שתף קטע נבחר

דיווח: מצרים תקפיא תוכנית הכור הגרעיני

זאת, בעקבות דרישת ארצות-הברית לשתפהּ באופן מלא בביצוע התוכנית. מקורות במצרים אמרו לעיתון הכוויתי "אל-אנבא" שקהיר החליטה לדחות לפי שעה את הקמת הכור גם בשל בעיות שבהן נתקלה במימון העלויות הגבוהות

מצרים נוטה להקפיא את תוכניתה להקים כור גרעיני למטרות שלום בעקבות דרישת ארצות-הברית לשתפהּ באופן מלא בביצוע התוכנית - כך דיווח הבוקר (יום ב') העיתון הכוויתי "אל-אנבא". לפי הדיווח המתבסס על מקורות מהימנים במצרים, קהיר החליטה לדחות לפי שעה את הקמת הכור גם בשל בעיות שבהן נתקלה במימון העלויות הגבוהות של הכור.

 

לדברי המקורות, תת-שרת החוץ האמריקנית, רוברט ג'וזף, היה זה שלחץ על המצרים בעת ביקורו האחרון בקהיר בראשית פברואר. ג'וזף הזהיר את מארחיו לבל יפתחו תוכנית גרעין מבלי לשתף את ארצות-הברית בכל שלביהּ והפעלתה, וזאת בהתאם לקריטריונים האמריקנים. ג'וזף אף הודיע בביקורו כי הבכירים המצרים עדיין לא גמרו אומר להתחיל לבנות את הכור שעליו הכריז בנו של נשיא מצרים ומזכיר המפלגה הלאומית הדמוקרטית, גמאל מובארק, בכינוס הרביעי של המפלגה בסוף 2006.

 

"במצב שבו תרצה מצרים להתקדם עם תוכנית גרעין למטרות שלום, שתי המדינות יהיו שותפות אסטרטגיות בכינון התוכנית בעתיד", אמר ג'וזף בדברים שצוטטו בשמו באתר השגרירות האמריקנית בקהיר. לדבריו, השותפות תהיה רווחית בעבור שתי המדינות.

 

הוא הוסיף ואמר כי וושינגטון תסייע לתוכנית הגרעין המצרית, ואולם לדבריו, חובה לדעת מהן האפשרויות והכוונות המצריות סביב התוכנית, וזאת משום שארצות-הברית פועלת למניעת הפצתה של טכנולוגיה רגישה, ובמיוחד תוכניות גרעין במזרח התיכון.

 

המצרים נתקלים ממילא בבעיות מימון קשות לפרויקט שעליו הוכרז באופן חגיגי לפני חודשים ספורים. הממשלה המצרית מתקשה לגייס שלושה מיליארד דולרים לפני תחילת ביצוע העבודות – דבר המעלה את האפשרות לפנות לגורמים פרטיים. ואולם אפשרות זו לא אהודה על המצרים.

 

"הפרויקט קשור לביטחון הלאומי של מצרים ולא ניתן לשתף אנשי עסקים כדי שלא נהיה שבויים לשאיפותיהם והאינטרסים שלהם", אמר יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית לשעבר של מצרים, ד"ר מוחמד ברכאת. לדבריו, אנשי עסקים אף מפעילים לחצים כבדים שלא להקים את הפרויקט באזור שנבחר, "א-דבעה", כדי להקים במקום פרויקט תיירותי. ייתכן שגם התנגדות זו תביא לדחייה בתוכנית.

 

"פרויקט הגרעין יהפך 'ביזנס'"

בחודשים האחרונים הצטרפה מצרים, כצפוי, להצהרות בתחום הגרעין. בוועידת מפלגת השלטון בספטמבר 2006 הפתיע הנשיא מובארק בהתבטאות נדירה כשהכריז כי ארצו מבקשת "לפתח אנרגיה גרעינית למטרות שלום". מובארק - שבנו גמאל כבר קרא ימים אחדים לפני כן לפיתוח אנרגיה גרעינית - קרא בעצמו לניצול הידע המדעי הקיים במצרים לטובת פיתוח הטכנולוגיה החדשה.

 

בנאום שנעל את הישיבה השנתית הרביעית של המפלגה הלאומית הדמוקרטית - המפלגה השלטת במצרים - הבהיר מובארק כי האנרגיה הגרעינית אמורה לפצות על המחסור שיש למצרים ברזרבות נפט וגז טבעי.

 

ואולם חרף ההצהרות שלפיהן תוכנית הגרעין אמורה לפצות את מצרים על בעיות האנרגיה שלה, שיחרר הנשיא הצהרה נדירה בעניין הצטיידות אפשרית בנשק גרעיני, דווקא במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בתום פסגה ביניהם בשארם א-שייח לפני כחודשיים.

 

"איננו רוצים נשק גרעיני משום שהימצאותו באזור בכמות רבה, פירושהּ שנצטרך להגן על עצמנו", אמר הנשיא המצרי. "ואולם אם הוא יימצא באזור נצטרך להביא את הנשק ההכרחי. לא הגיוני שנשב ונשקיף מהצד כשנוכל להיות מותקפים בכל עת".

 

גם חברי פרלמנט מצרים המקורבים לאחים המוסלמים קראו לממשלתם לפעול ברצינות כדי להשיג נשק גרעיני. בישיבה משותפת סוערת שקיימו ועדות הביטחון הלאומי, ההגנה, החוץ והעניינים הערביים בפרלמנט לפני כשלושה שבועות, קרא איבראהים אל-ג'עפרי מהאחים המוסלמים "להחליף את השפה המדיניות הרשמית".

 

גם עמיתו של אל-ג'עפרי, עבד אל-פתאח עמר, קרא לממשלה להשיג נשק גרעיני למטרות הרתעה, ואילו חבר הפרלמנט עיסמת סאדאת מתח ביקורת על כך שהממשלה מתעלמת מתוכנית הגרעין ואמר: "אין לנו על מי להתלונן אלא על עצמנו. אני חושש שפרויקט הגרעין יהפך 'ביזנס' וענייני אינטרסים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא מובארק. "נצטרך להביא את הנשר ההכרחי"
צילום: אי פי איי
צילום: רויטרס
גמאל מובארק, בנו של הנשיא
צילום: רויטרס
מומלצים