שתף קטע נבחר

השב"כ: הלחץ הכלכלי על הפלסטינים ייפחת

ראש השב"כ אמר כי הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית עשויה להפחית את הלחץ הכלכלי על חמאס. על המשך העימותים ברשות, הוא אמר: "מבחינתי המתח בין הפתח לחמאס עדיין גדול". שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה כי אירופה תשפוט את הממשלה הפלסטינית על-פי פעולותיה

מה יהיו ההשלכות של הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית, לפי השב"כ? ראש השב"כ, יובל דיסקין, אמר היום (א') כי "להערכת השב"כ, הקמת ממשלת האחדות עשויה להפחית את הלחץ הכלכלי על חמאס, בעיקר על ידי הצד המתון באיחוד האירופי". 

 

במהלך ישיבת הממשלה אמר דיסקין כי "השבוע שולמו כ-20 מליון דולר למשכורות ברשות הפלסטינית, שמומנו בין היתר על-ידי משרדו של הנשיא הפלסטיני ומשרד האוצר. לא מדובר בכספים שישראל העבירה. למרות התשלום הזה הממשלה הפלסטינית מתקשה לעמוד בהתחייבויות לעובדים. הממשלה מצפה לכספים שיגיעו ממדינות המפרץ וסעודיה, אבו-מאזן מתאמץ שהאמריקנים יסייעו לו".

 

בדבריו התייחס ראש השב"כ גם לנאומו של ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה. "הנייה התייחס בדבריו שהממשלה מחויבת לכיבוד הסכמים מדיניים שנחתמו. הוא לא התייחס לעקרונות הקוורטט. מדובר בכיבוד ההסכמים בכפוף לשמירה על האינטרסים העליונים של העם הפלסטיני. הדבר נותן חופש פעולה מבחינתו לאבו מאזן".

 

דיסקין התייחס גם לקווי הייסוד של ממשלת חמאס-פתח. "הנייה דיבר על חתירה להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, שבירתה ירושלים. הוא הדגיש את זכות השיבה על בסיס החלטה 194 של האו"ם. בתחום הביטחוני מדבר ראש הממשלה הפלסטיני מצד אחד על כך שההתנגדות, על כל צורותיה, היא לגיטימית. הוא מדבר על מאמץ של הממשלה הפלסטינית לייצוב ההרגעה והרחבתה (הכוונה ליהודה ושומרון - ר.ס), בתמורה שישראל תפסיק את צעדי הכיבוש".

 

בנוסף התייחס ראש השב"כ גם לעמדת מדינות ערב לגבי הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית. "מדינות ערב מברכות על ההסכם ותובעות הכרה בממשלה הפלסטינית החדשה. הן קוראות להסרת המצור הכלכלי. אני מייחס חשיבות לפסגת הליגה הערבית בריאד. אני מניח שהיא תחזק ותחשק גם את הסכם מכה. יתייחסו שם לדעתי גם ליוזמת השלום הערבית מפברואר 2002".

 

לגבי העימותים בין הפתח לחמאס, אמר דיסקין: "מבחינתי המתח בין הפתח לחמאס עדיין גדול, עדיין נמשכים העימותים. אני מכנה אותם עימותי אנרכיה. האירועים בשבוע האחרון, רצח וחטיפות, מעידים על כך שברמת השטח יש עדיין מתח גדול. מתח זה עשוי להשפיע על המתרחש בממשלה".

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס לפעולותיו של הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן). "אם אבו מאזן היה נוקט בדרכים אחרות (ביחס לשחרור גלעד שליט ולמלחמה בטרור - ר.ס), אז מרחב ההידברות עימו היה גדול יותר. אבל אני לא מציע לנתק את הקשר. יש להמשיך ולהידבר איתו בעיקר בנושא שיפור איכות החיים של הפלסטינים. מאידך אסור ליצור ערפול. אנו לא יכולים לקיים מגע עם ממשלה שמצדיקה התנגדות או במילים אחרות טרור. זה לא עולה על הדעת". 

 

לבני בקרב בלימה בעולם

שרת החוץ, ציפי לבני, שוחחה בסוף השבוע עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, ועם שרי חוץ של ארבע מדינות אירופיות. לבני אמרה כי מדינות האיחוד האירופי מבקשות לבחון - האם הממשלה הפלסטינית החדשה תעמוד בתנאי הקוורטט. "אירופה אומרת: 'אנו רוצים לשפוט אותם על פי מעשיהם'. זה בעצם לתת להם זמן. זמן שאפשר לבחון אם יש טרור או אין טרור, האם גלעד שליט ישוחרר? האם יש התאמה במעשים לפי תנאיי הקוורטט. בראיית אירופה לא השתנה דבר והם ממשיכים לבחון את הפלסטינים".

 

בהמשך דבריה הוסיפה לבני: "השאלות הן האם אירופה מתכוונת לשפוט את הממשלה הפלסטינית כארגון אחד? בחלק ממדינות אירופה החמאס מוגדר כגוף טרור וכפועל יוצא שרי התנועה לא נפגשו עם בכירים מאותן מדינות. לדעתי אבו מאזן יבקש לעשות בידול באירופה. מי שאינו מוכן לדבר עם שרי חמאס - יהיה מוכן לדבר אולי עם שרי פתח".

 

לגבי השאלה - האם מדינות אירופה יפעילו לחץ על ישראל לקיים משא ומתן עם ממשלת האחדות הפלסטינית, אמרה שרת החוץ. "אני סבורה שבאירופה אין ציפיה שישראל תדון עם הממשלה הפלסטינית, אלא רק עם אבו מאזן. בראייתי ישראל צריכה לשמור על עקרונות הקוורטט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דיסקין. סקירה מקיפה
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. אסור ליצור ערפול
צילום: גיל יוחנן
לבני. שוחחה עם רייס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים