שתף קטע נבחר

מדריך למחפשי שורשים בארצות הברית

במדריך הנוכחי נספר כיצד למצוא בני משפחה אבודים בארצות הברית: איזה אתרים מציעים רישום של המהגרים ולמה חשוב לקורא הספדים? כתבה שנייה בסדרה

חודש ניסן תשס”ז (20 במרץ 2007 - 18 באפריל 2007) הוגדר כחודש הגנאולוגיה היהודית הבינלאומי , ובמהלכו נפרסם כאן מדריכים לחקר שורשים באמצעות המחשב והאינטרנט. המדריך הראשון עסק בצעדים הראשונים וההכרחיים לכל חוקר משפחה. הפעם, נצלול היישר למים העמוקים.

 

מעבר לאוקיינוס

היה זה בראשית המאה, כאשר יעקב, אחד מאחיו של סבי עזב את הארץ, נפרד לשלום מבני משפחתו, ונסע אל עבר ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. ביחד עם רעייתו ושני ילדיו, החל חיים חדשים בארצות הברית, אך קשיי הפרנסה והיעדר דואר אלקטרוני גרמו לכך שהקשר עם משפחתו בזכרון יעקב נותק.

 

לפתע, בשנת 1921,  כך מספר דודי, הגיעה לבית המשפחה גלויה מאמריקה, ללא כתובת השולח, ובה רק מסר ברור וקצר: "יאנקעל נפטר". זמן לא רב אחר כך, כאשר סבי וסבתי ציפו להולדת בנם השני, הפצירה בהם אמו של סבי כי יקראו לרך

הנולד על שם בנה אשר סיים את חייו רחוק ממנה, וכך היה.

 

לאחר מסע חיפושים מרתק, שנמשך שבועות אחדים, איתרתי, בלוס אנג'לס, את נכדתו של "הדוד יעקב". נדהמתי לא רק מן הקלות בה ניתן כיום לפצח תעלומות משפחתיות אמריקאיות, גם אם הן בנות מאה שנה ויותר, אלא גם מן העובדה שהכל נעשה  מול מסך המחשב.

 

משימה לא פשוטה - אך אפשרית

נתוני הפתיחה שלי היו דלים ביותר: כמה שמות, מקום מגורים משוער ותו לא. כששלחתי לה את תמונתם של הסבא-רבא והסבתא-רבא שלנו, הוריהם של סבה ושל סבי, היא פרצה בבכי. אותה תמונה בדיוק ניצבת בסלון ביתה מאז ומתמיד.

 

איתור מידע אודות משפחות אשר היגרו לארצות הברית אינו משימה פשוטה, אך עם זאת - המשימה אינה בלתי-אפשרית. גם אם אין בידיכם מידע רב, ניתן לנסות ולפצח את התעלומה המשפחתית בסבלנות ובעקשנות.

 

מדריך זה יעסוק בדרכים לפיצוח תעלומות אמריקאיות. וגם אם נדמה לכם שהוא לא נכתב עבורכם - ייתכן ותופתעו. גלי ההגירה הגדולים אשר אפיינו את היהודים סביב ראשית המאה העשרים, היכו בחופי ארצות הברית בעוצמות אדירות, וכמעט בכל משפחה יש ענף (ידוע או לא ידוע) אשר הגיע לשם בשלב כלשהו.

 

נוחתים על החוף

דרך ההגעה המקובלת לחופי היבשת הגדולה היתה באניה. שער ההגירה העיקרי לארצות הברית בין השנים 1892 ו - 1924 היה Ellis Island, בסמוך לכרך הניו-יורקי. רשומות ההגירה מן האי של אליס מהוות יותר משבעים אחוז מרשומות ההגירה הקיימות לארצות הברית, וכוללות כ-22 מיליון איש, אישה, זקן וטף. כל מי שנכנס - נרשם בטפסים

מסודרים, אשר כללו פרטים על משפחתו, מוצאו, עיסוקו, ממונו ועוד כהנה וכהנה.

 

הטפסים מן השנים הראשונות מולאו בכתב יד, לעתים בלתי קריא בעליל, אך בשנים מאוחרות יותר הודפסו במכונת כתיבה ואין כל קושי בקריאתם. בפרויקט עצום, מוחשבו ואונדקסו כל הטפסים הללו - והם ניתנים כיום לחיפוש מקוון, ובחינם, לאחר רישום קצר.

 

לא זאת בלבד, אלא שניתן לצפות במניפסט (מסמך ההגירה) המקורי, בגודל מלא - צעד מומלץ תמיד. לעולם אין לסמוך על מה שמופיע באינדקס הממוחשב בלבד, ובמידת האפשר - יש לעיין במסמך המקורי.

 

ההמצאה של מורס

על מנת לייעל את החיפוש במאגר העצום, בנה סטפן מורס Stephen Morse - האיש שהמציא את מעבד אינטל 8086 וגנאלוג חובב - מנוע חיפוש מתוחכם בשיטת "חיפוש בצעד אחד" (1-Step-Search) ‏אשר נותן תוצאות היישר מן האתר של אליס איילנד. טפסי החיפוש של מורס מייעלים את החיפוש ויכולים לחדדו אף לחיפוש על נוסעים יהודיים, חיפוש על פי עיר מוצא (צפו לשגיאות רבות בשמותיהם של מקומות המוצא), על פי שם משפחה ועוד.

 

מעבר לפרטים אודות האדם הנכנס לארצות הברית, מופיעים במניפסט המקורי שני פרטים חשובים

נוספים: מיהו קרוב משפחתו אשר נותר בארץ המוצא, ומיהו האדם בארצות הברית אליו הגיע המהגר.

 

הפרט הראשון עשוי לבסס את השערתנו כי אכן מדובר בקרוב משפחה, ולחילופין - לחשוף בפנינו מידע על בני משפחה נוספים. הפרט השני עשוי לקדם אותנו במציאת עקבותיו של המהגר.

 

חשוב לזכור, כי פעמים רבות החליפו המהגרים שמות עת נכנסו לארצות הברית, וייתכן שנמצא אותם נושאים שם משפחה, ואפילו שם פרטי, שונה מזה ששיערנו. השינוי יכול להיות שינוי של קיצור או תרגום, אך יכול להיות בלתי נאמן למקור.

 

מפקד זמין

אחת הבעיות הצצות בחיפושים אחר קרובים אבודים בארצות הברית היא היעדר "עוגן" - אותה פיסת מידע מאומתת לגבי המשפחה ביבשת הגדולה. שם מדויק, הרכב משפחתי, מקום מגורים - כל אלו הם עוגנים מצוינים, וגם אם אינם בידיכם, יש אפשרות לאתרם.

 

מפקדי אוכלוסין מפורטים נערכים בארצות הברית מדי עשר שנים, וכעבור 72 שנה הופכים גלויים לציבור, ברמת הטופס הבודד שמולא על ידי הפוקד בביתם של התושבים. הטפסים הללו מכילים מידע רב אודות המתפקדים: שמותיהם המלאים של כל בני המשפחה, גילאיהם, מקום מגוריהם, מקום הולדתם ומקום הולדת הוריהם, מקצועם, מידע על הגירתם ונישואיהם, מצבם הכלכלי, ועוד ועוד. המפקד האחרון אשר זמין לציבור הוא משנת 1930.

 

זמינותם של המפקדים לעיון, כעבור 72 שנה, מותיר עדיין בעיית חיפוש, היות והמפקדים ערוכים לפי אזורי

מגורים ולא לפי שמות. לכן, העלאתם של מפקדים אלו לרשת האינטרנט עוררה מהפכה באופן בו ניתן לחפש קרובים בארצות הברית.

 

חיפוש תמורת תשלום

לא רק זמינותם מכל מקום ובכל רגע, אלא גם החיפוש המורכב אשר ניתן לבצע במאגר הענק, ובבסיסו חיפוש לפי שם - אלו הפכו את השימוש במפקדים להכרחי ולפשוט. אתרים רבים מאפשרים, תמורת תשלום, חיפוש במפקדים (המפקד הראשון נערך בשנת 1790 - ברוב האתרים, המפקדים כולם נגישים בקלות), ונדמה שהטוב שבהם הוא Ancestry.com.

 

החיפוש והעיון במפקדים מתאפשר רק למנויים, והמנוי אינו זול. אולם, ניתן להתנסות בשימוש באתר בחינם. ולהירשם ל-14 ימים של גישה למפקדים בחינם (שימו לב היטב לתנאי

ההצטרפות ותום תקופת הניסיון). 

 

גם במקרה זה, בא לסיוענו סטפן מורס, המציע מנועי חיפוש מתוחכמים במאגרי המפקדים של Ancestry.com ודומיו.

 

מציאת המשפחה באחד המפקדים - ובפרט במאוחרים שבהם - עשויה לקדם רבות את החיפושים, כיוון שייתכן ונמצא שם אנשים אשר עדיין חיים היום (והיו ילדים בזמן עריכת המפקד), או שמא נפטרו בשנים האחרונות. על מנת לאתר אותם או את צאצאיהם כיום - יש לעבור לשלב הבא.

 

הגשר בין המתים לחיים

על מנת להתקדם באיתור בני משפחה בארצות הברית, די אם נמצא רישום פטירה של אדם החשוד כבן משפחה. החל משנת 1962, נרשמות מרבית הפטירות בארצות הברית באינדקס הפטירות של הביטוח הלאומי האמריקאי, SSDI‏ . מציאת שמו של אדם באינדקס זה, מאפשרת לנו לדעת את תאריך פטירתו המדויק. ניתן לחפש באמצעות מנוע החיפוש המצוין והחינמי של אתר RootsWeb‏. פטירות אשר התרחשו לפני 1962 אינן

נמצאות ברשת במקום אחד מרוכז.

 

ברוב המקרים, לא ניתן להזמין תעודת פטירה מן השנים האחרונות (המגבלות על הזמנת תעודות שכאלו משתנות ממדינה למדינה), אך אפשר לנסות ולאתר את בני משפחתו בדרך אחרת.

 

גם מחוץ לקהל הגנאלוגים, ישנם כאלו המקפידים לקרוא את מדור מודעות האבל המתפרסמות בעיתון. עבור גנאלוגים - זהו דבר שבשגרה, ולא רק זאת, אלא שאנו מחפשים גם מודעות אבל בארצות אחרות.

 

הספד שימושי 

בארצות הברית (כמו גם במדינות אחרות), נהוג לפרסם, אחרי מותו של אדם, הודעת פטירה או הספד (Obituary) ‏בעיתון. לעתים, חל טשטוש בין שני המושגים הללו, אך בעקרון הודעת פטירה היא ידיעה המשולמת ומוזמנת על ידי בני המשפחה, ומכילה פרטים על הלוויה וההספד הוא דיווח עיתונאי קצר, המספר על הנפטר ועל בני משפחתו.

  

אתר ObitsArchive מאנדקס הספדים והודעות פטירה מכמעט 800 עיתונים מרחבי ארצות הברית, וניתן לחפש בהם (החיפוש בחינם, עיון בתוצאות - בתשלום). Obituary Daily Times‏ מפרסם אינדקס חינמי של הודעות פטירה והספדים, ללא ההודעות עצמן. מודעות רבות מתפרסמות בעיתון הניו-יורק-טיימס רב התפוצה, וארכיון העיתון משנת 1851 זמין ברשת לחיפוש. הצפייה בתוצאות - בתשלום.

 

החבר'ה באמריקה

אזרחי ארצות הברית אמנם חרדים לפרטיותם, אך לא קשה לאתר אנשים החיים שם כיום. ראשית, ניתן לנסות ספרי טלפונים מקוונים, למשל את US-Info.com‏, בו ניתן לחפש גם לפי כתובת ולפי מספר טלפון (אם יש לכם אחד מן הפרטים הללו). אתרים מתוחכמים יותר מציעים חיפוש ברשומות שמקורן אינו ידוע, והם מועילים, לרוב, יותר מספרי

הטלפונים הרגילים. הגדול שבהם הוא ZabaSearch המציע חיפוש חינמי ויעיל.

 

אתרים לחיפוש אנשים מסוג מעט שונה, הם אלו המאפשרים לקבל קבוצות אנשים, הקשורים, על פי מאגרי המידע, זה לזה. לרוב, הקישור הוא על פי כתובות מגורים (עדכניות כמו גם קודמות), וכך ניתן לקבל מידע על כל בני המשפחה, לעתים משלושה דורות שונים. InteliUs‏  הוא אחד מאלו, כמו גם Veromi‏, ‏LongLostPeople‏ (נסו את כולם). הערך המוסף שתקבלו משימוש בהם הוא מקום מגורים וגיל של בני המשפחה השונים. גוגל יוכל למצוא בוודאי מישהו מהם.

 

אתר נוסף, העשוי לשמש באיתור בני משפחה בגילאי 50-20  הוא ClassMates‏ , בו נרשמים אנשים על פי בית הספר בו למדו, מקום העבודה או היחידה הצבאית (רעיון אשר פותח גם בארץ באתר חבר'ה). ניתן להירשם בחינם ולחפש באתר, אך שליחת הודעה לאדם הרשום באתר מצריכה מנוי בתשלום. 

 

ומה עושים אם לא מצליחים?

אם התקבל הרושם שאיתור בני משפחה בארצות הברית הוא משימה פשוטה - הרי שלא כך הדבר. הרבה מזל והרבה נסיונות דרושים, על מנת להצליח במשימה זו. אם נתקעתם - חברי פורום "שורשים משפחתיים" תמיד ישמחו לסייע לכם.

 

עוד קישורים שימושיים:

 

  • VitalCheck‏  - הזמנת רשומות חיים (תעודות לידה, נישואין, גירושין, פטירה) מרחבי ארצות הברית
  • ItalianGen‏  - החברה לגנאלוגיה איטלקית (פתחו רמקולים) מעלה לאתרה, בחינם, מאגרי מידע רבים וחשובים הקשורים, בעיקר, לתושבי ניו-יורק (במדור Databases)
  • טפסים ריקים של מפקדי האוכלוסין בארצות הברית - מסייעים בפענוח העמודות השונות
  • המדריך המלא לפענוח מסמכי הגירה מאליס איילנד
  • JewishGen - האתר הגדול ביותר והחשוב ביותר לכל מה שקשור לגנאלוגיה יהודית (חלק מן המאגרים ניתן לעיון לאחר הרשמה חינמית)

 

 

ארנון הרשקוביץ הוא מקים ומנהל פורום "שורשים משפחתיים ". השתתפו בהכנת הכתבה: אורית לביא, רוני גולן. השלושה כותבים בבלוג "משפחתובלוגיה " ברשת, העוסק בנושאים הקשורים לחקר ההמשפחה. עוד על הכותבים כאן .

 

הצטרפתם כבר לניוזלטר של קטעי קישור? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו את הקישורים הכי מעודכנים בדואר האלקטרוני


פורסם לראשונה 22/03/2007 07:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
IAJGS שמאגד את הארגונים לגנאלוגיה יהודית
מומלצים