שתף קטע נבחר

פרידמן: לשלול מבג"ץ סמכות לפסול חוקים

פרסום ראשון: שר המשפטים יורה למשרדו להכין הצעת חוק, שעל פיה לא יוכל בג"ץ לבטל חוקים כפי שקורה היום, אלא יידרש להחזירם לכנסת כדי שתבצע בהם שינויים. פתרון שכזה, לדבריו, יעניק לגיטימציה לפעולות בג"ץ ויעלה את יוקרתו ואת יוקרת הכנסת בד בבד. ח"כ גלאון: "זו היתממות לחשוב שאפשר לסמוך על הכנסת". השר שטרית: "בג"ץ הוא המקדש האחרון שלנו - אסור לפגוע בו"

המהפכה החלה. שר המשפטים החדש, דניאל פרידמן, הביע היום (א') את תמיכתו בנטילת סמכויות מבג"ץ בכל הקשור לפסילת חוקים שהכנסת אישרה. בדיון של ועדת השרים לענייני חקיקה - כאשר הועלו הצעותיהם של שרת התיירות המיועדת, אסתרינה טרטמן, ושל ח"כ אופיר פינס להגבלת סמכותו של בג"ץ - אמר פרידמן כי הוא תומך במודל החוקתי הקנדי. מודל זה קובע יחס מיוחד בין חוק לחוקה, ועל פיו, בתנאים מסוימים יכול חוק רגיל להישאר בתוקף למרות אי-התיישבותו עם זכויות חוקתיות.

 

טרטמן הציעה שבג"ץ לא יוכל לבטל חוקים שהכנסת חוקקה, כפי שקורה היום. ח"כ פינס הניח הצעה שלפיה בג"ץ יוכל לבטל חוקים אך רק בהרכב של תשעה שופטים. בתגובה ביקש השר פרידמן לדחות לשבוע הבא את הדיון בהצעות והודיע כי עד אז יורה למשרד המשפטים להכין הצעה שתהיה מבוססת על הצ'רטר הקנדי.

 

על פי הצעה זו, חוקים שבג"ץ יחליט לפסול יחזרו לכנסת. הכנסת תדון באותם חוקים בתוך כחצי שנה או בתקופה אחרת שתקבע בהצעת החוק, כאשר במהלך תקופה זו החוק לא יהיה בתוקף. אם הכנסת תרצה לבצע שינויים - החוק ייכנס לתוקף רק לאחר שהם יבוצעו, ואם לא - החוק יבוטל. פרידמן הוסיף כי פתרון שכזה יעניק לגיטימיצה לפעולות בג"ץ ויעלה את יוקרתם של בית המשפט העליון ושל הכנסת בד בבד.

 

השר פרידמן הדגיש כי חשוב לו שההצעה תוגש על ידי הממשלה ותוסדר בהליך חקיקה ממשלתי. הוא הוסיף כי הוא מביע תומך בהצעת החוק שלפיה יוחזרו לכנסת חוקים שנפסלו על ידי בג"ץ, הואיל ובשנים האחרונות קבע בית המשפט העליון בעצמו את היקף סמכותו ואת היקף התערבותו בסמכות הכנסת.

 

"בג"ץ הוא המקדש האחרון - אסור לפגוע בו"

התגובות על הצעתו של פרידמן לא איחרו להגיע ונראה כי חברי הכנסת אינם מתלהבים לקבל לידיהם את הסמכות אותה מציע השר. חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) אמרה כי "זו היתממות לטעון שאפשר לסמוך על הכנסת. צריך להשאיר בידי בג"ץ את הסמכות לדחות חוקים פוליטיים של הכנסת, הפוגעים בזכויות אדם ומפלים אנשים על ידי רשויות השלטון. אחרת, יגרם נזק בלתי הפיך".

 

במהלך הדיון בנושא הביעו השרים מאיר שטרית ושלום שמחון התנגדות נחרצת למהלך זה. אליהם הצטרפו השר גדעון עזרא והשר יעקב בן יזרי. השר שטרית, שהתבטא בחריפות, אמר כי "בית המשפט העליון הוא המקדש האחרון שלנו ואסור לפגוע בו". הוא הוסיף כי ההצעה מקוממת והודיע כי אם אכן יוחלט בסופו של דבר לקבל אותה בשבוע הבא, הוא יגיש ערר לממשלה.

 

חבר הכנסת פינס, המציע כאמור להשאיר את הסמכות בידי בג"ץ אך להתנות את פסילת החוקים בהרכב מורחב של תשעה שופטים, אמר: "במדינה דמוקרטית יש לכבד את עקרון שלטון החוק ולפסול חוקים הנוגדים את חוקי היסוד".



 

פרידמן הצהיר על כוונתו לשנות סדרים כבר עם כניסתו לתפקיד. בטקס חילופי השרים במשרד המשפטים התייחס לנושא מינוי שופטים בכירים ואמר: "הייתי מאוד רוצה לשלב בכל הערכאות עורכי דין מהשוק הפרטי - האזרחי והפלילי. עורכי דין שמכירים את העולם מחיי המעשה. זה נראה לי חיוני".

 

עד כה היה מקובל כי לתפקיד השופטים בבתי המשפט המחוזיים והשלום מתמנים תובעים מהפרקליטות ואנשי אקדמיה, וכך גם לבית המשפט העליון. נדיר מאד להיתקל כיום במינויים של שופטים מהסקטור הפרטי. את התמונה הזאת מתכוון פרידמן, על פי דבריו, לשנות בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דניאל פרידמן
צילום: חיים צח
צילום: עופר עמרם
השר שטרית. לשמור על המקדש האחרון
צילום: עופר עמרם
גלאון. לא לסמוך על הכנסת
צילום: דודי ועקנין
מומלצים