שתף קטע נבחר

"השלום לא יפרוץ היום בפגישה המשולשת"

בכיר בלשכת ראש הממשלה אמר עוד לקראת פסגת רייס-אולמרט-אבו מאזן היום בירושלים: "הנשיא הפלסטיני יצטרך לחזור אל חמאס ולתבוע שינוי העמדות כדי שהקהילה הבינלאומית וישראל יוכלו לקבל את ממשלת האחדות החדשה"

בלשכת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מפחיתים ציפיות לקראת הפסגה המשולשת - רייס, אולמרט ואבו-מאזן - היום (ב') בירושלים. "השלום לא יפרוץ בפגישה המשולשת עם רייס ואבו מאזן", אמר בכיר בלשכת ראש הממשלה.  "אבו-מאזן יצטרך לחזור אל חמאס ולתבוע שינוי עמדות כדי שהקהילה הבינלאומית וישראל יוכלו לקבל את ממשלת האחדות החדשה".

 

חלקהּ הראשון של פגישת הפסגה יערך בשש עיניים - רייס, אולמרט ואבו-מאזן. אחר כך יצורפו חברי המשלחות. ראש הממשלה צירף את השרים ציפי לבני, עמיר פרץ ושמעון פרס לארוחת הצהריים שתתקיים לאחר הפגישה. המפגש כולו מתוכנן להימשך שלוש שעות וחצי.

 

נראה כי מעבר לסוגיית הקבלה של תנאי הקוורטט, תעלה על שולחן הדיונים עוד שורה של סוגיות ובהן שחרור גלעד שליט, הפסקת ירי הקסאם ופעולות הטרור, הפסקת ההברחות ממצרים לרצועת עזה, מעבר רפיח, מעבר קרני לסחורות והסיוע הכלכלי-הומניטרי.

 

אבו-מאזן יתייצב לפסגה המשולשת מול רייס ואולמרט בעמדה נחותה. ישראל וארצות-הברית סיכמו ביניהן לדחות את ממשלת האחדות הפלסטינית אם זו לא תכיר בישראל, לא תתנער מהטרור ולא תאמץ את ההסכמים הקודמים. אבו-מאזן לא יכול להבטיח זאת, משום שאין לו את הסמכות לכך. הוא מודע לכך ואינו מצפה שישראל וארצות-הברית יקבלו היום את הממשלה הפלסטינית.

 

ואולם בירושלים מניחים הנחה הפוכה: אבו-מאזן יבוא לירושלים כדי להצטייד בתחמושת למאבק שלו מול חמאס. לאחר שיווכחו בחמאס שהקהילה הבינלאומית - ובראשה ארצות-הברית וישראל - אינה מכירה בממשלה החדשה, יחפשו מוצא של פשרה. בלעדיה, כפי שברור לאבו-מאזן וברור גם לחמאס, לא יזכו הפלסטינים להקלות המדיניות והכלכליות; כך לפחות מאמינים בירושלים.

 

אולמרט אינו מאמין שיהיו הפתעות בפגישה המשולשת. המסרים גלויים והועברו לאבו-מאזן על ידי רייס, כמו גם על ידי אולמרט בהופעותיו הפומביות בימים האחרונים. על פניו נראה שאבו-מאזן יעמוד בעמדת המנהיג הנזוף. בפועל, כפי שמבהיר מקור מדיני בכיר, יימנע ראש הממשלה בכל דרך מלהעמיד את אבו-מאזן במבוכה. אולמרט רוצה לשמר את הקשר עם הנשיא הפלסטיני, כדי לא ליצור טריז במחנה הפלסטיני, ולהותיר את חמאס כמחנה הקיצוני ברשות. 

 

לבני הבהירה בסקירתה בישיבת הממשלה השבועית את עמדת ישראל: "הפלסטינים ניסו להשיג דרך הסכמות מכה איזו נוסחה מעורפלת. ואולם אין מחלוקת עם ארה"ב ואף לא עם האירופים, שמה שסוכם שם אינו עומד בשלושת התנאים של הקהילה הבינלאומית.

 

"כמובן שהם ינסו למכור שהסכם מכה עומד בתנאי הקוורטט. חשוב מאוד שממשלת ישראל - עם כל הקהילה הבינלאומית - תעמוד על העקרונות הללו, עוד לפני שקמה הממשלה הפלסטינית החדשה, לפני שיש מעשה עשוי".

 

בכיר בלשכת אולמרט הדגיש שראש הממשלה חזר לא אחת ואמר שאם חמאס יקבל את שלושת תנאי הקוורטט, הוא יהיה מוכן לשבת איתו לשולחן אחד. אולמרט הולך לפסגה המשולשת בירושלים כי התחייב לכך מראש, הרבה לפני הסכם מכה. זאת מתוך חשש שגם החלטה על ביטול הפסגה תגבה מחיר מדיני, עד כדי אובדן סמכותו של אבו-מאזן בעיני הפלסטינים.

 

הרציונל של ההליכה לפסגה, למרות שהיא נדמית כחסרת תוחלת, היא לשים על השולחן את שלושת התנאים ולראות מה יקרה. "עדיין לא קמה ממשלה פלסטינית ויש עוד מקום לשינויים", סיכם הבכיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ורייס. שורה של סוגיות חשובות
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום: איי פי
אבו-מאזן. עמדת נחיתות
צילום: איי פי
מומלצים