שתף קטע נבחר

דו"ח שהוגש לאו"ם: ישראל נוהגת כמו באפרטהייד

החוקר העצמאי ג'ון דוגארד חיבר דו"ח עבור נציבות זכויות האדם של האו"ם, ובו הוא מאשים את ישראל בכך שהיא נוקטת במדיניות דומה לזו שבה נקט הממשל הדרום אפריקני

דו"ח שהזמינה נציבות זכויות האדם של האו"ם שפורסם הערב (יום ה') משווה בין פעולות ישראל ביהודה שומרון ועזה למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה. מחבר הדו"ח, החוקר העצמאי ג'ון דוגארד, כתב כי "החוקים שמנהיגה ישראל בשטחים הפלסטינים, כגון הגבלות התנועה והיחס המועדף למתנחלים, בהחלט מזכירים את הפעולות שנקט משטר האפרטהייד בדרום אפריקה".

 

הדו"ח, שמונה 24 עמודים, מונה טענות קשות כלפי ישראל. בין השאר, מונה דוגארד את ההגבלות המוטלות על תנועת פלסטינים, הריסת בתים ויחס מועדף למתנחלים בשטחים.

 

"האם אפשר באמת להתכחש לכך שמטרתן של הפעולות הללו היא להנהיג שליטה של קבוצה גזעית אחת - יהודית - על קבוצה גזעית אחרת - פלסטינית, ולדכא אותה באופן שיטתי"? תהה המחבר. 

 

ישראל טוענת כי מטרת הפעולות שלה בשטחים היא למנוע מפלסטינים לבצע פיגועי התאבדות ולבצע פעולות טרור אחרות נגדה, פעולות שהביאו עד כה למותם של יותר מאלף ישראלים בשש השנים האחרונות.

 

שגריר ישראל בז'נבה שיגר ביקורת חריפה בעקבות הדו"ח, וטען כי מובאות בו טענות חד צדדיות, כלפי ישראל בלבד. "לפיכך כל המסקנות שבו מוטות במכוון", דברי יצחק לבנון.

 

הדו"ח יוצג במלואו בחודש הבא, בכינוס של מועצת הזכויות של האו"ם, גוף חדש שכבר זכה לביקורת חריפה אפילו מצד מי שיזם את הקמתו, קופי אנאן, שאמר כי הגוף נוהג לגנות רק את ישראל.

 

הדו"ח של דוגארד מאשים את ישראל בפעולות טרור שהיא מבצעת בעזרת מטוסי אף-16, שמייצרים בומים על-קוליים באזורים אזרחיים. "בגדה המערבית חיים תושבים בפחד מפני טרור של מתנחלים", קבע. הוא טען כי אין זה מדוייק לקבוע שתהליך ההתנתקות מרצועת עזה שם קץ לכיבוש באזור. "ישראל עדיין שולטת במרחב האווירי בעזה ובגבולותיה החיצונים של הרצועה, וכן במעברי הגבול", טען. "עזה הפכה לכלא, לשטח כבוש", הוסיף. בעבר כבר חיבר דוגארד דו"ח ברוח דומה, בו קבע: "ישראל הפכה את עזה לבית כלא וזרקה את המפתח. במקומות אחרים היינו קוראים לזה טיהור אתני".  

 

לדבריו, שני הצדדים מבצעים פשעי מלחמה: "הפלסטינים משגרים רקטות קסאם לשטחי ישראל, אך חיילי צה"ל מבצעים פשעים ברמה גבוהה יותר".



 

בשנת 2001 מינה ארגון זכויות האדם של האו"ם את דוגארד כמומחה בלתי תלוי לחקור את האלימות הישראלית. כעורך דין בדרום אפריקה יצא דוגארד נגד מדיניות האפרטהייד בשנות ה-80.

 

בחודש דצמבר קיבלה העצרת הכללית של האו"ם ברוב מוחץ החלטה על הקמת מנגנון רישום של תלונות של פלסטינים שלטענתם נפגעו מהקמת גדר ההפרדה. עדיין לא ברור מתי יוקם המנגנון הזה, אך מקום מושבו הצפוי הוא בווינה, שם יקבל תלונות של פלסטינים בדואר. בהצעת ההחלטה תמכו 162 מדינות, שבע מדינות התנגדו ושבע נמנעו. ההחלטה התקבלה בעקבות דו"ח שהגיש לעצרת מזכ"ל האו"ם הפורש קופי אנאן, לאחר שהתקבלה חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי בהאג על גדר הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחסומים והגבלות תנועה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
טרור בחסות אף-16
צילום: רויטרס
באדיבות "בצלם"
טרור של מתנחלים בגדה
באדיבות "בצלם"
מומלצים