שתף קטע נבחר

התאבדות: הנושא מושתק - הבעיה מחריפה

לקראת שבוע המודעות לנושא, טוענים מומחים: דעות קדומות, הדחקה וטיפול לקוי מצד המדינה עולים בחיי אדם

שיחה עם מוקדן תורן של ארגון ער"ן (עזרה ראשונה נפשית) הצילה צעיר בשנות ה-20. הוא הודה על ההקשבה וסיפר שהחליט לשים קץ לחייו לאחר שחברתו לחיים עזבה אותו - וכבר בלע 70 כדורים ושתה בקבוק וודקה. מנהלת המוקד בו התקבלה הפנייה ניסתה להחזיק את הבחור על הקו, ואנשי המוקד בשטח מגוריו הזעיקו את כוחות ההצלה ואת המשטרה. אבל לא תמיד זה נגמר בשלום.   

 

במהלך 2006 התקבלו במוקדים הטלפוניים של ער"ן כ-3,900 שיחות, בהן איימו הפונים בהתאבדות או הביעו מחשבות אובדניות. במספר גבוה מאוד של מקרים (75%) ניתן היה לפתור את הבעיה ולהסיר את האיום בעזרת שיחת טלפון עם המוקדנים. צילה נוימן, מנכ"ל הארגון, סיפרה ל-ynet: "אנו מקבלים המון פניות אשר עוסקות במחשבות אובדניות". לדבריה, פניות אלו מאותתות על מצבים שונים כגון בדידות, מצב סוציו-אקונומי קשה ואובדן משמעות לחיים.

 

המחקר שנערך בער"ן לקראת שבוע המודעות לנושא ההתאבדויות, מצדיק את ההנחה של נוימן לפיה הטאבו שהיה קיים בארץ סביב הסוגייה, כמו גם היעדר המודעות לתופעה, היוו גורמים מרכזיים לשיעור גבוה של המנסים להתאבד. "אנחנו לא חברה מספיק פתוחה שמאפשרת לאנשים לדבר על תחושותיהם בעניין הזה. יש סטיגמות על אנשים רגישים יותר, שצריכים טיפול", הסבירה נוימן. "אין בארץ מודעות לתופעות שמתרחשות לעיתים בסביבה מאוד קרובה. אני חושדת שאנשים שאומרים שהם רוצים להתאבד, בעצם מבקשים עזרה". עם זאת, לדבריה, ניתן להצביע על שינוי במגמה. "יותר ויותר מבינים שצריך לדבר על הנושא". 

 

גם פרופ' אלן אפטר, מנהל המחלקה לרפואה פסיכולוגית במרכז שניידר לרפואת ילדים, אינו מרוצה מהטיפול בסוגייה: "למרות שיש מספר גדול מאוד של מתאבדים, המדינה עדיין לא תומכת. לא מועבר שקל אחד למימון מניעת התאבדות". אף הוא סבור כי אילו הייתה פתיחות רבה יותר לדבר על הנושא ולטפל בו, שיעור המתאבדים היה נמוך בהרבה.

 

מלבד הבעיה הגורפת של המדינה, אשר אינה משקיעה

 במימון התוכניות וגוף אחד שירכז את הנושא (כמו בנושאי האלימות או תאונות דרכים), המנטליות בארץ אינה מאפשרת לבוא ולהתלונן. "במדינות כמו באמריקה הלטינית, בהן הגברים אינם חוששים לבוא ולהתלונן, שיעור המתאבדים נמוך הרבה יותר. רוב המתאבדים בארץ הם גברים, ויש כאן השפעה ישירה של המנטליות, משום שהם מתקשים לקבל עזרה. הרי הסיבה השכיחה ביותר להתאבדות היא דיכאון שלא טופל. בישראל אדם בדיכאון לא יכול לבוא ולקבל טיפול כמו במקרה של כאבי גרון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
שיחת טלפון יכולה להציל חיים
צילום: תומריקו
מומלצים