שתף קטע נבחר

רוסיה: לא נתמוך בסנקציות מופרזות על איראן

שר החוץ הרוסי הבהיר כי ארצו לא תתמוך בסנקציות מופרזות נגד איראן במועצת הביטחון. הדברים נאמרו על רקע עדויות למחלוקת חריפה בין מוסקבה לטהרן סביב מימון המשך בניית הכור בבושהר. פרשנים: ייתכן שהמחלוקת עמוקה יותר. אפשר שהרוסים שינו עמדה ביחסם לנושא כולו והויכוח הכספי הוא רק תירוץ

רוסיה הבהירה היום (ד') כי לא תתמוך ב"סנקציות מופרזות" נגד איראן במועצת הביטחון של האו"ם, סביב סוגיית העשרת האורניום. שר החוץ סרגיי לברוב אמר בפרלמנט במוסקבה: "הסכמנו להתקדם בנושא האיראני באופן מדורג ופרופורציוני... לא נתמוך בסנקציות מופרזות".

 

"דרום אפריקה ואינדונזיה הציעו תיקונים להצעת ההחלטה (שהוסכמה בין חברות מועצת הביטחון), שבין היתר מדגישות את אופיה הגלובלי של ההימנעות מהפצת נשק גרעיני, ואנו מאמינים שהתיקונים הללו ראויים לבחינה מדוקדקת ואנו נדון בהם", הוסיף לברוב.

 

רוסיה מנעה בעבר גיבוש סנקציות קשותנגד איראן, בין היתר על רקע היחסים הכלכליים הענפים בין המדינות. אולם בימים האחרונים מסתמן כי בין המדינות שוררת מתיחות על רקע מחלוקת כספית סביב מימון בניית הכור הגרעיני בבושהר, ובמערב החלו לקוות כי רוסיה שינתה את עמדתה בנוגע לתמיכתה בתוכנית הגרעין של איראן.

 

אתמול אמרו דיפלומטים באירופה כי בשבוע האחרון הוציאה רוסיה את מומחי הגרעין ששלחה לבנות את הכור הגרעיני בבושהר שבאיראן. גורמים רוסיים אישרו שהצעד קשור בעקיפין למחלוקת הכספית סביב בושהר.

 

יממה קודם לכן דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי רוסיה הציבה לאיראן בשבוע שעבר אולטימטום לפיו לא תעביר לה דלק גרעיני לכור בבושהר, אם לא תציית להחלטת מועצת הביטחון ותפסיק את העשרת האורניום. רוסיה הכחישה מאוחר יותר את הדיווח על אולטימטום אך גורמים רוסיים רשמיים אישרו כי המחלוקת בין המדינות עמוקה.

 

עוד קודם להכחשה הרוסית, הביאו בוושינגטון שביעות רצון נוכח המצב החדש. "אין ספק שהאיראנים והרוסים עולים אחד לשני על העצבים - וזה בכלל לא דבר רע". דבריו של לברוב היום נועדו ככל הנראה לצנן את ההתלהבות האמריקנית.

 

עדות למתיחות בין מוסקבה לטהרן נשמעה אתמול בטלוויזיה האיראנית, שם הוגדרה רוסיה "שותפה שאין לסמוך עליה". "ברור שרוסיה הפסיקה לבנות את הכור תחת לחץ וממניעים פוליטיים", לשון הדיווח האיראני.

 

הפרשנים חלוקים האם המשבר ביחסים נובע מהמחלוקת הכספית סביב בושהר, או שמא הויכוח הוא רק תירוץ שנועד לכסות על שינוי עמוק יותר ביחסה של רוסיה לפיתוח הגרעיני באיראן. הפרשנים המחזיקים בעמדה זו טוענים כי רוסיה למדה לאחרונה כי העברת הדלק הגרעיני לכור בבושהר - שהוא למעשה אורניום מועשר בדרגה נמוכה - יוכל לקדם את מאמציה של איראן להתגבר על הקשיים בהם נתקלה בהעשרת אורניום.

 

עוד טוענים הפרשנים כי מאחר שגם ברוסיה לא מעוניינים שאיראן תפתח יכולת להעשיר אורניום לדרגה צבאית, החליטה מוסקבה להקשות על תוכנית הגרעין האיראנית. ואולם, מחשש שחשיפת השינוי בעמדתה יפגע ביחסי המסחר בין המדינות, ומאחר שהם מחוייבים לספק לאיראן את הדלק הגרעיני כמתחייב מחוזה חתום, נוקטים הרוסים בסחבת ותולים את העיכוב במחלוקת כספית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בבושהר. סלע המחלוקת?
צילום: איי פי
טכנאי בבושהר. האם הרוסים שינו עמדה?
צילום: איי אף פי
מומלצים