שתף קטע נבחר

אולמרט: "סלאח ומשעל לא יכתיבו איפה לעבוד"

זמן קצר לאחר שהממשלה אישרה את המשך העבודות בשער המוגרבים, מתח ראש הממשלה ביקורת על ראש הפלג הצפוני וראש הלשכה המדינית של החמאס: "מחר הם יאמרו לנו מה לעשות בשער יפו". את סלאח הזהיר: "אם הוא לא יפעל לפי החוק - החוק יפעל נגדו". גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה: כל הגורמים הרלוונטיים בישראל ובעולם הערבי - בהם הוואקף המוסלמי והשלטונות הירדנים - עודכנו בתוכנית השיפוץ

"אם היום יש לראאד סלאח ולחאלד משעל בעיה עם עבודות המתבצעות 20 מטר מהכותל המערבי, מחר הם יגידו לנו מה לעשות בשער יפו ומחרתיים בשכונת ממילא", כך הזהיר היום (א') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בדברים שאמר עם תום ישיבת הממשלה השבועית, בנוגע לנושא שעמד במוקד סדר היום - המשך העבודות בשער המוגרבים ליד הר הבית בירושלים. מוקדם יותר אישרה הממשלה את המשך העבודות, אשר גרמו למהומה גדולה בסוף השבוע.

 

"המדינה צריכה לומר - מדובר בשטח וריבונות ואי אפשר לתת לשני אלה לנהל את החיים הריבוניים", הוסיף אולמרט בהתייחסו לראש הפלג הצפוני בתנועה האסלאמית ולראש הלשכה המדינית של החמאס.

 

אולמרט פרס בפני השרים את השתלשלות האירועים שהובילו לשיפוצים במעלה המוגרבים בעיתוי הנוכחי. לדבריו, המעלה התמוטט בפברואר 2004 ובחודש בנובמבר באותה שנה אישרה הממשלה הצעה של כ-4.8 מיליון שקלים לטובת שיפוץ המבנה. מאז נערכו דיונים שונים ובהם הוצגו תוכניות השיפוץ. גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה הבהיר היום שכל הגורמים הרלוונטיים בישראל ובעולם הערבי - בהם הוואקף המוסלמי והשלטונות הירדנים - עודכנו בתוכנית השיפוץ. עם זאת הדגיש אותו גורם באשר לוואקף: "עדכנו, אך איננו מתכוונים לקבל אישור מהוואקף לעבודה בשטח ריבוני ישראלי".

 

ראש הממשלה הבהיר כי השטח בו מתבצעות העבודות הינו בריבונות ישראלית מלאה. "זהו שטח שנמצא מחוץ לחומת הר הבית ובסמכות ישראלית ריבונית מלאה. הועברו עדכונים לכל הגורמים הרלוונטיים באר ובעולם אך איננו מבקשים רשות", אמר אולמרט.


מסגד אל-אקצה ואזור החפירות. ריבונות ישראלית מלאה (צילום: יואב גלאי)

 

במהלך ישיבת הממשלה תקף אולמרט את ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, ראאד סלאח, אשר ליבה לטענתו את היצרים סביב סוגיית שער המוגרבים: "תפקידנו לעשות מאמץ עליון לחזק גורמים מתונים בקרב ערביי ישראל אך סאלח פועל לפי קני מידה אחרים מתוך מאמץ שאם החזון שלו יתגשם - מדינת ישראל לא תתקיים כמדינה ריבונית ודמוקרטית. כאשר אינו פועל על פי החוק - רשויות החוק יפעלו נגדו, אך ברור שיש לו תפיסת עולם עקבית מנוסחת וברורה לגבי חזונו על עם ישראל. צפינו את כל מה שקרה בפועל. פעלנו על פי הערכתם של כל גורמי ההערכה הישראלים כולל השב"כ והמשטרה, אשר קבעו שהעיתוי הנוכחי הוא זמן אפשרי לביצוע פעולה נדרשת".

 

גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה הבהיר שבדיון שנערך אצל אולמרט ב-25 בינואר נשאלו שאלות קשות כדי לברר אם העבודות עלולות להוביל למהומות. השב"כ וגורמי הערכה אחרים כולל המוסד והמשטרה, אמרו שמדובר בחלון זמן יותר סביר מזמנים אחרים.

 

"החמאס חלש, התנועה האסלאמית מפולגת והתנאים סבירים", הסביר אותו גורם. "אין זמן טוב לביצוע עבודה כזאת בירושלים אך מדינה צריכה לנקוט בצעדים ליישום ריבונותה בשטחים שבאחריותה המלאה. זאת בהתחשב בכך שמעלה המוגרבים הוא הכניסה היחידה ליהודים ולכוחות הביטחון למתחם הר הבית אשר אינו עובר בשכונות ערביות".

 

בנוגע לשאלת הפסקת העבודות אמר אולמרט: "יש בעיה - תמיד יש שאלה של איפה עובר הגבול. היום זה 20 מטר מהכותל המערבי. האם חאלד משעל וראאד סאלח יאמרו לנו מה לעשות 20 מטר מהכותל? מחר הם יגידו לנו מה לעשות בשער יפו ומחרתיים בשכונת ממילא. מדינה צריכה לומר 'זה שטח שלנו וריבונות שלנו ואי אפשר לתת לשני אלה להכתיב'". היום בצהריים הורה מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב משה קראדי, לפתוח בבדיקה האם הדברים שאמר סלאח במהלך הימים האחרונים מהווים הסתה.

 

השר ראלב מג'אדלה שאל במהלך הדיון מדוע היועץ המשפטי לממשלה אינו נמצא במקום וטען שלפי תוכנית בניין העיר הקיימת, אי אפשר לבנות גשר בשער המוגרבים. מג'אדלה, השר הערבי הראשון בממשלת ישראל, הגן על האוכלוסייה הערבית ואמר שלא כולם הם ראאד סאלח. הוא הציע לדבר עם האוכלוסייה הערבית ולבצע דברים בתאום עימה.

 

במהלך הישיבה הבהיר גורם מדיני בכיר בירושלים כי העיתוי הוא כאמור פועל יוצא של הצורך בשיקום המעלה אשר נהרס כבר לפני כשלוש שנים ומאז תהליכי הביצוע שלו נמשכו זמן וגרמו לעיתוי הנוכחי. הוא הבהיר שאין קשר בין התוכנית לבניין הגשר לבין אישור הסכמי מכה ולממשלת האחדות הפלסטינית. "כמו שהדגשנו מדובר בשטח ריבוני ישראלי ואנו צריכים ויכולים לבצע זאת עכשיו", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד אולמרט. אזהרה לסלאח
צילום: דודי ועקנין
ראאד סלאח. הוביל את המאבק
צילום: חגי אהרון
מומלצים