שתף קטע נבחר

מבחן אום אל-פחם

מיזם תיירותי ממחיש את השתייכות האזרחים הערבים למדינה; נותר רק לקוות שהשרה המיועדת לא תפנה לו ולהם עורף

ראשי רשויות ערביות ויהודיות בוואדי ערה מנסים ליצור בתחומם מארג אזרחי יציב, כבסיס הוגן לחיים משותפים. הם משתפים פעולה למען פיתוח שוויוני בתחומי התעשייה, התיירות ואיכות הסביבה. כחלק מפעילות הפורום המשותף - ובעידודו של שר התיירות היוצא הרצוג - שקדו בשבוע שעבר בעיריית אום אל-פחם על הכנת תיק פרויקט להפיכת פסגת הר אלכסנדר, הנמצא בתחומי העיר, לאתר תיירות מושך מבקרים. לממשלה מזמֵן הפרויקט הזדמנות כפולה - הן לפיתוח כלכלי (לעומת הסתמכות על הרווחה), והן למילוי החובה לשרת את כלל האזרחים, ללא הבדל דת וגזע. אלא שבקרוב מאוד יועבר תיק התיירות לידי "ישראל ביתנו". האם השרה החדשה תכשיל את פיתוחה התיירותי של פסגת אלכסנדר?

 

בתקופת הבחירות גלגל לפניו ליברמן את שטיח הדה-לגיטימציה של אזרחות הערבים בישראל. לפני כמה חודשים אף הצליח לתקוע רגל בדלת הקואליציה, דרך חלון ההזדמנות של ה"איומים האסטרטגיים". ראש הממשלה הרגיע אז כי הצטרפות לממשלה אינה משנה את קווי היסוד שלה, ובהם הכללת האזרחים הערבים בכל תוכנית פיתוח. כעת מתרחבת הנוכחות השלטונית של מפלגה זו מעבר לצעיף ההזיה של "איום אסטרטגי", אל אחריות על פיתוח מנופים של צמיחה כלכלית. לפיכך, מבחנו של אולמרט הוא בהוכחה כי חברותה של "ישראל ביתנו" בממשלתו לא תפגע בקו שנקט בשנה האחרונה לקידום הפיתוח של היישובים הערביים. ביתר שאת מוטלת עליו כעת חובת ההוכחה, כי פני ממשלתו דווקא באום אל-פחם ובשאר היישובים הערביים הם אכן לפיתוח מנופי צמיחה.

 

מפסגת אלכסנדר שבאום אל-פחם - כמה סמלי - יש תצפית טובה אל חוף הים של קיסריה ממערב ואל עמק יזרעאל ממזרח. נכון, אם מסתובבים אחורנית ניתן לראות מדרום גם את ג'נין ואת הרי השומרון שבגדה המערבית. אולם הבחירה של תושבי העיר ושכניהם היהודים היא חד-משמעית: זווית המבט, כמו גם הבנייה המשותפת, הן אל תוך תחומי מדינת ישראל פנימה, עם כל משמעות הדבר. זווית זו נחשפה גם למבקרים הרבים, שפקדו בסוף-השבוע האחרון את הגלריה לאומנות מודרנית באום אל-פחם, ואשר טיילו וסעדו בעיר לאחר חנוכת התערוכה. וזווית זו היא הקובעת, ואין בה כל הטלת ספק בהשתייכות האזרחים הערבים למדינת ישראל - או בחובת המדינה להשקיע בהם.

 

האם מנקודת המבט הזו יביטו גם במשרד התיירות בירושלים, תחת השרה טרטמן? אם תיק הפיתוח התיירותי של פסגת אלכסנדר יוסיף ליהנות מטיפול אוהד מצד כלכלני המשרד, כי אז - לפחות במקרה זה - תעמוד הממשלה במבחן הכפול. האתגר גבוה ומחייב. על פי החלוקה המיתולוגית בין חכות לדגים, יש לקוות שההשקעה הממשלתית בערבים אזרחי ישראל לא תופנה שוב אל יצחק הרצוג - הפעם בכובעו החדש כשר הרווחה. ואין מה לדאוג: גם בתפקידו החדש מצפה להרצוג עבודה רבה בסגירת הפערים בין היישובים הערביים לאלה היהודיים.

 

הכותב הוא מנכ"ל-שותף של עמותת "סיכוי" לקידום שוויון אזרחי

פורסם לראשונה 26/02/2007 21:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים