שתף קטע נבחר

"ראשי רשויות הם האחראים למצב המועצות"

פרופסור יואל דן מחוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי תוקף ראשי רשויות מקומיות שתושביהן לא משלמים ארנונה וכתוצאה מכך מלינים את שכר העובדים. לקראת השביתה הרחבה במשק, עיקר חציו של דן וחבריו לגוף בעל הנטייה הימנית מופנים כלפי המועצות הלא-יהודיות. רון חן, סמנכ"ל השלטון המקומי: "מדובר ברשויות שמופלות במשך שנים והתושבים אינם מוכנים לשלם"

הודעתו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בדבר שביתה רחבה במשק השבוע במחאה על הלנת השכר ברשויות המקומיות ובמועצות הדתיות, מעלה טענות שונות מצד גורמים הנוגעים לדבר. לצד האמפתיה לעובדים שלא קיבלו את משכורותיהם זה חודשים רבים, יש גם מי שלא חושש להשמיע ביקורת.

 

"לא יתכן שאנשים לא משלמים ארנונה ואחר כך מתפלאים שאין כסף למשכורות", אומר פרופסור יואל דן מחוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי - קבוצת חוקרים ומרצים שידועה בנטייתה הימנית. נתוני משרד הפנים מחזקים את הטענה ולפיהם בכל שנה יש גביית חסר של 3.4 מיליארד שקל בעקבות אי-תשלום מצד תושבים.

 

"ראש המועצה הוא האחראי למצב של העירייה", אומר פרופסור דן בכעס. "אם רק 20 אחוזים מתושבי המועצה משלמים ארנונה, צריך להכניס את ראש המועצה לכלא. אפשרות שנייה היא שראש הרשות ישלם על הנזקים שנעשו לכלל המדינה בגלל השביתה. למה שדה התעופה והרכבת צריכים לשבות? מה הקשר? ההסתדרות תופסת כאן טרמפ ומחליטה על פעולות שמזיקות לכל המדינה ללא כל סיבה הגיונית".

 

רשויות רבות שמלינות את שכר העובדים הן מהמגזר הלא-יהודי. על פי נתוני משרד הפנים, אחת הסיבות העיקריות לכך היא אי תשלום מסי ארנונה ומים. פרופסור דן: "זה לא מקרה שרוב הרשויות ערביות. הם לא משלמים ארנונה, לא אכפת להם וזו התוצאה".

 

לדברי עוזרת מנכ"ל משרד הפנים, דברת זילברשטיין, הלנות השכר היו יכולות להימנע אם כל האזרחים היו משלמים ארנונה כנדרש. "במגזר הערבי ישנה גביית חסר של 500 מיליון שקל בקירוב מדי שנה. תשלום הארנונה יפתור את בעיית אי תשלום המשכורות. יש כאן כשל בגביית רשויות ערביות ודרוזיות ולכן אין לרשויות הכנסות. ברשויות היהודיות יש גבייה של יותר מ-80 אחוזים. גם במגזר החרדי בישראל המצב טוב יותר, וקרוב מאוד לממוצע הארצי - כ-73 אחוזים. ברשויות הדרוזיות והצ'רקסיות - 35 אחוזים והממוצע במועצות הערביות הינו 31 אחוזים".

 

"עומס במחלקת הגבייה"

יו"ר ועד העובדים במועצת המקומית ירכא, סלמן גמל עוידה, מציג צד אחר של הדברים. יש לציין כי המועצה שבה עובד עוידה לא משלמת לעובדיהּ משכורות זה חודשים רבים. "כבר לפני שלושה חודשים, בשביתה הקודמת, אנשים התחילו להתעורר ולשלם את המסים. את מוזמנת לבוא ולראות במו עינייך איזה עומס יש במחלקת הגבייה. הם עובדים שם שעות נוספות. אנשים משלמים, אבל זה לא קשור. אדם שעובד צריך לקבל משכורת. תמצאי לי ח"כ אחד שלא קיבל משכורת. גם אם הוא מושחת - הוא מקבל את הכסף לחשבון".

 

ד"ר רון בריימן, לשעבר יו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי, סבור שברשויות רבות לא מקפידים על שלטון החוק. "הרשויות צריכות לעשות הכל כדי לגבות את המסים. יש כאן חוסר אחריות של ראשי הרשויות ושל האזרחים. אנחנו נמצאים במצב אבסורדי - הרשויות לא משלמות משכורות ולא גובות ארנונה, ואז פונות לשלטון המרכזי לקבלת כספים.

 

"זה לא הולך ככה וזה לא פתרון. מצד שני ישנם העובדים המסכנים שלא מקבלים משכורת ולא מצליחים לחיות בכבוד. מצד שלישי יש את ההסתדרות, והוועדים החזקים שמנצלים את ההזדמנות לא בגלל הזדהות איתם, אלא כדי להפגין את כוחם".

 

 

רון חן, סמנכ"ל לכלכלה במרכז השלטון המקומי, מסביר כי המדינה לא יכולה לבוא בטענות לרשויות המקומיות שלא גובות מסים. "גם המדינה עצמה לא מצליחה לגבות ברשויות האלו את המסים שלה - מס הכנסה, ביטוח לאומי ומע"מ. זו תרבות של אי תשלום מסים.

 

"רשויות אלו לרוב מופלות במשך שנים והתושבים אינם מוכנים לשלם. אין להן תשתיות מינימליות כמו ביוב, מתנ"סים ומוסדות חינוך. הם לא מוכנים לשלם מסים ללא תמורה. צריך לזכור גם שמדובר ברשויות עם מצב סוציו-אקונומי נמוך ואבטלה גבוהה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
פרופ' רון בריימן. "חוסר אחריות של הרשויות"
צילום: ניב קלדרון
צילום: אחיה ראב"ד
הפגנת עובדי המועצה בירכא, ספטמבר 2006
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים