שתף קטע נבחר

יש לך ניסיון בעבודה? לא התקבלת

דוד בן גרשון, בן 56, במקצועו עובד סוציאלי זה 20 שנה, מתקשה כבר 4 שנים למצוא מקום עבודה. מתברר כי הוותק הרב שלו הוא דווקא לרועץ. והוא לא לבד: לפי ההערכות, ישנם מאות אלפי מובטלים בגילאים דומים. המעסיקים, מצדם, מעדיפים את כוח העבודה הזול

לדוד בן גרשון, תושב ירושלים בן 56, יש בעיה במציאת עבודה: פשוט יש לו יותר מדי ניסיון. בן גרשון, עובד סוציאלי במקצועו כבר יותר מ-20 שנה, אולם כבר כמעט ארבע שנים וחצי הוא נודד בין מקום עבודה אחד למשנהו, ומנסה להוכיח לכל העולם שוותק זה דבר מצוין והוא יכול לתת שירות מצוין לאזרחים.

 

בעבר שימש בן גרשון כחוקר נוער במשטרה, עבד עם נפגעי סמים בדרום, בפנימיות נוער ובבית אבות. לאחרונה הכיר בת זוג ועבר להתגורר עמה באזור ירושלים - ומאז הוא לא מוצא עבודה. בכל יום הוא שולח קורות חיים בניסיון למצוא עבודה וניגש לראיונות - אבל לא פעם ולא פעמיים הבהירו לו, הן ברמזים והן בצורה ישירה, כי בשל הוותק הרב שיש לו - המציב אותו בדרג שכר גבוה - הוא לא יכול להתקבל.

 

בימים אלה הוא עובד ברבע משרה באבטחה, מתקיים מעבודות מזדמנות, מתקשה לשרוד ולשלם דמי מזונות לבתו. "אני רוצה לעבוד ואני אוהב לעבוד. לפי החוק יש לי עוד 11 שנים עד הפנסיה, יש לי ניסיון רב במקצוע שזה אוצר - ואף אחד לא מוכן לנצל את זה".


פעם נסיון היה נחשב כנכס העיקרי. בן גרשון (צילום: ניב קלדרון) 

 

בן גרשון מספר כי לפני עשרה ימים היה בראיון עבודה בעיריית תל אביב. "נאמר לי שאני אדם טוב עם המון ניסיון, אבל יש להם הוראה לא לקבל עובדים מעל גיל 48", כך הוא טוען. "יש לנו מדינה עם חוק של שוויון תעסוקה, אבל אף אחד לא מוכן לקיים אותו. אין לי הכנסות, אני מתקיים מקצת יותר מ-1,000 שקל ואפילו לא יכול לשלם דמי מזונות שאני חייב. אני לא רוצה ולא מוכן לבקש עזרה מהמשפחה או מילדיי הבוגרים, לא מוכן שיפרנסו את אבא".

 

איציק פרי, יו"ר ארגון העובדים הסוציאליים, מסביר בעקבות המקרה של בן גרשון כי לוותק יש משמעות בשכרם של העובדים הסוציאליים. "עובד סוציאלי עם ותק מקבל שכר גבוה בכ-40 אחוז יותר מעובד סוציאלי מתחיל. בגלל ההפרטה של הרבה עמותות ומוסדות ממשלתיים, הם מעדיפים לקבל עובדים סוציאליים שסיימו את לימודיהם אתמול, כי זה כוח עבודה זול. אנחנו מקבלים הרבה פניות של עובדים סוציאליים עם ותק - אנשים מבוגרים שמתקשים למצוא עבודה".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "אין הנחיה שכזאת. העירייה מקבלת לשירותיה כוח אדם ללא הבדל דת, גזע מין או גיל".

 

"המעסיקים מודים שהם מעדיפים צעירים"

לפי נתונים של משרד התמ"ת לשנת 2005, מתוך כ-840 אלף אזרחים בגילאי 50-60 יש כ-41 אלף מובטלים וכ-273 אלף שאינם נמצאים בכוח העבודה. בנוסף, מתוך מובטלים אלו כמחצית עולים חדשים (הגיעו ארצה משנת 1990). משך הזמן הממוצע בגילאים אלו למציאת עבודה הוא כעשרה חודשים.

 

זווית נוספת למציאות העגומה מספק מאיר גולדשטיין, מתנדב בעמותת "חמישים פלוס-מינוס", העוסקת במציאת מקומות תעסוקה לבני 45 ומעלה. "אנשים פונים אלינו במצב של ייאוש אחרי שהם מסתובבים בשטח עם קורות חיים ביד שנה ואף יותר", הוא מספר.

 

"להערכתנו ישנם כ-200 אלף מובטלים מעל גיל 45 אשר אינם מצליחים למצוא עבודה במשך שנה וחצי", מוסיף יו"ר העמותה, עודד הון. "במאגר מחפשי העבודה שלנו רשומים כ-3,500 אנשי מקצוע, כאשר יותר מ-70% אחוזים מהם הינם בעלי השכלה גבוהה. בכל יום בודקים כמאה אנשים מקומות עבודה באתר האינטרנט".

 

הון מספר כי אדם המגיע לגיל 45 ומסיבות שונות אינו עובד מתקשה במציאת משרה חדשה, ומדובר בתופעה ידועה. מתנדבי העמותה עסוקים בין היתר בשינוי תדמיתם של אותם מובטלים הפונים אליהם. "למעסיקים יש דעה קדומה על כך שאדם בגיל הזה לא יכול להפעיל מחשב, או אינו יכול להשתנות בהתאם למקום העבודה", אומר הון. "אנחנו מנסים להסביר להם עד כמה הם טועים, משום שאנשים מבוגרים לרוב לא מחפשים לבנות קריירה אלא צמאים למקום פרנסה. הם מסורים, אין להם ילדים קטנים ולכן היעדרותם ממקום העבודה מינימאלית. אדם כזה יישאר בעבודה להרבה זמן ולא יטוס פתאום להודו, למשל".

 

הניסיון המקצועי הרב שיש למחפשי העבודה הפוטנציאליים, אמור לכאורה להוות יתרון על העובדים שרק נכנסו לשוק העבודה. בשטח, כאמור, הנסיון הופך חסר משמעות ובמקרים רבים אף לנטל. גולדשטיין, אשר מתנדב במחלקת התעסוקה של העמותה, מספק דוגמה: "עובדת כבת 50 שלחה קורות חיים לאחד ממשרדי ממשלה ללא ציון גיל. מיד חזרו אליה כי כישוריה התאימו למשרה, אך לאחר ששמעו את גילה, לא חזרו אליה שוב. מעסיקים מודים שהם מעדיפים ללמד את הצעירים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מדי ניסיון. בן גרשון
צילום: ניב קלדרון
והתעודה. לא מרשימה אף אחד
צילום: ניב קלדרון
מומלצים