שתף קטע נבחר

 

איפור לפורים: ממה צריך להיזהר

בפורים ילדים רבים מתאפרים, למרות שבמוצרי איפור קיימים חומרים רעילים שיכולים לגרום לתגובות אלרגיות או לזיהום. משרד הבריאות לא הסדיר את התחום, וארגון אמון הציבור הרים את הכפפה ומציע טיפים לאיפור בטוח

אחד מסימני ההיכר של חג הפורים, הוא שימוש נרחב ויצירתי באיפור. מדי שנה, במהלך החג, נוהגים ההורים לאפר את ילדיהם – בין היתר את הפנים וסביב העיניים (אזור שנחשב רגיש במיוחד), בחומרי איפור שעלולים להיות מסוכנים. כך גם נוהגים ההורים והילדים לחלוק מוצרי איפור, בין אם בבית בין חברים, ובין אם בפינות איפור לקהל הרחב הנמצאות בדרך כלל בקניונים או בחנויות שונות.

 

ארגון אמון הציבור מוסר, כי הציבור הרחב אינו מודע על פי רוב, לבעיות הנפוצות בתחום זה: הימצאותם של חומרים רעילים ומזיקים במוצרי האיפור, קיומם של חומרים שגורמים לתגובות אלרגיות בקבוצות מסוימות ובעיות זיהום שנובעות מהעברת תכשירי האיפור מאדם לאדם.

 

בעייתית גם העובדה כי מוצרי איפור משווקים לעתים מבלי שמסומן על גבי המוצר או בחוברת מצורפת, הרכיבים שהם מכילים, הוראות שימוש לגביהם ואזהרות (למשל – לקבוצות אלרגיות).

 

ההתמודדות בארץ לקויה

בעולם המערבי, נוהגות הרשויות השונות לפרסם התראות והנחיות לציבור לגבי כללי זהירות כדי להתמודד עם הבעיות שעלולות להתעורר כתוצאה משימוש במוצרי האיפור.  מאמון הציבור נמסר, כי בישראל נראה כי ההתמודדות עם הנושא לקויה. 

 

כך, בחיפוש נרחב שערך ארגון אמון הציבור באתר האינטרנט של משרד הבריאות לא נמצאו הנחיות והמלצות לציבור לגבי שימוש ראוי בתמרוקים ואמצעי איפור. גם אופן השימוש בתחנות איפור מקצועיות לשימוש הקהל הרחב אינו מוסדר באופן שימנע זיהומים.

 

בעיה נוספת בתחום היא כי חלק מהתמרוקים המיוצרים באופן מסורתי עלולים להיות מסוכנים. כך למשל "כחל", המהווה תמרוק מסורתי מקובל במזרח התיכון ובחלק ממדינות המזרח הרחוק, מכיל על פי פרסומי ה- FDA עופרת המוגדרת כרכיב שאסור להוסיף לתמרוקים. פרסומים בעולם מזהירים מפני סכנה זו, וגם בארץ קיים איסור על הוספת עופרת לתמרוקים.

 

הבעיה היא שלצד התמרוקים המאושרים על ידי הרשויות, משווקים גם תמרוקים שלא בהכרח מועברים לאישור משרד הבריאות. למשל מוצרים המיוצרים במפעלים מקומיים ובדרכים מסורתיות. יש לציין, כי בישראל הסיכון להימצאות תכשירים הכוללים כחל בשווקים וחנויות גדול במיוחד לאור קיומה של אוכלוסייה נרחבת המורגלת בשימוש בו.

 

בדיקות טלפוניות שערך אמון הציבור עם משרד הבריאות העלה כי אכן יש סיכון בשימוש של מספר אנשים באותו איפור (לפנים בכלל וסביב העיניים בפרט), וגם קיימת בעיה עם שימוש בטסטרים בחנויות וגם בהפעלת פינות איפור שלא באמצעות כלי איפור חד פעמיים.

 

במשרד הבריאות ציינו, כי במעבדה נבדקים רק תמרוקים שהועברו לבדיקת משרד הבריאות, ולא עוסקים שם בבקרה יזומה שתמנע שיווק תמרוקים שלא אושרו. פעולות האכיפה אמורות להתבצע באמצעות מחלקת בריאות הציבור במשרד הבריאות.

אלא שפנייה טלפונית של אמון הציבור למחלקת בריאות הציבור, לא העלתה תשובה לשאלה אם יש בקרה יזומה למניעת תמרוקים המשווקים ללא אישור.

 

בארה"ב הנושא מוסדר על ידי ה-FDA (מנהל התרופות והמזון), ומדי שנה לקראת חג ה-HALOWEEN (המקביל באופיו לפורים), מתפרסמות התראות והנחיות לציבור כיצד להימנע מבעיות בתחום האיפור.

 

טיפים לשימוש באיפור

לכן, בהיעדר הנחיות לציבור מטעם משרד הבריאות ליקט אמון הציבור טיפים חשובים שפורסמו על ידי ה-FDA.  אלו עיקריהם:

 

  • בדומה לסבונים, יש מוצרים שיכולים להתאים לגוף ולפנים, אך עלולים להיות מסוכנים לעיניים.

 

  • על גבי צבעים שונים לפנים ועל תכשירי איפור שונים נכתב שאין לעשות בהם שימוש באזור העיניים – כדאי להקשיב, גם אם הציור על גבי המוצר מראה אחרת.

 

  • גם מוצרים שניתן לעשות בהם שימוש ליד העיניים עלולים לגרות את העור ואת האזור כולו, אם נעשה בהם שימוש במידה רבה מדי.

 

  • אם מתכוונים להשתמש באיפור שאינו מוכר לנו ושלא ניסינו בעבר, כדאי לעשות ניסיונות כמה ימים לפני פורים, באזורים פחות רגישים מהפנים, כמו היד, כדי לבחון אם קיימת רגישות מיוחדת.

 

  • לגבי צבעים זרחניים, יש כמה סוגים שניתן להשתמש בהם על הפנים, אך לא מומלץ ליד העיניים. הזהירים במיוחד יכולים לבדוק מה הם המרכיבים המצויינים על גבי אריזת המוצר, ולהשוות עם רשימת החומרים המסוכנים המפורסמת באתר משרד הבריאות .

 

  • לשים לב: לא לחלוק את מוצרי האיפור ששמים ליד העיניים עם אחרים, גם לא עם חברים קרובים – זה עלול להעביר חיידקים וליצור זיהום.

 

  • ב"פינות האיפור" השונות שיש במקומות ציבוריים (כמו בקניונים, במתנ"סים) שם האיפור משמש את הציבור הרחב, יש להקפיד לשים קודם את האיפור על מקלון אוזניים חד פעמי ורק אח"כ לשים את האיפור עלינו.

 

  • לא מומלץ להשתמש במוצרי איפור שכוללים כחל, שכן הם עלולים לגרום להרעלת עופרת, והסיכון גדול במיוחד לילדים, שכן להם רגישות גבוהה יותר לקליטת עופרת מהסביבה. מחקרים מלמדים כי הרעלת העופרת העלולה להיגרם כתוצאה מהשימוש במוצרים שבין מרכיביהם יש כחל, עלולה לגרום לבעיות התפתחות בילדים. כחל זה מרכיב שעושים בו שימוש רב במוצרי איפור וקוסמטיקה, והוא נמצא בעיקר במוצרי איפור כמו עפרונות עיניים וצלליות שמקורן במדינות המזרח התיכון, שניתן למצאם בשווקים במערב.

 

  • כדאי להסיר את האיפור לפני השינה.

  

וטיפ אחרון לגבי מסיכות: מסיכות עלולות להיות מסוכנות משום שהן מגבילות מאוד את טווח הראייה. ילדים שעוטים מסיכות על פניהם עלולים להיפגע בעת מעבר כביש, או להיתקל במכשולים ברחוב.

  

חג שמח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
איפור לפורים. שימוש נרחב
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: שי רוזנצוויג
היזהרו מחומרים רעילים
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: שי רוזנצוויג
לבדוק את התוויות
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים