שתף קטע נבחר

"רייס מנסה לארגן פגישה ישראלית-סעודית"

ה"וושינגטון פוסט" מדווח שמזכירת המדינה האמריקנית מנסה לארגן פגישה בה ישתתפו בין היתר נציגים מישראל ומסעודיה. רייס, שמגיעה למזרח התיכון בפעם הרביעית בארבעת החודשים האחרונים, מנסה להגיע להישג עוד לפני תום כהונתו של הנשיא בוש

האם בכירים ישראלים ייפגשו עם בכירים מסעודיה? מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, חותרת לקיים בקרוב פגישת פיסגה שבה ישתתפו ישראל, הפלסטינים, סעודיה, מצרים, ירדן, איחוד הנסיכויות וחברות הקוורטט - ארצות הברית, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם.

 

העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח היום (ו') על מאמציה של רייס לקיים פגישה כזו, שתשמש במה בה יתקיים מפגש גלוי ישראלי-סעודי כדי לדון ביוזמת המלך הסעודי, עבדאללה. הסעודים מסרבים לקיים פגישה פומבית עם ישראלים, למרות שסעודים השתתפו בשיחות הרב צדדיות לפני כמה שנים. על-פי דיווח ב"ידיעות אחרונות" אולמרט נפגש כבר בבירת ירדן עם בכיר סעודי, דיווח שהוכחש על-ידי ראש הממשלה.

 

מזכירת המדינה האמריקנית יוצאת למזרח התיכון לביקור הרביעי שלה באזור בארבעת החודשים האחרונים. רייס עושה על-פי הדיווחים מאמץ גדול להשיג הצלחות במשא ומתן במזרח התיכון עוד לפני תום כהונתו של נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש.

 

לרייס ברור שסעיף זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים לא ישונה ביוזמת השלום של הליגה הערבית, שתכונס בשבוע הבא בריאד. למרות זאת פותחת מזכירת המדינה האמריקנית את ביקורה בשבת בפגישה באסואן, עם שרי החוץ של מצרים, סעודיה, ירדן ואיחוד הנסיכויות.

 

אחת המטרות היא ללחוץ על המדינות הערביות לבצע צעדים בוני אמון, על-ידי הפחתת ההסתה נגד ישראל, פתיחת לשכות מסחר וחילופי נציגויות בדרגים דיפלומטים נמוכים עם ישראל. רייס קיבלה את עמדת שרת החוץ, ציפי לבני, לפיה מדינות ערב צריכות להתחיל לקדם את הנורמליזציה למען קידום השלום ולא להמתין עם העניין עד להשגת שלום. רייס תלחץ לפעולה ערבית נמרצת לשחרור החייל החטוף, גלעד שליט, כתנאי בסיסי להתקדמות כלשהי במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

פגישות עם אולמרט ואבו-מאזן

מזכירת המדינה האמריקנית תקיים ביום ראשון פגישות בישראל עם אולמרט ולבני, וברמאללה עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן). לקראת הפגישה הזו שב לישראל השגריר בארה"ב, סלי מרידור, לעבודת ההכנה לפגישות. יועץ מזכירת המדינה, דייויד וולש, נמצא גם הוא בארץ. הבעיה העיקרית היא האכזבה של ישראל מחולשתו של אבו-מאזן שאינו מממש את הבטחותיו, ובראשן שחרור גלעד שליט כתנאי לכינון ממשלת האחדות הפלסטינית.

 

ישראל מאוכזבת מההחלטה האמריקנית להיפגש עם שרי הפתח בממשלת האחדות, שבראשות החמאס. רייס ששלחה את הקונסול הכללי בירושלים, ג'ייקוב וולש, לפגוש את שר האוצר החדש-ישן סלאם פיאד ולקבוע עובדות מול ישראל, עשויה להסכים לפגוש את שר החוץ החדש זיאד אבו עמרו, מרצה לשעבר באוניברסיטת ג'ורג'טאון שנחשב למקורב לחמאס. גורמים ישראלים עוקבים אחר האפשרות שמזכירת המדינה האמריקנית תסכים שאבו עמרו יצורף למשלחת הפלסטינית בפגישה שלה עם אבו מאזן ברמאללה, או שאבו מאזן יכפה את נוכחותו של אבו עמרו על רייס.

 

גורמים במחלקת המדינה הבהירו כי הם אינם מוציאים מכלל אפשרות פגישה עתידית של רייס עם אבו עמרו. אהרון מילר שהיה עוזרו של השליח המיוחד דניס רוס למזרח התיכון, אמר בראיון ברשת הרדיו הציבורית ש"שום דבר לא יקרה מבלי להכניס את החמאס אל תוך האוהל".

 

לקראת צאתה למזרח התיכון הבהירה רייס כי ארה"ב לא שינתה את עמדתה בקשר לדרישות הסף מהממשלה הפלסטינית להכיר בישראל ובהסכמים שנחתמו אתה ולהתנער מהאלימות. ארה"ב לא תעביר כסף ישירות לפלסטינים ואפילו הסכום שהוקצה לבניית הכוח המגן על אבו מאזן בסך 86 מיליון דולר הוקפא. ארה"ב תיתן למטרה זו סכום קטן בהרבה ורק לאחר שגנרל קית' דייטון יציג תוכנית כיצד למנוע מעבר הכסף לרשות.

 

רייס שואפת להתחיל להקים את המוסדות הפלסטינים לקראת כינון המדינה הפלסטינית. אבל בצד הנוקשות האמריקנית מול החמאס, מנסה רייס להציג לציבור הפלסטיני "אופק מדיני" שבסיומו תהיה מדינה פלסטינית, אם הפלסטינים יאמצו את הקו המתון של אבו מאזן, ארה"ב וישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס. פגישה ישראלית-סעודית?
צילום: רויטרס
אולמרט. פגישה עם סעודים?
צילום: גיל יוחנן
המלך עבדאללה. פגישה עם ישראלים?
צילום: איי פי
מומלצים