שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

על הכוונת של אל קאעידה כעת: צרפת

דו"ח מודיעיני צרפתי חשף מכתב של בן לאדן בכתב ידו ובחתימתו, שיועד לארגון איסלאם רדיקאלי באלג'יריה ובו הוא מורה "לתקוף במזרח ובדרום צרפת". לראשונה דווח גם על מחבלות-נשים שעלולות לפעול מטעם אל-קאעידה

האם צרפת נמצאת על הכוונת של אל-קאעידה? כך לפחות טוען דו"ח מודיעין צרפתי, שתוכנו פורסם אתמול (יום ו') בעיתון "אל חיאת" היוצא לאור בלונדון. הדו"ח מזהיר את מקבלי ההחלטות מפני שורה של תרחישים, ובהם פיגוע שיתרחש לקראת הבחירות לנשיאות מתוך כוונה להשפיע על תוצאותיהן, ממש כפי שאירע במדריד.

 

הדו"ח הוגש לאחרונה לשלטונות צרפת, תחת הכותרת "הערכת מצב לגבי איום טרור האיסלאם הרדיקאלי בצרפת". על חיבורו עמלו במשך כשלושה חודשים גופי מודיעין וביטחון שונים במדינה.

 

מחברי הדו"ח, חוששים אם כן מפני תסריט דומה לפיגוע הקשה במדריד. כדי להבין עד כמה מוחשי האיום, פירסם העיתון לראשונה גם מכתב של בן לאדן בכתב ידו ובחתימתו, מכתב שיועד לארגון איסלאם רדיקאלי באלג'יריה ובו הוא מורה "לתקוף במזרח ובדרום צרפת".

 

לפי הדו"ח, עדות לחשש זה ניתן למצוא גם באתרי אינטרנט המקורבים לאל-קאעידה, ובהם "מסרים מאיימים של הארגון הכוללים תמונות ממערכת הבחירות בצרפת". עוד נכתב בדו"ח: "הדבר התורם לרצינות האיומים הוא שבכירי אל-קאעידה זקוקים להוכיח שהם עדיין יכולים להפעיל את השפעתם באירופה ולא רק בארצות הג'יהאד המסורתיות כמו עיראק ואפגניסטן".

 

הדו"ח מונה ארבעה "מוקדי איום" על צרפת שמהם ייצאו הפעילים. הראשון הוא "הרשתות העיראקיות": מאות מוסלמים בעלי אזרחות אירופית שיצאו, תחת גל האהדה לג'יהאד, להתנדב למלחמה בעיראק נגד הצבא האמריקני, ושבו בקיץ שעבר לארצות מוצאם באירופה. מאז שובם הם שוקדים על הקמת תאים סודיים או על הכנת פיגועים.

 

מידע מודיעיני שהגיע לידי הצרפתים מצביע על כך שאחד מעוזריו הקרובים של הטרוריסט הירדני, אבו מוסעב אל-זרקאווי, עבד אל-עזיז סעיד שמו, הודה בחקירתו בידי המודיעין העיראקי כי כ-30 אנשי איסלאם רדיקאלי ממוצא מרוקני, בעלי דרכון אירופי המאפשר להם להיכנס לכל מדינות אירופה ללא כל מגבלה, חדרו בחשאי לצרפת ולמספר מדינות דוברות צרפתית באפריקה, במטרה להכין מתקפות טרור. נראה כי הצרפתים לקחו את המידע הזה ברצינות שכן לאחרונה נעצרו כבר כמה חשודים בהתארגנות כזו בקנדה.

 

מקור האיום השני המדאיג את מחברי הדו"ח הוא "הרשתות האפגאניות-פקיסטניות". בניגוד לדעה הרווחת, לפיה הרשתות הללו התפוררו לחלוטין אחרי 11 בספטמבר והמלחמה באפגניסטן, החלו מחנות האימונים של אותם ארגונים לצוץ מחדש באזורי השבטים הפשטונים סמוך לגבול אפגניסטן-פקיסטן. הדו"ח הזהיר כי מתנדבים שכאלה, המחזיקים בדרכון אירופי, נצפו לאחרונה בשני מחנות. אחד מהם במחוז וזיריסטן בפקיסטן אותו מנהלים אנשי טליבאן, והשני באפגניסטן בניהול אחד משומרי ראשו לשעבר של אוסאמה בן לאדן, הידוע בכינוי "אמין אל-חק".

 

הדו"ח קובע כי הרשתות מהוות מקור לדאגה גוברת של הארגונים לסיכול הטרור בצרפת, זאת במיוחד לאחר שגורמים שיצאו מהמחנות הללו נחשפו לאחרונה בתאי טרור שנתגלו בבריטניה, בלגיה, ספרד ומרוקו. ברשותם של אלה נמצא "המדריך לג'יהאד" פרי עטו של איש אל-קאעידה, אבו מוסעב א-סורי, המטיף לתקוף צרפת משום שהיא "יעד לגיטימי לג'יהאד". ממידע מודיעיני שהגיע לידי צרפת עולה כי בין הגורמים שיצאו ממחנות אלה והשתקעו באירופה כדי להכין פיגועים נמנו לראשונה גם נשים.

 

מקור שלישי לדאגת אנשי המודיעין הצרפתיים הוא "רשתות הטרור הקווקזיות", כהגדרתם. לפי המידע, על הרשתות הללו אחראי נציג אל-קאעידה במרכז אסיה, האוזבקי טאהר יורדשאייב. אלו כוללות בוגרי מחנות אימון חשאיים במוקדים שונים באסיה, ובכלל זה בקשמיר, סין, אוזבקיסטן, גיאורגיה וצ'צ'ניה. לפי הדו"ח, לאחרונה נעצרו בוגרי המחנה בקשמיר המחזיקים באזרחות בריטית והולנדית. בצרפת נחשפה חוליה אחרת, שעל פי החשד הראשוני אנשיה עשו את דרכם לעיראק, אך בחקירתם התברר כי הם בדרכם למחנה בקשמיר.

 

הסכנה המיידית: ארגון אלג'יראי 

מקור דאגה רביעי של הצרפתים, ואולי החמור שבהם, הוא ההתארגנויות בצפון אפריקה בדגש על אלה השייכות לארגון איסלאם רדיקאלי באלג'יריה. מנהיג הארגון הזה, עבד אל-מאלכ דרוכדאל שמו, איים מספר פעמים בפומבי בשנתיים האחרונות לפגוע בצרפת. אותו ארגון, שלאחרונה זכה לברכת סגנו של בן לאדן, איימן זוואהירי, כמי שאמור להוביל את הג'יהאד באירופה ובארצות צפון אפריקה, שינה את שמו והסתפח בפועל לאל-קאעידה. זאת לאחר שקיבל את ברכתו של בן לאדן.

 

אותו ארגון אף היה זה שקיבל את המכתב האמור מבן לאדן הכולל הוראה לפגוע בצרפת, עדות לאיום הממשי שבו. "הארגון האלג'יראי מהווה כעת את מקור האיום הכבד ביותר על צרפת ועל אירופה כולה. בשל יכולתו הארגונית הטובה וקשריו הארוכים עם אל-קאעידה ובמיוחד עם אוסאמה בן לאדן אישית, הפך הארגון לזרם המרכזי של אל-קאעידה באירופה", מזהיר הדו"ח.

 

צרפת אכן מהווה יעד אטרקטיבי מזה זמן עבור פעילי הג'יהאד העולמי. גורם מדיני הבקיא בסוגייה הסביר ל-ynet: "צריך לזכור שכיום ישנן שתי מדינות עם צבא חזק באירופה - אנגליה וצרפת. יחד עם זאת, צרפת, יחד עם בריטניה וארה"ב, מוכרת נשק למדינות המפרץ. שירותי הביטחון שלה לא עושים שום הנחות לחוליות הטרור שבתחומה. כל אלה יכולים אולי להסביר מה הופך את צרפת ליעד אטרקטיבי יחסית לאל-קאעידה".

 

לדבריו, "כבר לפני כשלוש שנים חשפו הצרפתים התארגנות שהתכוונה לפגוע בקתדרלה של שטרסבורג, והדבר יצר עניין עצום". בהקשר זה ציין הגורם, כי גם בצרפת פורסמו קריקטורות הפוגעות בנשיא מוחמד, כפי שהיה בדנמרק. צרפת סערה סביב "פרשת הרעלות" והיותה המדינה החילונית ביותר באירופה שיצאה נגד הלבוש האיסלאמי, לבטח לא תרם. "אולם כל אלה יכולים להוות רק תירוצים. המוטיבציה לפגוע בכל מקום קיימת, ורצוי מקום גדול ומפורסם. הרי היו פיגועים בניו יורק, לונדון ומדריד, וניסיון לפגוע ברומא. סביר להניח שישנם ניסיונות בלתי פוסקים לפגוע גם בצרפת. האם זה בגלל פרשה כזאת או החלטה אחרת? בכלל לא בטוח", הוא אמר.

 

ומה בדבר הרצון להשפיע על תוצאות הבחירות? "אני לא רואה את אל-קאעידה מנסה לפעול לטובת עלייתה של סגולן רויאל. הם אולי לא אוהבים בלשון המעטה את מועמד הימין, ניקולא סרקוזי, בגלל צעדיו התקיפים נגד המהומות מבית ומדיניות הביטחונית, אולם זה לא אומר שבהכרח אל-קאעידה הפכו לתומכיה של רויאל. בכל מקרה, תקופת טרום הבחירות בצרפת מחייבת לקבל כל דיווח מסוג זה בזהירות", סיכם.

 

הקרע העדתי של איי קומורו

המתיחות הגוברת בתקופה האחרונה בין הסונה לשיעה באיסלאם, מעסיקה כיום רבים בעולם הערבי, למרות הניסיונות להציג אווירה של "עסקים כרגיל". ביטוי למתח זה ניתן היה למצוא השבוע אפילו באיי קומורו, מדינה שמורכבת ממספר איים באוקיינוס ההודי, מצפון מערב למדגסקר.  

 

שלשום קראו 60 חכמי דת סונים תושבי אחד האיים, "לגרש את הזרים אשר מסייעים להפיץ את האסכולה השיעית באיי קומורו". מדובר באי המאוכלס בכ-700 אלף איש שמרביתם סונים. חכמי הדת התכנסו במדרסה (מעין בית מדרש מוסלמי) ובראשם הקאדי (שופט הלכתי) של מורוני, הגדול שבאיי קומורו, סעיד מוחמד ג'ילאני. הם קראו לאסור על קיום טקסים שיעיים באיי המדינה.

  

הסערה פרצה לאחר שבפעם הראשונה בהיסטוריה של איי קומורו, שכ-98% מתושביה הם מוסלמים, ציינו בשבוע שעבר באופן פומבי את טקסי ה"עאשורה", יום האבל על מותו של חוסיין בן עלי בו נוהגים השיעים להכות עצמם בשלשלאות עד זוב דם.

  

"הפצת השיעה היא דבר רע בחברה של איי קומורו", אמר הקאדי ג'ילאני. "ישנם כ-30 צעירים שעברו קורסי הכשרה באפריקה וחלקם נמצאים כעת באיראן. הם מעוניינים לשוב ולהפיץ את השיעה באיי קומורו", הזהיר. חכמי הדת הסונים אף קראו לסגור את בתי הלימוד של השיעים במדינה וקראו לנשיא המדינה שנבחר אשתקד, אחמד עבדאללה סאמבי, להגן על המסורות והטקסים הסונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צרפת. יעד חדש?
צילום: איי פי
בן לאדן. מסר בחתימתו
צילום: רויטרס
מומלצים