר אז כי מדובר בעיקר במחווה סמלית, שאין כל דרך לאשר את יישומה בפועל.