שתף קטע נבחר

בקדימה מתגעגעים לעסקנות הפוליטית

עם הקמת קדימה קיוו אנשיה להנהיג דרך חדשה, ללא עסקנות מהסוג הפשוט והמוכר. התרדמה הכללית בה מצויים הפעילים המעטים, הבהירה כי אי אפשר לנהל מפלגה וירטואלית ויש לנקוט קו אחר, שדומה במהותו לליכוד והעבודה. היום התכנסה לראשונה הוועדה לענייני מפלגה כדי לדון בצעדים שיש לנקוט כדי להחזיר את הצבע ללחיים

הקמתה של מפלגת קדימה לפני קצת יותר משנה, היתה אמורה לבשר שינוי דרמטי בתרבות הפוליטית בישראל. מקימי המפלגה - ובראשם אריאל שרון - הבטיחו שקדימה לא רק תפעל ליצירת יציבות במערכת הפוליטית, אלא תשנה את הנורמות הנהוגות בפוליטיקה, תחסל את העסקנות ואת המרדף אחר חברי המרכז ובאופן כללי - תוריד מסדר היום את התמונות המביכות שליוו בשנים האחרונות את כינוסי מרכזי המפלגות הגדולות.

 

אלא שקצת יותר משנה אחרי, מתברר כי הבטחות וחלומות לחוד, ומציאות מרה לחוד: קדימה מתרסקת בסקרים, העומד בראשה זוכה לאחוזי פופולריות מן הנמוכים להם זכה ראש ממשלה בישראל אי פעם, הסניפים החדשים (בתי קדימה) לא שוקקים חיים וגם המתפקדים לא ממהרים למלא את השורות. עד כה, רק כ-22 אלף איש התפקדו למפלגה שהיתה אמורה להיות הגדולה בישראל, בעוד שבעבודה הסתיים המפקד עם יותר ממאה אלף מתפקדים ובליכוד פועלים להגיע למספרים דומים עד סוף החודש.

 

לאור זאת, מינה לפני כשבועיים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, את ח"כ צחי הנגבי לאחראי על חיזוקה הפוליטי של קדימה והיום (ב') התכנסה בכנסת לראשונה הוועדה לענייני מפלגה כדי לדון בצעדים שיש לנקוט כדי להחזיר את הצבע ללחיים. בישיבה, בה השתתפו מלבד הנגבי גם השר אבי דיכטר, כעשרה חברי כנסת, מנכ"ל קדימה יוחנן פלסנר והאסטרטג ליאור חורב, לא התקבלו החלטות אופרטיביות, אולם הוחלט כי בישיבות הבאות יידונו נושאים הקשורים לשינוי תקנון המפלגה, הרחבת שורות מועצת קדימה וכן נושאים הנוגעים למפקד החברים ולבחירות לרשויות המקומיות.

 

בכירים בקדימה אומרים כי המפלגה תצטרך לעבור שינוי משמעותי מבחינה תפיסתית ואף לשנות את תקנונה, כך שתהיה דומה יותר למפלגות כמו העבודה והליכוד. הנגבי עצמו התבטא בזהירות בישיבה, אולם גם הוא רמז כי על קדימה לעבור תהליך של דמוקרטיזציה, להרחיב את השורות של המועצה ולשתף יותר אנשי שטח בהליך קבלת ההחלטות. במילים אחרות: גדולים הסיכויים שקדימה תיישר קו עם העסקנות הפוליטית, אותה עסקנות שהיא הבטיחה לחסל עם הקמתה.


בית קדימה בבאר שבע. השטח כמעט לא קיים (צילום: הרצל יוסף)

 

"מצד אחד אנחנו לא רוצים עסקנות פוליטית מן הסוג הפשוט והמוכר, אבל לאנשים בשטח צריכה להיות תחושה שיש להם ייצוג במוסדות המפלגה", אומר בכיר במפלגה, שהשתתף בישיבה. "המועצה מורכבת היום מחברי כנסת, שרים, מועמדים ברשימה לכנסת שלא נבחרו וראשי רשויות התומכים בקדימה. זה מצב לא רגיל וצריך לשנות אותו. אנשים רוצים להרגיש שיש להם בשביל מה לפעול. מתברר שאין ברירה: עסקנות פוליטית היא הכרחית במציאות הפוליטית שנוצרה במדינה".

 

"המבנה הקיים לא מתאים יותר למפלגה"

בקדימה נזהרים מלחזור אל ימי העבר וחוששים מפני הדימוי שדבק במרכז הליכוד. על כן הכוונה תהיה לנסות ולמצוא "דרך אמצעית" שתאפשר לשתף יותר אנשי שטח בהליך קבלת ההחלטות, וכן בפעילויות של מוסדות המפלגה. כיום, לדוגמה, ראשי הבתים של קדימה לא נבחרים אלא ממונים על ידי מנכ"ל המפלגה. הסיבה: תקנון המפלגה לא מגדיר באופן חד משמעי כיצד ייבחרו האישים שיעמדו בראשות הסניפים.

 

"לאנשים בשטח, כאלה שבאו אחרי שלושים שנות פעילות בליכוד, קשה עם המצב הזה", אומרים בכירים בקדימה. "הם רוצים להרגיש שהם מעורבים, שיש להם השפעה, שהם חלק מהעשייה הפוליטית. לכן נצטרך לשנות את התקנון, שכן המבנה הקיים לא מתאים יותר. התקנון הזה התאים לימי אריק שרון, למציאות שבה המנהיג של המפלגה זוכה לאהדה גדולה בציבור הישראלי. היום זה כבר לא המצב, וצריך לשמור על האנשים במפלגה".

 

באופן פרדוקסלי, בקדימה פוזלים היום לעבר הליכוד, ומתקנאים ביכולת של התנועה שרק לפני פחות משנה נחשבה למפלגה מחוסלת, להעיר את השטח ולהלהיב את הפעילים שלה. "פעילות מפלגתית שוקקת יותר ומעורבות של אנשי השטח יבטיחו המשכיות בקדימה", מסבירים בכירים במפלגה. "בליכוד, גם בתקופות הכי קשות יש גרעין של פעילים שנשאר שם ונושא על גבו את הנטל. לכן, העסקנות הפוליטית נדרשת כדי להעביר מסר לפעילים: אנחנו קיימים. שנה אחרי, מתברר שללא עסקנות זה לא יילך. אנשים צריכים להרגיש שהם חלק מהתהליכים בתוך המפלגה".

 

שרת החוץ, ציפי לבני, לא ממתינה יותר מדי למסקנות של ועדות כאלה או אחרות, וכבר היום הציעה בישיבת הסיעה לשנות את התקנון, כך שמתפקדים חדשים יוכלו להצביע למוסדות המפלגה ללא תקופת אכשרה. כיום, נדרשים מתפקדים חדשים להמתין 18 חודשים בטרם ניתנת להם הזכות לבחור או להבחר. לבני, כאמור, רוצה לקצר הליכים ולאפשר לחברים החדשים להשפיע גם ברמה הארצית, וגם ברמה המוקמית, לקראת הבחירות לרשויות המקומיות ומאוחר יותר - לראשות המפלגה.

 

בקדימה יש המעריכים כי לא בכדי העלתה לבני את הצעתה דווקא היום. שרת החוץ רואה עצמה כמועמדת לעמוד בראשות קדימה אולם לא משקיעה יותר מדי מאמץ בפעילות פוליטית או בעריכת מפקד. ביטול תקופת ההכשרה, תאפשר ללבני לערוך מפקד נרחב לקראת הבחירות לראשות המפלגה, ולהנות מפירותיו. הצעתה של שרת החוץ תעלה לדיון בשבוע הבא בישיבת הסיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. לא על זה הוא חלם
צילום: רויטרס
לבני. מכינה את השטח
צילום: יואב גלאי
מומלצים